Šperkaři slavili 15 let

Výstava 30 absolventů zaměření skla a šperk katedry designu je zároveň připomenutím 15 let od založení tohoto studijního zaměření.

Na setkání a výstavu absolventů přijely v pátek 28. dubna desítky lidí, třicet z nich vystavovalo své práce.

„Absolventská setkání mívají nádech nostalgie po starých dobrých časech, na katedře designu to je na obou absolventských výstavách jiné. Vidím tu převážně mladé lidi, kteří mají ve svém oboru úspěchy, ale především ambice a chuť do další práce. Hlásí se ke své škole a přišli pozdravit své někdejší vyučující, poděkovat jim nebo se s nimi pobavit o oboru. To je snad nejlepší možný způsob absolventského setkání,“ řekla na páteční vernisáži děkanka Fakulty textilní TUL Jana Drašarová a připomněla tak březnovou výstavu uspořádanou také v Galerii N, která připomínala 25leté výročí studijního zaměření textilní a oděvní návrhářství, a tedy 25 let existence katedry designu.

 

Na výstavě sklářů a šperkařů jsou k vidění šperky, volná tvorba i díla, která byla vytvořena na zakázku trhu. Takovými jsou například ručně foukané sklenice z dílny Martina Jakobsena, křišťálový set na nápoje od Márii Brožové Giňové vytvořený pro Crystal Bohemia nebo urny pro zvířata, které vytvořila Kateřina Šípová ze skla a nerezu pro Memory Crystal.

Mezi třiceti vystavujícími byla také Petra Vojtíšková, v době bakalářských studií na liberecké katedře nominovaná (v roce 2015) na prestižní Cenu Stanislava Libenského.

Ve své tvorbě nejraději kombinuje sklo s jinými materiály, do skleněné matérie zatavuje kovový drát, čedičová vlákna nebo textil. Jedná se o postup, který vyžaduje dobře zvládnuté řemeslo, a právě to láká Petru nejvíce. „Studium designu v Liberci je specifické tím, že fakulta textilní má silné zázemí v technice. Jako designéři jsme se naučili hodně o materiálech, o sklu i o textilu. Vždy, když jsem stála před nějakým technickým problémem, zeptala jsem se našich pedagogů a oni mi dokázali věc po technické stránce vysvětlit a poradit mi. Jistota v tom, že máte za kým jít pro radu, byla pro mě při studiích zásadní,“ říká absolventka Petra Vojtíšková, která nyní studuje na Akademii Sztuk Pięknych ve Wrocławi.

Výstava absolventů zaměření sklo a šperk je v jablonecké Galerii N v Jehlářské ulici k vidění do 26. května.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 540