Chystá se do olympijského Ria na asfaltové holuby

min.php.jpg
Z olympijského skeetu mají Češi už tři zlata, přidá Libuše Jahodová čtvrté?

Nejlepší česká závodnice ve skeetu – střelbě z brokovnice na asfaltové holuby – a studentka pedagogiky volného času Libuše Jahodová v rozhovoru přiznává, že školu v této sezóně moc nestíhá. Připravuje se na letní olympiádu v Rio de Janeiru, kde bude mezi českými reprezentanty jediným zástupcem Technické univerzity v Liberci.

Když jsme spolu mluvili na podzim, kdy jste přebírala za své výkony na univerziádě speciální stipendium od rektora Zdeňka Kůse, byla jste odhodlaná v tomto akademickém roce studium dokončit, podaří se to?
Přípravě na olympiádu, tak aby měla smysl a přinesla snad i úspěch, jsem musela věnovat většinu času, studium se s tímto nasazením už nedalo snoubit. Budu muset zažádat o prodloužení studia. Ke své škole se na všech závodech a v rozhovorech před závody a po závodech vždy hrdě hlásím. V září se chystám do Polska na univerzitní mistrovství, kde budu opět TULku reprezentovat, moc bych si přála bakaláře dokončit a přihlásit se na technické univerzitě do navazujícího studia. Tak snad to s žádostí o prodloužení vyjde.

Čekají vás před olympiádou ještě jiné závody?
Sezóna je v tento čas tak jako každý rok v plném proudu. Není to ani týden, co jsem přijela ze závodů světového poháru v Baku a nyní se připravuji na mistrovství Evropy, které se bude konat začátkem července v italském Lonatu. Těším se, dobře se mi tam střílí, právě v Lonatu jsem se loni na podzim kvalifikovala na olympiádu v Riu.

Bude už na olympiádě nová skeetařská disciplína?
Závod smíšených dvojic na této olympiádě ještě nebude. Zatím se střílí jen na zkoušku, loni v Baku a letos nás čeká právě v Lonatu. Pro zařazení na olympiádu musí nová disciplína projít kompletním závodním během, k čemuž dojde až v další sezóně. Všichni už se těšíme, až tomu tak bude, protože se pro skeetaře zvyšuje možnost zisku olympijských medailí. Jan Sychra, se kterým budu tento závod střílet v Lonatu, ale letos končí, takže budu muset popřípadě najít k sobě jiného střelce. Ale na to je čas, nikdo nevíme, co za ty čtyři roky bude, teď je před námi mistrovství Evropy a Rio.

Na olympijské střelnici v Rio de Janeiru jste byla letos na jaře na závodech, moc spokojená jste ale s úrovní tamní organizace nebyla. Mají Brazilci ještě co dohánět?
Střelnice nebyla dokončená, na všem se tam ještě pracuje a slíbili, že do olympiády to bude v pořádku. Vrhače holubů nebyly dobře upevněné, takže terč pokaždé létal trochu jinak. Na jaře tam bylo 32 stupňů ve stínu a 90% vlhkost vzduchu a na střelišti se nebylo kde schovat před sluncem. Rozhodčí neměli zkušenosti a s nastalými překážkami si neuměli poradit. To byli ovšem brazilští sudí, na olympiádu přijede obvyklá mezinárodní jury, takže tam to bude v pořádku. Navíc v srpnu bývá v Brazílii okolo 25 stupňů a celkem normální vlhkost.

Přibližte nám, jak vypadá závod ve skeetu?
Ve skeetu je střelnice do půlkruhu, na kterém je osm stanovišť. Z těch stanovišť, která procházíte v daném pořadí, se střílí z brokovnice na 25 terčů, které se označují jako položka. Na každém stanovišti je přesně dáno, zda poletí nízký, či vysoký terč, kde pouze jeden a kde půjde o dvojstřel, je také dáno, z které strany terče poletí. Ženy střílejí celkem tři položky, tedy 75 terčů, a závod se střílí obvykle od rána až do večera. Muži střílejí pět položek, celkem to dělá 125 terčů, a závod mají rozdělen do dvou dnů.

