Děti v pohybu

Více jak 1500 dětí se registrovalo na letošní Týdny pohybu hrou (TPH), příměstské sportovní a pohybové tábory, které již 21 let každé léto pořádá Technická univerzita v Liberci.

Během pohybového a sportovního týdne děti a mládež u nás nezahálí ani chvilku: hrají florbal, fotbal, brannball, stolní tenis, badminton, lezou na lezecké stěně, běhají, plavou v libereckém bazénu, pádlují v harcovské přehradě na kanoích a raftech, jezdí na koloběžkách a koních.

Na koních se jezdilo tradičně, letos ale v novém prostředí – organizátoři z TPH spolupracují poprvé s Jezdeckým klubem Liberec. Děti si tu mohou prohlédnout stáje, dozvědí se, jakou péči potřebují koně, a nakonec se také svezou v sedle.

Nejmenší účastníci mohou hrát hned celou řadu kolektivních her nebo dovádět ve skákacím hradě. Připravena je i keramická dílna a hudební dílna s bubny, kytarou, klavírem a dalšími nástroji.

Skupinky dětí z TPH doprovázených instruktory z řad našich studentů v modrých tričkách potkáte nejčastěji na Harcově, ať už v hale, nebo na venkovním stadionu, setkat se s nimi ale můžete po celém městě. V jízdárně či sportovním parku na Letné, na přehradě nebo v bazénu.

„Zkušenost nám říká, že se u nás často děti seznamují se sporty a aktivitami, které buď neznaly, nebo by je ani nenapadlo si je vyzkoušet. Ať už je to jízda na koních, na raftech, lezení na lezecké stěně, nebo celá řada tzv. netradičních sportů. Navíc do každé hry je tu vždy po ruce parta kamarádů, kteří jdou do toho s vámi, to je také velmi motivační,“ říká za organizátory Radim Antoš z katedry tělesné výchovy Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL a dodává: „To je také náš cíl. Zvednout děti ze židlí, od počítačů a chytrých telefonů a trochu je rozhýbat. Kdy jindy než o prázdninách a kdy jindy než v tomto věku, kdy má aktivní pohyb největší šanci stát se přirozenou součástí jejich všedního dne.“

Jednu z největších akcí pro děti v České republice – Týdny pohybu hrou – absolvovalo za dvě desetiletí už zhruba 30 tisíc dětí ve věku od 6 do 14 let.

„Chodím sem každý rok s kamarádkou, ale vždycky si v naší skupině rychle najdeme i další kamarády, takže se moc těšíme,“ říká 12letá Jana z Liberce.

„Díky velkému zájmu můžeme skupiny dětí věkově odstupňovat a připravit jim aktivity na míru. Stejně tak můžeme například dítě, které je zvyklé chodit každý týden dvakrát třikrát na trénink nebo do nějakého kroužku, přiřadit třeba ke skupině starších dětí, s nimiž svou aktivitu lépe uplatní než ve skupině vrstveníků,“ říká Radim Antoš.

Týdny pohybu hrou vítají také rodiče, cena za týdenní kurz je velmi přijatelná a rodič ví, že se jeho dcera nebo syn nudit nebudou.

„Byli jsme týden u moře a plánujeme ještě týden na Šumavě, na týden nebo dva budou moci děti k babičce, ale to je jen polovina prázdnin. Zbytek času by byly doma samy, a to nechci, i když už jsou velké. Během prázdnin je proto hlásím dvakrát na týdenní TPH, dost nám to pomůže vykrýt prázdniny. Děti to přitom baví a vždy se těší,” říká maminka, která přišla ráno vyprovodit své dva školáky na Týdny pohybu hrou na Harcov.

Nabídku uvolněných míst, podrobné informace a kontakty najdete na: www.tphliberec.cz. Poslední týden Týdnů pohybu hrou se uskuteční od 22. do 26. srpna 2016.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce