Josefína Váchová stvořila Pearl Paper a vyhrála Master of Crystal

DSC_8167.jpg
Josefína Váchová vyhrála Master of Crystal díky netradičnímu spojení recyklovaných skleněných perliček a ručního papíru s jeho širokým designovým využitím. Využila transparentnosti a barvy v obou materiálech. Foto: Petra Hurai

Dílo Pearl Paper, kombinace ručně vyráběného papíru s recyklovanými skleněnými perličkami, vyneslo studentce designu Josefíně Váchové vítězství v soutěži Master of Crystal. Studentka z Katedry designu Fakulty textilní TUL nadchla odbornou porotu myšlenkou spojení recyklace skleněných perliček a ručního papíru a jeho širokým designovým využitím.

Prestižní soutěž pořádá společnost Preciosa ve spolupráci s Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou za podpory České sklářské společnosti. Soutěž je určena pro mladé kreativce, studenty i absolventy středních nebo vysokých škol se zaměřením na design a umění. Šestičlenná odborná porota letos vybírala z téměř padesáti návrhů, z nichž vzešlo 12 finalistů.

 „Jsem za tento úspěch moc ráda. S přihlášením se do soutěže jsem totiž váhala. Chtěla jsem si zkusit jiný druh umění, což mě pak přivedlo k designu,“ říká Josefína Váchová, studentka nového navazujícího studia Design – textil, oděv, sklo, šperk na Fakultě textilní TUL (FT). Je již absolventkou bakalářského studijního programu Návrhářství skla a šperku na FT. Lásku ke sklu však objevila ještě dřív – na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě.

Téma letošního ročníku soutěže bylo Perlička i trochu jinak. Soutěžící měli za úkol najít nový prostor a nové netradiční využití pro tradiční české skleněné perličky. Volba Josefíny padla na spojení ručního papíru a recyklovaných skleněných perliček, jež podle ní vytváří zajímavý dialog ve struktuře objektu. S dotažením nápadu zkombinovat oba materiály Josefíně pomohl Michal Gorec ze zdislavské firmy Papyrea. Japonský papír autorka zvolila kvůli jeho pevnosti, průsvitnosti a dlouhým vláknům lýka. „Oba materiály mají velkou tradici a oba lze znovu přetvořit. Jedná se o udržitelný design. Ale především šlo o využití transparentnosti a barvy v obou materiálech,“ říká Josefína.

 

Na ručním papíru si mladá designérka cení odolnosti. A stejně jako u skla oceňuje, že propouští světlo. Vytvořený objekt může sloužit v interiéru i exteriéru. „Snažím se papír stále rozvíjet a zvětšovat jeho rozměry. Papír by měl být vždy přizpůsoben interiéru, barevností, velikostí i tvarem. Je možné ho použít různorodě, jako stínidlo pro denní světlo i pro umělý zdroj. Může jít například o roletu v okně nebo světelný objekt,“ vysvětluje Josefína, jež zimní semestr tráví na Erasmus pobytu v polské Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta ve Vratislavi, konkrétně na oboru Art and Design of Glass.

Preciosa Ornela jako pořadatel 16. ročníku soutěže nabídla zájemcům z řad studentů a mladých designérů přístup k unikátnímu sortimentu skleněných perliček s nejširším výběrem barev, tvarů a velikostí. Výzva pro nahlédnutí do světa perliček dostala nový rozměr i díky spolupráci s Katedrou sklářských strojů a robotiky Technické univerzity v Liberci. Technologie a inovativní technologické přístupy, které mohli soutěžící pro realizaci svých návrhů využít, byly prezentované v rámci březnového motivačního workshopu v Jablonci nad Nisou. Nabídku pro případnou spolupráci prezentovala i Lucie Karlová, členka představenstva společnosti Preciosa. Zájemci o případný přístup k potřebným technologiím mohli absolvovat pod vedením pana Pavla Hartla exkurzi do Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou.

„Letošní sezóna se soutěži Master of Crystal evidentně vydařila. Troufám si říci, že uzrála k téměř dokonalému splnění zadání soutěže i našich představ o jejím průběhu. Cením si všech soutěžících a jsem ráda za rozhodnutí, dát šanci k realizaci více návrhům, než bývá obvyklé. Vítězi jsou pro mě všichni ti, kteří svá díla dovedli až do zdárné finalizace. Úroveň prací letošních finalistů zvyšuje prestiž této soutěže. Poděkování tedy patří i všem kolegům i externím spolupracovníkům, kteří přispěli radou, či pomocí,“ hodnotí soutěž Jaroslava Růžičková z Preciosy Ornely.

Všechna díla finalistů 16. ročníku soutěže Master of Crystal s tématem Perlička i trochu jinak můžete shlédnout v Galerii N TUL v Jehlářské ulici 14 v Jablonci nad Nisou od 22. listopadu do 7. prosince 2023, kde budou vystavena se současně probíhající výstavou Fascinace Santinim. Vernisáž se uskuteční 21. listopadu 2023 od 17 hodin.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

IMG_0573-2.jpg

Trabant i Chupa Chups dávaly zabrat. Slavili jsme Den Evropy

„Obal lízátek Chupa Chups navrhl Salvador Dalí?“ diví se student Petr u stolku se španělskou vlajkou. Baví se s vrstevníkem z Erasmu+ a vyplňuje kvíz v rámci univerzitní akce Speak Dating. Není sám. Prostorem před menzou se skoro nedá projít. A...

25. 4. 2024 | Události | 167

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce