Velvyslanec Irska v České republice se chce zasadit o intenzivnější studentskou výměnu

IMG_9393-2.jpg
Velvyslanec Irska v České republice Alan Gibbons poslouchá výklad Michala Komárka v laboratoři přípravy nanovláken a aplikované biologie ústavu CXI. Foto: Adam Pluhař

Rozšíření spolupráce mezi TUL a irskými univerzitami a výměna studentů bylo jedním ze stěžejních témat únorové návštěvy velvyslance Irska v České republice Alana Gibbonse na Technické univerzitě v Liberci. Jeho Excelenci jsme také představili část výzkumu v laboratořích univerzitního ústavu CXI. Velvyslanec do Liberce zavítal díky dlouhodobé spolupráci Katedry anglického jazyka FP TUL s Irským velvyslanectvím. Večer navštívil divadelní představení Kráska z Leenane a zúčastnil se přednášky.

„Máte více než šest tisíc studentů a žádný není z Irska. To se musí změnit. Vidím přitom velké šance a potenciál v budoucí spolupráci mezi Technickou univerzitou v Liberci a našimi univerzitami a institucemi v Irsku. Je to velká příležitost pro intenzivnější výměny na obou stranách,“ pronesl Alan Gibbons během setkání s rektorem Miroslavem Brzezinou a prorektorkou Kateřinou Maršíkovou.

Irští studenti si Liberec za cíl svých studijních pobytů nevybírají. „O irské studenty stojíme. Zapotřebí je ale propagovat a nabízet atraktivní studijní programy, protože jazyk není pro anglicky hovořící studenty motivací. Určitě ale máme co nabídnout,“ řekla prorektorka pro zahraniční vztahy Kateřina Maršíková. Kromě celé řady anglických studijních programů nabízí TUL zahraničním studentům jako vítaný bonus také třeba ubytování na kolejích, což nebývá na jiných vysokých školách samozřejmostí. „Dalším argumentem, proč si nás zahraniční studenti vybírají, je poloha v centru Evropy. Zároveň jsme jako země destinací, která není pro studenty příliš nákladná,“ vypočítala prorektorka Maršíková další výhody studia v Liberci.

Zaměstnanci TUL do Irska jezdí buď v rámci projektové spolupráce, nebo na jazykové pobyty. V letošním akademickém roce vyjeli na Erasmus jazykové mobility do Irska dva zaměstnanci, rok před tím čtyři. Větší počet zaměstnanců TUL vyjíždí do Irska převážně v rámci projektů či na konference. V loňském roce to bylo 8 zaměstnanců, stejně jako v roce předchozím.

Rektor Miroslav Brzezina pak velvyslance seznámil s některými patenty, které vzešly z univerzitního výzkumu a mohly by mít v Irsku využití. „Irsko je mimo jiné známé chovem ovcí. Naše Fakulta textilní našla a patentovala způsob výroby koncentrovaného organického hnojiva ze surové ovčí vlny. Tento patent by mohl být pro Irsko velmi zajímavý,“ nastínil rektor Miroslav Brzezina jednu z možností budoucí spolupráce.

Obě strany se dohodly na dalším setkání. Jeho Excelence dostane během příští návštěvy příležitost detailněji poznat jednotlivé fakulty. „Věřím, že při mé další návštěvě bude už v Liberci alespoň jeden irský student,“ pronesl v závěru v odlehčeném duchu Alan Gibbons.

Představili jsme výzkum

Během své krátké návštěvy si velvyslanec prohlédl laboratoře přípravy nanovláken a aplikované biologie Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL (CXI). V laboratoři aplikované biologie měl možnost vidět různé typy nano-, mikro- a makromateriálů, které vědci a vědkyně vyvíjejí a testují především pro regenerativní medicínu a biotechnologie. Velvyslanec poznal nanovlákenné porézní scaffoldy na bázi chitosanu a hedvábného fibroinu, ale i z dalších biokompatibilních materiálů. „V našem výzkumu se věnujeme vývoji takových materiálů, které budou svou strukturou, složením a dalšími vlastnostmi vyhovovat požadavkům tkáně, kterou chceme regenerovat metodami tkáňového inženýrství případně ošetřit aktivní látkou/léčivem. To může být inkorporováno přímo do materiálu a být využito třeba při hojení ran. Materiály také povrchově funkcionalizujeme například tenkými vrstvami, biomolekulami, biokatalytickými látkami nebo již zmíněnými léčivy,“ uvedla Miroslava Rysová z Oddělení aplikované biologie CXI.

 

Miroslava Rysová se s Alanem Gibbonsem bavila také o spolupráci s irskými kolegy z University College Dublin (UCD) na projektu vývoje nových dýchacích masek pro předčasně narozené děti. „Upřímně doufám, že spolupráci s UCD budeme rozvíjet i dále. Irsko má vynikající výsledky v nových technologiích a biotechnologiích. I z tohoto důvodu spolupracujeme také s Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI) v Dublinu, kde jsme již testovali některé nanovlákenné materiály vyvinuté na TUL z hlediska možného využití pro tkáňové inženýrství.  I u této spolupráce doufáme, že bude pokračovat a dále se rozvíjet,“ doplnila Miroslava Rysová.

V posledních třech letech jsme s irskými univerzitami usilovali také o získání dvou Horizon projektů. Projekt s UCD byl zaměřený na pochopení a zmírnění rozptýleného městského znečištění, druhý byl s RCSI a cílil na chytré multifunkční biomateriály pro regeneraci alveolárního výběžku.

Katedra anglického jazyka se postarala o poutavý irský večer

Velvyslanec do Liberce zavítal na pozvání Katedry anglického jazyka Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL. Katedra má velmi dobré kontakty s Irským velvyslanectvím. Večer pak Jeho Excelence navštívila divadelní představení Kráska z Leenane současného dramatika Martina McDonagha.

„Zajistili jsme oficiální pozvání pro pana velvyslance v Divadle F.X.Š. a rozhodli jsme se při té příležitosti uspořádat přednášku k dané tematice. Byla zařazena do pásma, které katedra anglického jazyka organizuje. Je to pásmo odborných přednášek Culture Talks. Přednášku pronesl profesor Ondřej Pilný, vedoucí Centra Irských studií na FF UK v Praze,“ uvedla Michalela Marková z Katedry anglického jazyka FP TUL.

„Přednášku jsme sice organizovali primárně pro studenty, ale nakonec se připojilo i širší obecenstvo. Mám radost z toho, že univerzitní akce takto zaujala veřejnost, a že naše akce měla přesah,“ doplnila Michaela Marková.

Velvyslanec pronesl zdravici, pak následovala přednáška a hra. Po skončení představení domluvila katedra diskusi s režisérkou, dramaturgem a herci. Akce se za TUL účastnilo 30 lidí, a to jak z řad studentů, tak i akademiků.

Alan Gibbons je velvyslancem Irska v České republice od loňského podzimu. Předchůdkyně, Její Excelence Cliona Manahan, navštívila TUL před dvěma lety v souvislosti s otevřením putovní výstavy Dějiny Irska v 10 slovech. Výstava měla podnítit zájem o jazyk, kulturu a historii Irska. Velvyslankyně zároveň zahájila první Festival irské literatury, kultury a jazyka na naší univerzitě. V budovách G a P jej pořádala Katedra anglického jazyka Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL (FP). Psali jsme.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce