Svítidlo inspirované erotikou mu vyneslo titul Mistr křišťálu

Dovnitř a ven. Jakub Neufuss ztvárnil zadání nejlépe.jpg
Dovnitř a ven. Jakub Neufuss ztvárnil zadání nejlépe. Foto: Preciosa

V soutěži pro mladé designéry vyhlášené Preciosou Lighting zvítězil student Environmental designu Jakub Neufuss se svítidlem Sweetsen, které se inspiruje ve světě erotiky.

Trofej Mistra křišťálu převzal Jakub posledního říjnového dne v pražském showroomu společnosti Preciosa v rámci přehlídky designu a módy ve střední Evropě Designblok.

„Tématem letošního ročníku soutěže Master of Crystal bylo IN and OUT, Sweetsen v sobě proto kombinuje něco, co lze dát ,dovnitř a venʻ. Skleněné útvary připomínající erotické pomůcky kontrastují s klasickým ramenným svícnem. Princip dovnitř a ven zosobněný v mém svítidle znamená jednoduše také to, že Sweetsen se hodí do interiéru i exteriéru,“ říká o svém díle, které podle jeho návrhu realizovali skláři z Preciosy na huti v Kamenickém Šenově, Jakub Neufuss.

V soutěži Master of Crystal se mu zadařilo potřetí. Loni získal Cenu České sklářské společnosti a v roce 2014 získal za kolekci Jizerský šperk, který tvořil společně s naším absolventem Janem Salanským, Cenu Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. To byl Jakub Neufuss ještě studentem katedry designu Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci.

Od letošního září studuje u Jana Stolína Environmental design na naší fakultě umění a architektury, na fakultě textilní ovšem zůstává: pomáhá studenty provázet úskalími sítotisku a sublimačního tisku.

Na otázku, kde bere inspiraci ke své tvorbě, Jakub odpovídá:

„Inspirují mě běžné věci, které všichni znají, mají je doma, ale v určité chvíli už je nepotřebují a vyhodí do kontejneru. Já je potom vezmu a pracuji s nimi dál. Vyrábím například sluneční nebo dioptrické brýle ze starých lyží a snowboardů.“

S titulem Mistr Křišťálu 2018 získává Jakub Neufuss odměnu 30.000 Kč, společnost Preciosa Lighting také vítězné svítidlo vyrobí a vystaví jej ve stálé expozici Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Jakub se také bude moci účastnit některé z evropských designových výstav.

Redakce T-UNI gratuluje k úspěchu!

-red-

Foto: Preciosa

Jakub Neufuss (*1987, Praha)

Vystudoval Střední školu aplikované kybernetiky v Hradci Králové, Vyšší odbornou školu Václava Hollara, ve studiu pokračoval na TUL nejprve na fakultě umění a architektury, poté přestoupil na fakultu textilní na obor Návrhářství skla a šperku, kterou úspěšně dokončil. Nyní studuje prvním rokem v magisterském studiu Environmental design opět na fakultě umění a architektury. S kamarádem a spolužákem z fakulty umění a architektury založil před pár lety kreativní studio SKUBB, které se pohybuje na pomezí designu a volného umění. Z něj vzešel Jizerský šperk, za který studio získalo Cenu muzea skla a bižuterie Mistr křišťálu 2014 a také nominaci na Czech Grand Design. Své dílo D-O-Z-A vystavoval v roce 2016 v sekci Talente na světovém veletrhu užitého umění Schmuck v Mnichově. Miluje hory a snowboarding.

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 391