Při startu mám pušku u pasu, kdykoliv do tří vteřin od mého povelu vyletí terč, pak až můžu přiložit pušku k rameni, zacílit a vypálit. Terče ve tvaru disku o průměru 110 mm jsou vrhány rychlostí kolem 160 km/h a létají tak 20–25 metrů od střelce.

Liší se výrazně jednotlivá střeliště a mohou ovlivnit střelcův výsledek?
Liší se především pozadím, buď je otevřený horizont, nebo je uzavřený třeba skálou. Mám radši uzavřený horizont. Ten otevřený dává falešný pocit, že je ještě hodně prostoru, a tím hodně času na střelu, střelec pak „táhne“ terč moc dlouho, a tak vznikají chyby. Jezdíme teď hodně střílet do Vlašimi na střelnici, která má také otevřené pozadí, je ale krásně zrekonstruovaná, a navíc je svým charakterem dost podobná olympijské střelnici v Riu.

Zvažujete s trenérem před olympiádou i možné hrozby – konkrétně virus zika a terorismus?
Virus zika je podle mě nafouknutá mediální bublina, terorismus neřešíme. S čím je ovšem nutné v Brazílii počítat, jsou krádeže. Jak jsem mohla vidět v Riu, lidé jsou tam buď hodně bohatí, nebo hodně chudí a těch je drtivá většina. Krádeže jsou tam běžným způsobem „obživy“. Když jsme tam na jaře byli, dostali jsme doporučení nic cenného s sebou ven nebrat. Mobily, řetízky, doklady, prstýnky, všechno jsme nechávali na hotelu, u sebe jsme měli jen drobné peníze. Trenér jednou zapomněl sundat řetízek, jel kolem něj kluk na kole, za jízdy mu řetízek strhl a ujel.

Vaši bratři také slušně střílí, probíráte spolu střelbu, radíte jim, hecujete se?
Oba už skončili. Jeden ze zdravotních důvodů, druhý kvůli škole. O střelbě se sem tam bavíme, ale hledáme spíš jiná témata. Ani s přáteli se nechci moc bavit o střílení, chci si od toho odpočinout, a tak jsem spíš vděčná, když si můžeme povídat o něčem jiném.

Už se nemůžete olympiády dočkat?
Snažím se to brát krůček po krůčku. Takže se teď soustředím na mistrovství Evropy. Na olympiádě nás bude závodit jen 18 žen, na mistrovství světa střílí 80 závodnic, konkurence je mnohem větší. Z tohoto pohledu mají evropské i světové šampionáty pro střelce větší váhu, ale olympiáda je samozřejmě víc sledovaná, je to velký svátek sportu, těším se.

Kdy střílíte v Riu?
9. srpna.

Budeme držet palce, děkuji za rozhovor.

Radek Pirkl


Libuše Jahodová
(*Liberec, 24 let)

První žena, která bude reprezentovat Českou republiku ve skeetu, na olympijských hrách v Riu bude navíc jediným českým zástupcem brokové disciplíny skeet. K závodní střelbě ji ve 14 letech přivedl nevlastní otec Lubor Novota, který je jejím trenérem. Je držitelkou dvou zlatých medailí z Letní světové univerziády 2015 v Koreji. Loni v září si na MS v italském Lonatu 8. místem vystřílela postup na OH 2016 v Rio de Janeiru. Závodí za družstvo Dukly Hradec Králové, je studentkou pedagogiky volného času na FP TUL.

 

Další články v rubrice

Florbalisté-2.jpg

Florbalisté z TUL jsou poprvé v historii akademickými mistry

Mimořádného historického úspěchu dosáhl v minulém týdnu florbalový tým Technické univerzity v Liberci (TUL), když na Českých akademických hrách (ČAH) vybojoval zlatou medaili. Titul akademického mistra České republiky jen potvrzuje skvělou sezonu...

13. 9. 2023 | Sport | 232

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 376