Naše sklo a šperky na prestižním veletrhu v Mnichově

D-O-Z-A_foto Jan Vlček (5).JPG
D-O-Z-A je v Mnichově. Foto: Jan Vlček

Student Jakub Neufuss a pedagožka Ludmila Šikolová z katedry designu vystavují své práce na Internationale Handswerkmesse v Mnichově, na veletrhu, který patří ke světovým špičkám mezi přehlídkami užitého umění.

Ludmila Šikolová představí své práce na výstavě šperku Schmuck 2016, která je už asi půl století nedílnou součástí Mezinárodního veletrhu užitého umění.

„Na výstavě představím téma, které mě provází už řadu let, a to jsou kreditní karty. Budou to šperky z počátku tohoto období i věci nejnovější,“ řekla redakci T-UNI Ludmila Šikolová. K začátkům patří kovové náramky a náhrdelníky, které lze složit do formátu o velikosti kreditní karty, z nejnovějších prací to budou šperky vytvořené ze slídy a motýlích křídel na kovovém podkladu, opět s přiznaným formátem kreditní karty.

„Kreditní karty mě fascinovaly ve Spojených státech, kam jsem vycestovala v polovině 90. let. Měli jsme velké problémy platit v hotovosti, všude po nás chtěli kreditní kartu. Tu jsme neměli; v té době kreditní karty u nás už sice byly, ale ještě se nepoužívaly tak běžně jako dnes,“ říká tvůrkyně, která vede mladé šperkaře na naší fakultě textilní od založení designérského zaměření Návrhářství skla a šperku v roce 2002.

Třetím rokem patří k jejím studentům také Jakub Neufuss. Na mnichovském veletrhu bude vystavovat v sekci Talente kolekci skleněných objektů D-O-Z-A, které vznikly pod vedením akademického sochaře Oldřicha Plívy. „Kolekci tvoří tři objekty. Struktura uvnitř objektů připomíná ledovcové království v Patagonii. Tamní drsná krajina totiž tvoří neuvěřitelné scenérie. Patagonské zaplavené ledovce s hlubokými zálivy, promítnuty otiskem do skla, vytvářejí prostor pro naše vzpomínky a další pohledy,“ popisuje genezi svých skleněných objektů Jakub Neufuss, který na fakultu textilní přešel z výtvarného ateliéru fakulty umění a architektury.

S kamarádem z této fakulty, dnes čerstvým absolventem, Janem Salanským založili před pár lety v Liberci své kreativní studio SKUBB, které se pohybuje na pomezí designu a volného umění. Z něj pak vzešel dnes už proslulý Jizerský šperk, za který studio získalo Cenu muzea skla a bižuterie Mistr křišťálu 2014 a také nominaci na Czech Grand Design, kde se zatím spolu s dalšími 20 nominovanými ucházejí o postup do finále v kategorii Objev roku.

„Jizerský šperk kombinuje tvrdé dřevo, které pochází z Jizerských hor a blízkého okolí, a křišťál, který má v tomto regionu silnou tradici. První spojení těchto materiálů vzniklo jako semestrální práce na katedře designu. To jsme ještě netušili, že bychom se mohli sklem a šperkem někdy zabývat,“ shrnuje Jakub. Jizerský šperk a titul Mistr křišťálu zajistil dvojici značnou popularitu doma i v zahraničí a zřejmě také proto si Jakubovy skleněné objekty vybrala komise mnichovské přehlídky do sekce Talente.

Handswerkmesse v Mnichově se koná od 24. února do 1. března. Na výstavě Schmuck najdou návštěvníci práce 66 tvůrců z 22 zemí. Přehlídka Talente představí práce více než sta studentů a čerstvých absolventů z 26 zemí. Obě přehlídky jsou soutěžní a najdete je v hale B1-Sonderschau. Ludmila Šikolová zároveň vystavuje své šperky inspirované kreditní kartou na kolektivní výstavě Purity of Materia několika českých tvůrců v Českém centru v Mnichově. Výstava tam začíná také dnes.

Radek Pirkl

Možná Vás bude zajímat
Weby k přehlídkám Schmuck a Talente

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 541