Koncert Husak Quartet: zážitek plný hitů a vtipu

Husak Quartet: Martin Husák, Matěj Kovanda a Radek Blahuš servíroval koktejl světových hitů i notnou porci humoru. Foto: Jaroslav Tomášek
Martin Husák, Matěj Kovanda a Radek Blahuš servírovali v univerzitní aule koktejl světových hitů i notnou porci humoru. Foto: Jaroslav Tomášek

Koho by napadlo, že smyčcový Husak Qartet složený ze tří hudebníků vyčerpal humor už ve svém názvu, ten by se zmýlil. Hudebníci, kteří v úterý vystoupili v univerzitní aule v rámci tradičního koncertu k připomínce událostí 17. listopadu, zcela ovládli zaplněnou aulu bezprostředností, vtipem a brilantně zahranými aranžemi známých hitů.

Trojice hudebníků z Brna se zařadila po bok Marty Kubišové, Podkrkonošského symfonického orchestru, Bratrů Ebenů, Vladimíra Mišíka nebo Tata Bojs. Ti už totiž na TUL v rámci koncertů u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva vystoupili v minulých letech. Tradici připomněl i rektor Miroslav Brzezina, jenž zaměstnance i studenty na koncert pozval. „Koncerty k připomínce událostí 17. listopadu jsou naší skvělou tradicí a tradice by se měly dodržovat. Zároveň bych si ale přál, aby 17. listopad nejen moje generace, ale i generace mladší nevnímaly jen jako tuctové a vyprázdněné datum. Pro vývoj v naší zemi měl totiž tento den zásadní význam,“ přivítal rektor posluchače a jízda napříč hudebními žánry mohla začít.

Jednou z prvních skladeb byla symbolicky Now We Are Free od Hanse Zimmera, která zazněla ve filmu Gladiátor. „Přejme si, abychom svobodní i další stovky let zůstali,“ pronesl druhý houslista Radek Blahuš. Pak už ve slovním provázení koncertem nadobro opustil vážnou notu a publiku nedovolil, aby se nesmálo.

Mimo jiné diváctvo ujistil, že jméno v názvu tělesa nemá nic společného s předlistopadovým prezidentem, ale souvisí s primáriem Martinem Husákem.

„Jsme Husak Quartet. Na pódiu jsme tři a názvem tomu tedy neodpovídáme, ale třetím hráčem jste vy, posluchači. A protože jste čtvrtým hráčem, tak dnes počítejte naprosto s čímkoliv. Může se stát, že dnes s námi někdo skončí na pódiu. A může se stát, že na pódiu taky skončíte všichni,“ varoval Radek Blahuš. V průběhu koncertu se ukázalo, že nelhal. Náhodně vybraná posluchačka bude asi ještě dlouho vzpomínat na to, jak ji houslista přivedl na pódium, stál těsně za ní a společně hráli na housle. Hudebník přitom celou dobu vtipkoval na její účet.

 

V průběhu večera zněly skladby nejrůznějších žánrů. Humoreska od Antonína Dvořáka, Rolling in the Deep od Adelle, Swalloved in the Sea od Coldplay nebo Despacito Luise Fonsiho.

Během koncertu se posluchači přenesli do Tolkienovy Středozemě s Concerning Hobits nebo si zavzpomínali na dětská či rodičovská léta strávená u Macha a Šebestové či Maxipsa Fíka.

Zaplesaly také rockerské duše, když Husak Quartet zahrál skladby Unforgiven od Metallicy, Imigrant od Led Zeppelin nebo Smoke on the Water od Deep Purple.

A nakonec se skutečně zapojili všichni, kdo seděli v sále. Při skladbě We Will Rock You od skupiny Queen dokázal houslista roztleskat a rozezpívat aulu plnou seriózního posluchačstva. To jen místo: „we will“ ochotně frázovalo: „Liberec, Liberec“.

Muzikanti z Husak Quartet se snaží hledat harmonii nejen mezi sebou, ale i mezi posluchači. V univerzitní aule souznění dokonale našli. Svědčí o tom i fakt, že aula mladé hudebníky odměnila tak bouřlivým potleskem, že se na pódium vraceli s úklonou hned několikrát.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 540