S brýlemi od Microsoftu navrhovali zastávku u galerie

Andrey Kuzmenko_návrh zastávky (2).jpg
Andrey Kuzmenko navrhl zastávku z kolejnic

Studenti katedry environmental design navrhli zastávku u liberecké galerie, pomáhaly jim přitom brýle HoloLens, technologická novinka od Microsoftu.

O tom, že máme jako jedno z mála vědeckých pracovišť brýle HoloLens, jsme psali už dříve. Tým Jana Kočího z Laboratoře systémové integrace CxI je získal do zápůjčky od Škoda Auto, aby pro automobilku navrhl aplikace pracující s rozšířenou realitou. Více čtěte zde.

Po splnění zadání se vědci z CxI rozhodli nabídnout novinku i dalším pracovištím na naší univerzitě. Výzvy Jana Kočího a Davida Krčmaříka se chopili Jan Stolín a Richard Charvát z katedry environmental design Fakulty umění a architektury TUL.

„Na správní radě galerie jsme se bavili o zvažovaném posunování zastávky u galerie. Je to důležitá křižovatka a napadlo mě, že by to bylo dobré téma pro naše studenty. Vznikly digitální modely, které jsme pak vyzkoušeli v prostředí brýlí HoloLens,“ říká Jan Stolín, vedoucí katedry.

Několik studentů během asi dvou měsíců vypracovalo své návrhy. Kromě klasické vizualizace a modelu zastávky převedli svůj návrh také do prostředí HoloLens.

S brýlemi od Microsoftu na očích je možné si 3D modely návrhů „promítnout“ přímo do cílového místa, měnit jejich rozměry, barvy, pozice a další charakteristiky a především si navrženou zastávku obcházet a procházet jí tak, jako by již na místě stála. To jsou výhody rozšířené reality zažívané díky HoloLens a právě navrhování objektů do skutečného prostředí se jeví jako jedna z perspektivních oblastí užití této novinky.

„Ve světě designu i architektury je virtuální realita i rozšířená realita trendem. Jeden náš student pracuje v architektonické kanceláři v Londýně, která zpracovává velké projekty pro movitou klientelu. Popisoval nám, že zákazníky často nezajímá ani tak projekt, ale jeho vizualizace a možnost ,promítnoutʻ si výsledek do prostředí virtuální reality. Rozšířená realita, která umožňuje větší interakci s člověkem a s reálným prostředím, je pro takové případy vítanou pomůckou,“ říká Richard Charvát z katedry environmental design FA TUL.

Většímu využití možností rozšířené reality u zákazníků designérských a architektonických kanceláří jistě napomůže snadná ovladatelnost. Ke změnám viděného stačí intuitivní pohyby ruky a jednoduché hlasové povely. Novinka zatím stojí okolo 80–90 tisíc korun, což je pro větší  kanceláře dostupná cena.

Studentské návrhy jsou pozoruhodné. Například Andrey Kuzmenko by si zastávku před galerií představoval jakoby vytvořenou z kolejnic. „Železnice i tramvaje mají v Liberci velkou tradici a rozvoj Liberce je s nimi spojen. Z toho jsem čerpal ve svém návrhu,“ přibližuje svůj návrh Andrey. Jeho zastávka není krytá. „Zastávka je blízko konečné a málokdo tu čeká na tramvaj. Lidé tu spíše vystupují cestou do galerie, do muzea nebo do polikliniky,“ zdůvodňuje Andrey.

Jeho spolužák z katedry Jan Janecký čerpal z inspiraci přímo z místa, kde by zastávka měla stát. „Můj návrh má evokovat větve procházející aleje stromů, která je zde dominantní,“ popisuje. Jeho zastávka je na rozdíl od Andreyovy částečně krytá a k jejím charakteristikám patří podle tvůrce také to, že nabízí jinou podobu z kopce, odkud k ní tramvaje přijíždějí, a jinou při pohledu z úrovně zastávky.

Město i kraj novou zastávku, která by obsluhovala prostor Oblastní galerie v Liberci a Severočeského muzea v Liberci, plánuje, zatím se však více než její podoba řeší umístění zastávky, případně zřízení další zastávky ve frekventovaném tramvajovém úseku, který bude v dohledné době obsluhovat také nově vznikající bytovou zástavbu.

Zda bude nakonec na místě stát zastávka podle jednoho ze studentských návrhů, není vyloučené. Katedra je, podle slov jejího vedoucího Jana Stolína, připravena návrhy studentů městu či kraji prezentovat.

-pir-

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce