Středoškoláci si navrhli a vyrobili svítící trička. Díky projektovému týdnu Fakulty textilní

IMG_5616-2.jpg
Na Letní týden projektování oděvů přijelo deset středoškolaček a středoškoláků z celé ČR. Studentky a studenti postupovali krok za krokem a tričko se jim tak doslova rodilo pod rukama. Foto: Adam Pluhař, TUL

Vlastnoručně vyrobené tričko, které ve tmě svítí, bude připomínat deseti středoškolským studentům Letní týden projektování oděvů. Uspořádala jej Katedra oděvnictví Fakulty textilní TUL a studenti si během něj mohli projít procedurou vzniku oděvu a jeho testováním. Akce byla součástí tematicky zaměřených projektových dnů pro žáky základních a středních škol. Od ledna už jimi prošlo na 130 dětí a do konce roku navštíví projektové dny 450 žáků a studentů.

Akce běží za podpory Programu na podporu strategického řízení vysokých škol TUL (PPSŘ). Jeho cílem je zbavit děti strachu z techniky. Odborníci z Fakulty textilní pomocí praktických úkolů přibližují žákům základních a středních škol textilní a oděvní výrobu a v mladých lidech dokáží vzbudit zájem o textilní a oděvní obory.

„Snažíme se žákům a studentům představit oděvnictví jako velmi zajímavý obor a ukazujeme jim oblasti, se kterými se mohou setkat v rámci studia na Fakultě textilní. Zároveň chceme mladé lidi motivovat pro práci v tomto oboru. Studenti si vyzkouší řadou postupů a poznají, že textil zahrnuje širokou škálu odvětví, ve kterých by se mohli uplatnit,“ popsal hlavní cíl projektových dnů Zdeněk Kůs, vedoucí Katedry oděvnictví Fakulty textilní TUL.

Na Letní týden projektování oděvů přijelo deset středoškolaček a středoškoláků z celé ČR. Studentky a studenti postupovali krok za krokem a tričko se jim tak doslova rodilo pod rukama. Začali návrhem konstrukce trika na vlastní tělesné rozměry, pokračovali přípravou technické dokumentace a výběrem materiálu. Dále museli naprogramovat výšivku pro průmyslový vyšívací stroj a navrhnout fotoluminiscenční obrázek pro řezací plotr. Nakonec otestovali vlastnosti pleteniny na speciálních přístrojích a ušili z nich originální „ve tmě svítící tričko“.

 

„Měla jsem radost nejen z toho, že se studentům ‚svítící‘ trička vydařila, ale i z toho, že studenti byli nadšení z nových fotoluminiscenčních materiálů, které mohli při práci na svém návrhu použít,“ zhodnotila Letní týden projektování oděvů Katarína Zelová, tajemnice Katedry oděvnictví FT TUL a hlavní koordinátorka akce.

Iva Pluhařová bude tento rok maturovat na osmiletém gymnáziu v Liberci a týden na FT si podle svých slov užila. Když se totiž zrovna neučí, zapíná svůj šicí stroj. „Chtěla bych se v budoucnu věnovat textilnictví. Moc mě to baví a uvažuji, že si do Liberce podám přihlášku. A tyto projektové dny mi pomohou rozšířit obzory. Mám tady přístup ke strojům, k nimž bych se jinak nedostala. Jsem i samouk a profesionálové mi ukázali úplně jiný přístup,“ zhodnotila Iva Pluhařová.

Matyáš Kandl nyní nastoupil do druhého ročníku Střední průmyslové školy oděvní a Vyšší odborné školy oděvního návrhářství v Praze a i on během týdne v Liberci poznal nové technologie. „Hodně mě bavila práce na strojích, kterými na fakultě zjišťují vlastnosti látek. My je na škole nemáme. Dozvěděl jsem se o tom spoustu věcí,“ uvedl Matyáš Kandl.

V projektových týdnech podpořených z PPSŘ chce Katedra oděvnictví FT TUL pokračovat i v novém akademickém roce roce. „Už nyní domlouváme další termíny. Jsme rádi, že školy mají o naše tematicky zaměřené projektové dny zájem a předpokládáme, že do konce roku se projektových dnů zúčastní ještě tři sta žáků,“ přiblížila Katarína Zelová.

Učitelé základních a středních škol mohou náplň programu projektových dnů nalézt na webových stránkách https://www.ft.tul.cz/katedry/katedra-odevnictvi/projektove-dny nebo na Facebooku Katedry oděvnictví FT TUL: https://www.facebook.com/profile.php?id=100089340161314

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce