Příběhy vůle, olympionici i příklady hodné následování. Hostili jsme galavečer festivalu SPORTFILM

Metodické snímky - 90 YEARS YOUNG, zleva DCD Dass, rektor TUL Miroslav Brz...jcová.jpeg
Rektor TUL Miroslav Brzezina (uprostřed) předával spolu s olympioničkou a absolventkou TUL Nikolou Matějcovou Sudovou cenu vítězi kategorie Metodické a vzdělávací snímky A. Kanagarajanovi. Foto: SPORTFILM

Aula Technické univerzity v Liberci se stala dějištěm slavnostního galavečera 26. ročníku Mezinárodního festivalu sportovních filmů SPORTFILM. Přinesl 373 snímky, které zápolily v pěti kategoriích. Hlavní cenu festivalu získal belgický snímek Rebound. Cenu pro nejlepší metodický snímek předával rektor Miroslav Brzezina spolu s naší absolventkou a bývalou úspěšnou lyžařskou akrobatkou Nikolou Matějcovou Sudovou.

Slavnostní galavečer proběhl za účasti sportovních hvězd Lukáše Krpálka, Jana Kollera, Gabriely Soukalové a dalších. O hudební a taneční doprovod se postaral zpěvák Marcell a baletní soubor Divadla F.X. Šaldy. Moderace se ujal Dalibor Gondík a režie Adolf Zika.

Letošní 26. ročníku festivalu probíhal ve dnech 12.–15. října a přihlásilo se do něj rekordních 373 snímků ze 69 zemí. Soutěžilo se v kategoriích: Olympijské ideje, Dokumenty, Sportovní osobnosti, Hrané filmy a seriály a Metodika, vzdělávání. Hlavní cenu festivalu získal belgický snímek Rebound. Vypráví příběh bývalého profesionálního basketbalisty Sebastiena Bellina, který přežil teroristický útok na bruselském letišti a po pouhých šesti letech jako handicapovaný sportovec dokončil havajský triatlon "lronman".

Dařilo se i českým snímkům. Děti Nagana byly nejlepším hraným filmem. Dokumenty byly oceněny hned dva: Případ Modrý a Enzo Ferrari. Cenu ředitelky festivalu získal snímek Petra Větrovského Martin Škrtel: Buď, alebo. Ten byl na festivalu v Liberci uveden jako česká premiéra. V letošním roce byly vyhlášeny také kategorie Evropský dokument a Evropský hraný film. Zvítězily snímky Williams and Mansell: Reci 5 a A different kind of princess stery.

 

V kategorii Metodické a vzdělávací snímky zvítězil film 90 Years Young a cenu režiséru Athithiu Kanagarajanovi předal rektor TUL Miroslav Brzezina. „Festival SPORTFILM se neomezuje jen na filmy se sportovní tematikou, ale nabízí pestrý doprovodný program a díky svému renomé propaguje Liberec a vlastně i naši univerzitu. V našich řadách máme tradičně reprezentanty v nejrůznějších sportovních odvětvích a naše studenty se snažíme ve sportu podporovat. A sportovní vyžití nabízíme i veřejnosti. Rád bych připomněl, že v listopadu slavnostně otevřeme zrekonstruované sportovní haly v Harcově, které doplní možnosti sportovního vyžití ve městě,“ řekl rektor Miroslav Brzezina po skončení galavečera webu T-UNI.

»Ještě mě z boulí nevyhazují«

Cenu spolu s rektorem předávala Nikola Matějcová dříve Sudová, někdejší česká reprezentantka v jízdě v boulích, účastnice čtyř olympiád a dvojnásobná vítězka světového poháru. Na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL vystudovala Učitelství pro 2. stupeň základní školy, aprobaci tělocvik-zeměpis. „Měla jsem individuální studijní plán, protože jsem v době studia vrcholově závodila. Školu jsme si protáhla na deset let. Vzpomínám na léta studia a zároveň i mé sportovní kariéry moc ráda,“ uvedla Nikola Matějcová Sudová. Dnes spolupracuje se školou sportu svého bývalého trenéra. „Lyžuji pořád. A když je příležitost, do boulí se dostanu taky. Ještě mě z nich nevhazují,“ zasmála se Nikola Matějcová Sudová.

Její sestra Šárka Razýmová Sudová, rovněž bývalá reprezentantka České republiky v jízdě v boulích a účastnice dvou olympiád, vystudovala na Technické univerzitě v Liberci bakalářský studijní program Sportovní management a následně navazující Podnikovou ekonomiku. Nyní je součástí týmu, který pořádá festival SPORTFILM.

Vítězné snímky zabojují v Miláně

Filmy, které zvítězily na letošním festivalu, mohou zabojovat v listopadovém mezinárodním finále na italském festivalu v Miláně. Loni český sportovní film bodoval hned ve čtyřech kategoriích. Filmy Poslední závod a Zátopek získaly cenu Mention ďHonneur. Film Jan Koller: Příběh obyčejného kluka získal Cenu kritiků. Jan Koller si převzal také cenu za Sportovní osobnost.

„Porotu letos posílili renomovaní filmaři. Debata o nejlepších filmech tak byla důkladnější, více do detailů a popravdě řečeno také bouřlivější než v minulých letech. Podstatné je, že u velmi kvalitní nabídky jsme se nakonec na oceněných snímcích prakticky všichni shodli,“ doplnil člen poroty a programový ředitel festivalu Jakub Bažant.

Podrobné výsledky naleznete ve fotogalerii tohoto článku. V porotě zasedli Zdeněk Škoda, předseda poroty, místopředseda české olympijské akademie, Jakub Bažant, sportovní novinář, publicista a komentátor ČT, člen komise festivalu v Miláně, Jaroslav Černý, předseda výkonného výboru FITES - český filmový a televizní svaz, Tomáš Hodan, režisér, scénárista, Adolf Zika, režisér, scénárista, fotograf, Jana Počtová, režisérka, dokumentaristka, Petr Horký, režisér, cestovatel a Miriam Ryndová, dramaturgyně, Voyo konzultantka festivalových strategií.

Cena Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské

SPORTFILM letos přivítal v Liberci fenomenálního sportovce a umělce Američana Listona Bochetta, který zde zahájil výstavu reprodukcí svých světoznámých obrazů a následně při slavnostním galavečeru převzal cenu Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské. Tu SPORTFILM uděluje sportovním osobnostem, které svůj získaný věhlas využívají ve prospěch společnosti. Liston Bochette je teprve druhým laureátem ceny a během galavečera ji převzal z rukou loňského držitele Lukáše Krpálka, dcery Věry Čáslavské Radky a ministra zahraničí Jana Lipavského.

Ceny pro vítěze opět pochází z dílny společnosti Lasvit. Cena Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské vznikla ve spolupráci s Českou mincovnou. „Tuto unikátní cenu navrhl designér Maxim Velčovský a jedná se o téměř desetikilogramový masivní drahokam z broušeného optického skla,“ přibližuje podobu ceny ředitelka festivalu Renata Balašová.

Cenu Jiřího Kessla, kterou uděluje česká olympijská akademie, tentokrát získal spoluzakladatel české kaskadérské školy Petr Jákl st. za své celoživotní propojování sportu a filmu. Publikum galavečera věnovalo Petru Jáklovi st. dlouhý potlesk.

Konference Mental health se Šárkou Strachovou

Vedle filmových projekcí byla součástí letošního programu také řadu besed, výstav a sportovních eventů. Ve studenty nabitém sále liberecké Krajské vědecké knihovny moderovala konferenci Mental health mistryně světa a bronzová olympijská medailistka v alpském lyžování Šárka Strachová. Se svými hosty, olympijskou medailistkou v biatlonu Gabrielou Soukalovou, mnohonásobnou grandslamovou šampionkou tenistkou Helenou Sukovou, horolezkyní Klárou Kolouchovou a vicemistryní světa v basketbalu Ilonou Burgrovou debatovala na téma Ženy ve sportu. „Sport umí ukázat ohromnou škálu emocí. Do poslední chvíle často nevíte, jestli budete brečet štěstím anebo zklamáním. Myslím, že je důležité tyhle emoce přibližovat veřejnosti a jsem ráda, že se na tak skvělém projektu můžu podílet,“ řekla Šárka Strachová. Online formou se konference zúčastnila také česká fighterka Martina Ptáčková, lyžařka Martina Dubovská a milým překvapením pro posluchače byl také videopozdrav od nejúspěšnější lyžařky ve Světovém poháru všech dob Mikaely Shiffrin.

SPORTFILM 2023 na více než 10 lokacích

SPORTFILM se letos koná na více než 10 atraktivních libereckých lokacích. Mezi nimi nechybí tradiční promítací místo Kino Varšava, Clarion Grandhotel Zlatý Lev, nově zrekonstruovaný Palác Liebieg, kampus Technické univerzity v Liberci, Rezidence RoSa, v níž je festivalový program přizpůsoben starší generaci, zmodernizovaný hudební Klub Lípa, kulturní centrum IGI Vratislavice a další. Nově se SPORTFILM objeví také v Praze. Začátkem prosince zde proběhnou Festivalové ozvěny v Kině Mat. ,,Jsme rádi, že se nám letos podařilo rozšířit festival na tolik lokací. Zaměřujeme se na nich na různé skupiny diváků. Na své si přijdou stejně tak mladí jako senioři. Moc bychom si přáli, aby festival přilákal nejen návštěvníky z Liberce, ale i mimo region,“ řekla ředitelka festivalu Renata Balašová.

Adam Pluhař
S využitím tiskové zprávy SPORTFILMU

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce