Souboj o krále severu. Univerzity si to »rozdají« na ledě

Dnešní tisková konference oficiálně odstartovala pohár rektorů O krále severu. Nepleťte se, nejde o očekávatelné intelektuální zápolení, v plánu jsou tvrdá hokejová utkání.

Aktivity obou univerzit jsou v tomto smyslu vedeny prioritně snahou stát se součástí Univerzitní ligy ledního hokeje a hrát zápasy i proti jiným univerzitám. Lákavá je ale také možnost účasti hokejových týmů na Českých akademických hrách.

Dneska je velmi populární a na vzestupu Univerzitní liga ledního hokeje, která je oficiální soutěží Českého svazu ledního hokeje. My bychom se do této soutěže rádi, od příští sezóny, dostali. Musíme však splnit základní podmínky účasti v soutěži, které garantují její stabilitu a kvalitu,“ vysvětluje prorektor pro vědu z UJEP Martin Novák, který je, mimochodem, dlouholetým hokejovým rozhodčím.

Akademičtí hokejisté z Liberce i Ústí nad Labem dnes novinářům představili názvy obou mužstev, své dresy a ústečtí hokejisté také týmové logo. Zástupci vedení univerzit, za TUL rektor Miroslav Brzezina a za UJEP prorektor pro vědu Martin Novák, podepsali memorandum definující vzájemnou spolupráci při pořádání hokejových utkání poháru O krále severu.

Liberecká univerzita obnovila svůj hokejový tým po více jak 50leté odmlce
v loňském roce. Z náboru vzešlo přes 30 hráčů, vedoucím mužstva HC Technická univerzita v Liberci je student Adam Lochman. Díky podpoře partnerů, kterými jsou SFM Liberec, provozovatel Sport Parku Liberec, a extraligový tým Bílých Tygrů, mohou vyzvat tým ze sousední univerzity v Ústí nad Labem na první derby.

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně sestavovala hokejový tým úplně poprvé, ve spolupráci s místním ligovým klubem HC Slovan, první trénink měli hoši v lednu 2020. Na led budou vyjíždět pod názvem HC North Wings Ústí nad Labem. Ten propojuje příslušnost týmu i univerzity k severu s motivem pohybu křídel, tedy formací v ledním hokeji, ladností, rychlostí a obratností pohybu či touhou člověka dosáhnout výšek. Současnou sestavu 28 hráčů v roce 2020 finančně podporuje Ústecký kraj. 

První vzájemný duel se bude hrát v liberecké Home Credit Areně ve středu 11. března od 18:00 hodin. Odveta proběhne na ledě Zimního stadionu v Ústí nad Labem o necelých 14 dní později, v úterý 24. března 2020 taktéž od 18:00 hodin.

Určitá rivalita mezi oběma krajskými univerzitními městy tady je, tak proč jí trochu neupustit ventil a nepřetavit ji ve férový souboj na ledě. Koneckonců je to dobrá příležitost, jak se studenti, ale i akademici z obou krajských měst mohou setkat při jiné příležitosti, než jakou nabízejí konference a plnění studentských povinností,“ říká rektor TUL Miroslav Brzezina a dodává: „Bude to vůbec první hokejové utkání, které navštívím, o to víc jsem radši, že ta premiéra připadne na univerzitní derby. Na ten zápas se těším.“

V březnu se ukáže, která škola je skutečným králem severu. Alespoň na ledové ploše,“ říká s úsměvem rektor UJEP Martin Balej a pokračuje: „Aby to bylo fér, vyzývají naši hokejisté ty liberecké už teď k odvetě na našem ledě v Ústí. Protože jsme se dohodli také na dalších duelech, titul krále severu nebude nikdy dlouho jistý. Každopádně si nenechám žádný ze zápasů ujít, v Ústí nad Labem chodím se svým synem fandit sportovcům poměrně pravidelně.“

Podle memoranda o vzájemných hokejových duelech, které podepsali rektor Brzezina s prorektorem Novákem dnes na půdě Technické univerzity v Liberci, se budou oba týmy na ledě v Ústí nebo v Liberci potkávat alespoň dvakrát ročně. V zimním semestru by to mělo být v Ústí nad Labem, v letním v Liberci.

Na tiskové konferenci byl také oficiálně zahájen prodej vstupenek na první duel v Home Credit Areně. Lístky v ceně 100 korun se prodávají online přes síť Ticketmaster nebo v předprodeji liberecké arény. Na utkání platí také permanentky Bílých Tygrů.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Florbalisté-2.jpg

Florbalisté z TUL jsou poprvé v historii akademickými mistry

Mimořádného historického úspěchu dosáhl v minulém týdnu florbalový tým Technické univerzity v Liberci (TUL), když na Českých akademických hrách (ČAH) vybojoval zlatou medaili. Titul akademického mistra České republiky jen potvrzuje skvělou sezonu...

13. 9. 2023 | Sport | 228

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 542