Ondřej Havelka z TUL bude působit v mezinárodním expertním panelu ENQA

Vědec a doktorand Ondřej Havelka byl vybrán do mezinárodního panelu hodnotitelů Evropské asociace pro zajišťování kvality ve vysokoškolském vzdělávání (ENQA). Ta se zabývá kvalitou a rozvojem vzdělávání na vysokých školách v 53 evropských i mimoevropských zemích.

„Toho, že jsem dostal možnost působit pro ENQA, si moc vážím. Do panelu se vybírá velmi selektivním způsobem," říká Ondřej Havelka.

ENQA se již více než dvacet let věnuje zajišťování kvality vysokých škol a sdružuje národní instituce z evropských i mimoevropských zemí, které se touto činností zabývají. Pro udržení vysoké úrovně kvality využívá asociace odborné hodnotitele. Mezi ně nyní patří i Ondřej Havelka, který má zkušenosti nejen s českými akreditacemi, ale také s institucionálními evaluacemi ze Slovenska a Portugalska.

„Vysoké školy v každé zemi mají své specifické rysy, které ovlivňují jejich fungování. Často vycházejí z externích vlivů, jako je národní politika, kvůli čemuž nelze aplikovat jednotná kritéria na každou instituci bez ohledu na konkrétní podmínky. Dalším faktorem jsou vnitřní vlivy, které mohou být historického charakteru nebo spojené s personálním zajištěním. Přesto je nezbytné zajistit, aby vědecká činnost, výuka a třetí role těchto institucí dosahovaly co nejvyšší úrovně. V oblasti výuky je kromě kvality důležité zajistit také srovnatelnost stupňů vzdělávání napříč Evropou,“ říká Ondřej Havelka z TUL.

Jednou z úloh ENQA je podporovat národní akreditační asociace v tvorbě aparátu, který kvalitu vysokých škol dokáže udržovat a postupně zlepšovat. „Jedním z prvků takového aparátu v České republice jsou institucionální akreditace. TUL nedávno získala institucionální akreditaci pro tři oblasti vzdělávání: technologie a materiály, informatiku a strojírenství a částečně ekonomické obory. Díky tomu přejde víc pravomocí i zodpovědnosti na stranu univerzity a Radu pro vnitřní hodnocení TUL,“ dodává Ondřej Havelka.

O tom, že TUL získala institucionální akreditaci pro tři oblasti vzdělávání, jsme psali.

ad

Další články v rubrice

IMG_3634.jpg

Malí architekti strávili část léta s Karlem Hubáčkem

Taje techniky knižní vazby, vytvoření modelu města, zážitky s prací ve 3D programech nebo radost při stříhání, řezání, rytí, lepení či barvení. I to čekalo na děti, které trávily týden prázdnin na prvním příměstském táboře Fakulty umění a...

16. 8. 2024 | Události | 247

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce