Ebeni byli výborní

Koncert bratří Ebenů měl dvě vyvážené složky: krásnou hudbu s cizelovanými texty a komentáře Marka Ebena mezi jednotlivými kusy.

Bratři Ebenové, David, Kryštof a Marek, a jejich kapela hrají spolu už přes 30 let, v univerzitní aule při koncertě, který měl původně zaznít 17. listopadu na Den boje za svobodu a demokracii, hráli především písně z posledního alba Čas holin. Sem tam přidali známější písně z alb Tichá domácnost a Chlebíčky.

Úvodní skladba koncertu Malá píseň do tmy je jednou z nejstarších písní Bratří Ebenů z repertoáru prvního alba. Zahráli ji do naprosto temného sálu.

Bratři Ebenové předvedli i díky světelným efektům svého druhu šou, ne však nijak vlezlou, ale umírněnou, s citem. Přesně v souladu s jejich hudbou. Přesto dokázali plnou aulu několikrát nadzvednout ze sedadel. To především díky komentářům Marka Ebena, kterými propojoval jednotlivé kusy.

Marek Eben je v dnešní mediálně ukřičené době důkazem, že zaujmout širší publikum lze i kultivovaným projevem, spisovnou češtinou, bez vulgárních výrazů a zbytečných gest. Je radost ho poslouchat. Stejně tak jejich hudbu, která není „hysterická“.

„Kdo z vás za dnešní koncert zaplatil?“ obrátil se Marek Eben na diváky mezi dvěma písněmi. V celém sále se nepohlo nic, až dole v první řadě se osmělila ruka a zvedla se. Patřila rektorovi Zdeňku Kůsovi. Marek Eben na něj až se soucitem pohlédl a pronesl: „Chápu.“ Pak se opět s úsměvem obrátil na publikum: „Když jde takhle člověk na koncert zadarmo, to dost ušetří, že? Jsem na vás dnes večer zvědavý při prodeji našich desek.“

Díky těmto Markovým glosám dokázala kapela velmi rychle navázat s publikem celkem důvěrný vztah a navodit tak atmosféru, kvůli které stojí za to nesedět doma u přehrávače, ale vyrazit za kapelou na koncert.

A je radost, že na univerzitě máme tu možnost taková vystoupení hostit a zažít. V řadě koncertů u příležitosti 17. listopadu máme dobrou tradici: Marta Kubišová, Podkrkonošský symfonický orchestr, Bratři Ebenové, kdo bude příště?

Pokud máte chuť do koncertů už teď, máte šanci 25. ledna. Čeká nás zaručeně poslední vánoční koncert roku 2016, který však může být i prvním vánočním koncertem roku 2017 v podání TULBandu. Od 18.00 hodin opět v aule.

-pir-

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 540