Pořádáme akademickou sportovní událost roku

Z loňského ročníku_foto UK.jpg
Doskočí v Liberci dál? Z loňských ČAH v Praze. Foto: UK

České akademické hry 2014 bude naše univerzita hostit v týdnu od 22. do 27. června. Startovní listiny jsou otevřené do tohoto pátku 30. května.

S pořádáním Českých akademických her má Technická univerzita v Liberci zkušenosti z roku 2007, letos se Hry do Liberce vrací v o něco větším měřítku.

„Závodit se bude ve 32 sportovních disciplínách, přijede 2500 sportovců ze všech českých univerzit,“ vyčísluje rozsah sportovního svátku za organizátory Zdeněk Žďánský. Na 13. českých akademických hrách se bude bojovat o body a vteřiny v atletice, badmintonu, in-line bruslení, judu, nohejbalu, plavání ad. Osvěžením tradičního výčtu sportů bude závod dračích lodí na harcovské přehradě.

Akademických her se může zúčastnit kterýkoliv student české vysoké školy, přihlášky se podávají zpravidla přes katedry tělesné výchovy na jednotlivých školách. V kolektivních sportech se vysokoškolské týmy na Hry kvalifikují v jednom ze čtyř oblastních kol. Startovní listiny a soupisky se uzavírají 30. května.

Liberečtí studenti mají na co navazovat, každý rok sportovci Technické univerzity v Liberci z Českých akademických her přivezou celou sadu cenných kovů. Pomyslnou laťku můžeme nasadit rokem 2007, kdy naše univerzita Hry naposledy pořádala s výsledkem 11 zlatých, 12 stříbrných a 21 bronzových medailí. Tehdejší studentští reprezentanti liberecké univerzity už u nás nestudují, ale naděje na medaile nesou další.

Zlato si z předchozího ročníku akademických her, pořádaných v Praze, odvezli mistryně republiky v aerobiku Martina Myslivcová a z běhu na 800 m atlet Ondřej Chour. Nadějí na obhájení loňské zlaté je bezesporu závodnice ve skocích na trampolíně Zita Frydrychová: „Plánuji se zúčastnit. Jsem sice po zranění, ale pokud to půjde, závodit samozřejmě budu,“ říká několikanásobná mistryně republiky a olympijská reprezentantka.

Rozpočet akademické sportovní události se letos bude pohybovat v rozmezí 2–2,5 milionu korun, z čehož větší část nákladů hradí dva hlavní spolupořadatelé – naše univerzita a Česká asociace univerzitního sportu. Účastníci mají v den soutěže hrazeno ubytování se snídaní. Startovné se tradičně neplatí.

Sedm míst v Liberci se v týdnu od 22. do 27. června stane dějištěm Českých akademických her, jádrem budou dvě lokality: „Kombinujeme skvělé zázemí univerzitních sportovišť na Harcově s multifunkčními prostory SportParku Liberec, v jednání je nyní kyvadlová autobusová doprava mezi oběma místy. Sportovci budou ubytovaní na harcovských kolejích,“ doplňuje Zdeněk Žďánský.

Organizačně hry zajišťuje katedra tělesné výchovy fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické, páteří organizačního týmu jsou vedle odborných asistentů katedry také studenti druhého ročníku Rekreologie, pro něž bude událost zároveň vítanou praxí.

České akademické hry by neměly být pouze o vrcholných výkonech, kromě sportu mají letošní Hry v podtitulu také zábavu aatmosféru. „Zveme především fanoušky sportu, ať přijdou podpořit své favority. Společně pak uplynulý sportovní den mohou zrekapitulovat při doprovodném programu na harcovských kolejích. Začíná každý večer od 17.00 hodin. Hudebně bude patřit především studentským kapelám,“ říká Zdeněk Žďánský a dodává, že soutěžit se bude přeci jen i na pódiu, protože kapely se utkají o kvalifikaci na festival Benátská noc.

Program 13. českých akademických her najdete na: www.ceskeakademickehry.cz.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385