Modelku oblékli do nanovláken

IMG_3993.JPG
Oděv na míru. Svatoslav Krotký, Pavel Pokorný a modelka balená do nanovláken

Katedra designu fakulty textilní si připomíná 25 let oboru Textilní a oděvní návrhářství a 15 let studijního zaměření Sklo a šperk. Výročí oslavila módní přehlídkou svého absolventa a nanovlákny nafoukanými na tělo modelky.

„Tomu se říká oděv na míru,“ žertoval Pavel Pokorný z katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů (KNT) fakulty textilní, když zařízení podobné zmenšenině sněžného děla začalo chrlit nanovlákna na modelku. Docent Pokorný způsob nanášení nanovláken na modelku řešil po technické stránce.

„Svatoslav Krotký přišel s nápadem nanášet nanovlákna na modelky už asi před pěti lety, neměli jsme na to v té době ovšem technologii. Pobyt v elektrickém poli při elektrostatickém zvlákňování by modelky nepřežily,“ vysvětluje docent Pokorný. Až s příchodem technologie odstředivého zvlákňování, kterému se kolegové na KNT začali před několika lety intenzivněji věnovat, se možnost objevila.

„Sloučili jsme potom dva již propadlé americké patenty a vytvořili zařízení ne nepodobné tomu na výrobu cukrové vaty. S tím rozdílem, že se nám daří vlákna ještě vynášet do prostoru. Práce s modelkami je pro nás přesahem naší vědecké práce do oblasti výtvarna i módy. Tyto mezioborové spolupráce jsou pro obě strany vždy inspirativní," dodává autor zařízení Pavel Pokorný.

Proces, kdy se na modelku nabalovaly smotky nanovláken polyvinyl butyralu rozpuštěného v lihu, i ve středu při veřejné premiéře této metody hlídal a usměrňoval Svatoslav Krotký.

Metamorfóza Svatoslava Krotkého v Galerii N příští týden

Výtvarník a pedagog katedry designu fakulty textilní ve svých dosavadních pracích nanovlákna nanášel zatím jen na drátěné matrice či skleněné objekty. Tyto objekty představil pod názvem Nanovariace na půdě univerzity před čtyřmi lety. Psali jsme o tom zde. Příští týden představí Svatoslav Krotký své „nanoobjekty“ také v jablonecké Galerii N. Vernisáž výstavy Metamorfóza je v úterý 10. října od 17.00 hodin.

Dlouholetý pedagog katedry spolu s dalšími kolegy, kteří stáli u zrodu katedry, Emilií Frydeckou, Renatou Štorovou a Oldřichem Palatou dostanou Cenu rektora. Na středeční přehlídce ji symbolizovala růže, kterou jim předala děkanka fakulty textilní Jana Drašarová. Růži jako poděkování za rozhodující účast při zakládání katedry dostal od děkanky také profesor David Lukáš.

Úvodní slovo při středečním odpoledni věnovanému oslavám oboru si kromě Jany Drašarové vzali rektor Zdeněk Kůs, vedoucí oslavující katedry Renata Štorová a historik umění Oldřich Palata. Poté patřilo foyer před aulou módní přehlídce tvorby absolventa katedry Martina Havla.

TULáci na Pražském hradě

Katedra si připomněla svá významná výročí také na konci září na Pražském hradě výstavou TULáci - Studentský design na Pražském hradě. V Empírovém skleníku Královské zahrady tam vystavují vybrané studentské práce z oborů textilní a oděvní design, navrhování vzorů a design skla a šperku. Svou tvorbu představují i někteří z pedagogů katedry Lída Šikolová, Oldřich Plíva či Marcela Kindl Steffanová.

Výstavu na Hradě můžete zhlédnout až do 22. října.

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce