Svatý Patrik, zelená barva i gaelština. Fakulta pedagogická pořádá festival irské kultury

IMG_5682-2.jpg
Velvyslankyně Irska Cliona Manahan zahájíla výstavu Dějiny Irska v 10 slovech. Výstava si klade za cíl podnítit zájem o jazyk, kulturu a historii Irska. Foto: Adam Pluhař, TUL

Velvyslankyně Irska zahájila otevřením putovní výstavy Dějiny Irska v 10 slovech první Festival irské literatury, kultury a jazyka na naší univerzitě. Pořádá jej v budovách G a P Katedra anglického jazyka Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL (FP). Zájemce čeká ochutnávka irštiny, diskuse nebo promítání.

Dvojjazyčná putovní výstava Dějiny Irska v 10 slovech si klade za cíl podnítit zájem o jazyk, kulturu a historii Irska. „Jsem potěšená, že tu mohu být, mluvila jsem už se studenty online a viděla jsem, že byli zvídaví. Většina lidí patrně ani neví, že máme svůj vlastní jazyk a věřím tedy, že se na výstavě poučí. Výstava seznamuje s naší historií a jazykem a vytváří bohatý příběh Irska,“ uvedla u příležitosti vernisáže Její Excelence Cliona Manahan. Festival se koná od 14. do 21. března za podpory Velvyslanectví Irska.

Výstava vznikla jako doprovod knihy Historie Irska ve 100 slovech od Sharon Arbuthnot, Máire Ní Mhaonaigh a Gregoryho Tonera, kterou vydala Královská irská akademie. Zmiňuje slova původní gaelské irštiny, jež byla plodem rozmanité písemné kultury vznikající v církevních centrech od 6. století našeho letopočtu. Všechny výstavní panely mají i český překlad.

„Výstava o Irsku může zaujmout i člověka, který se detailně nezajímá o historii, jazyk nebo neovládá angličtinu. Je totiž zajímavá i po vizuální stránce. Návštěvníci si mohou načíst QR kódy a užít si interaktivnost výstavy,“ řekla Michaela Marková z Katedry anglického jazyka FP TUL.

Výstava bude v prostranství před aulou budovy G k vidění nejméně do 24. března. Do té doby ale festival přinese celou řadu akcí spojených se Smaragdovým ostrovem a jeho kulturou. Program je bohatý.

K většímu cestování a poznávání nejen irské kultury motivoval studenty i děkan FP Jan Picek. „ Zpytoval jsem svědomí, co vlastně znám o Irsku. Naskočil mi George Bernard Shaw a jeho Pygmalion, Gulliverovy cesty od Jonathana Swifta, možná ještě Samuel Beckett a jeho čekání na Godota. Znám irskou hudbu nebo vím, že bylo Irsko na začátku tohoto tisíciletí nazýváno ekonomickým tygrem. Mé znalosti o Irsku nejsou tedy velké. Těším se proto na další spolupráci, která mi rozšíří obzory. A byl bych rád, kdybyste co nejvíc cestovali a získávali zkušenosti, aby vaše znalosti třeba právě o Irsku byly větší než mé,“ pronesl během vernisáže děkan Jan Picek.

Zároveň připomněl Den svatého Patrika (irsky Lá 'le Pádraig, anglicky Saint Patrick's Day), patrona Irska, který se slaví 17. března. „Se svátkem svatého Patrika se pojí zelená barva. Je to barva země, přírody, i bezpečí, barva naděje. Doufám, že 17. březen přinese naději do příštích dnů,“ pronesl děkan Picek.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_9212-2.jpg

»Lékařům dáváme do rukou další rozměr«

Liberečtí chirurgové už nejsou před operacemi odkázáni jen na virtuální snímky zlomených kostí či nádorů, ale připravují se i díky dokonalým anatomickým modelům z 3D tiskárny. Vyrábí je nemocniční oddělení Klinické biomechaniky, za jehož zřízením...

29. 4. 2024 | Lidé | 400