Studenti fakulty strojní představili svou formuli

Vůz pro závody Formule Student navrhli a zkonstruovali naši studenti především z fakulty strojní. V létě s ní vyrazí na mezinárodní závody.

S montáží začali na podzim roku 2016, svařili rám vozu z ocelových trubek a osadili do něj motor Suzuki GSX-R o objemu 600 ccm. To byl začátek, kterému předcházel asi rok studia všech soutěžních podkladů a nutných parametrů a kompletace návrhu.

Předcházející měsíce až do včerejška dvanáct studentů především fakulty strojní a fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií chodilo v čase mezi přednáškami a ve večerních a nočních hodinách do dílny v kampusu a pracovalo na zadní nápravě a diferenciálu, těhlicích, sání vzduchu s restriktorem, seřizovalo pedály, ladilo podvozek.

Podařilo se – výsledkem je závodní monopost, který pokřtili Eliška. Dnes ho studenti představili novinářům, sponzorům a široké veřejnosti. Za měsíc s ním vyrazí na první závody, které se pořádají v Itálii, startovné už mají zaplaceno, do té doby musí ještě Elišku otestovat na okruhu.

„Formule je krásná a má krásné jméno české královny, přeji jí, aby kralovala i na závodech,“ popřál dnes formuli děkan fakulty strojní Petr Lenfeld. Vzápětí dodal, že úspěchy na dráze budou jistě potěšující, ale hlavním cílem studentské formule je něco jiného. „Studenti si v mezinárodní konkurenci ověří, co umí a kde je potřeba se zlepšit. To budou ty nejcennější zkušenosti. Přeji jim tedy, aby jejich prototyp na závodech dobře obstál a aby prošel úspěšně všemi náročnými testy,“ dodal děkan Petr Lenfeld.

„Technické věci jsme dokázali řešit, montáž také, největší oříšek pro nás budou především regule samotného závodu. Pravidla jsou přísná, nikdo s tím nemáme zkušenosti a nevíme, co přesně může nastat,“ říká Roman Rybáček, který studentský tým konstruktérů vede. V jeho rodině dali dohromady už několik veteránů, autům a jejich montáži tedy dobře rozumí.

Zkušenosti s montáží vozu má i jeho spolužák z fakulty strojní Filip Veselka. „Svařovat a brousit se v našem týmu naučili i spolužáci, kteří přišli z gymplu a auto dávají dohromady poprvé. Jsme tolerantní. Když se něco zkazilo, zbrousilo se to nebo uřízlo znovu. Hlavní motto bylo nestresovat se, něco se naučit v praxi a hlavně: dát formuli do kupy,“ říká Filip.

Soutěž Formule Student (v USA ji nazývají Formule SAE) je projekt pro studenty technicky zaměřených fakult po celém světě. Jejich úkolem je navrhnout a zkonstruovat závodní formuli se spalovacím motorem do 710 ccm, se kterou se pak účastní závodů a sbírají body do světového žebříčku. Organizátoři soutěže určují a hlídají přesné parametry soutěžních strojů i podmínky jejich účasti v soutěži.

Závody studentských formulí mají ve Spojených státech tradici od 80. let, v Evropě studenti závodí se svými vozy od roku 1998. Zvlášť soutěží také formule s elektromotorem. Po celém světě pracuje na své formuli asi 500 univerzitních týmů.

Na závodech odborná porota posuzuje návrh a provedení vozu, přičemž se klade velký důraz na bezpečnost, následují testy jízdních vlastností, jejichž vrcholem je okruhový vytrvalostní závod na 22 kilometrů.

Z českých týmů dosahují v celosvětovém měřítku největších úspěchů studenti z ČVUT s vozem CTU CarTech, na kterém pracují asi devátým rokem, mnohaleté zkušenosti mají také například studenti z České zemědělské univerzity v Praze.

Na Technické univerzitě v Liberci nápad na zkonstruování studentské formule oslovil naše studenty před dvěma lety.

„Týmy z ostatních univerzit jsou velmi ochotné, spolupracují a neváhají se s námi podělit o zkušenosti,“ říká Tomáš Pavlů, jeden z dvojice studentů, která s nápadem zkonstruovat na liberecké univerzitě vlastní formuli, přišla, a dodává: „Na přípravě se podílelo už na 50 našich studentů strojařů, mechatroniků, ale i studentů ekonomické fakulty, protože součástí soutěžního zadání je business plán s návrhem rozpočtu případné sériové výroby vozu včetně marketingového plánu prodeje.“

Úkolem ekonomů je také shánění prostředků na realizaci celého projektu, který vyšel na více než jeden milion korun.

„V první řadě máme podporu vedení fakulty, od děkana jsme dostali k dispozici prostory, ve kterých dáváme formuli dohromady, a fakulta nám také pomáhá shánět dary od sponzorů a partnerů. I jim chceme dnes, kdy je hotovo, poděkovat,“ říká Roman Rybáček.

Firmy studentům často poskytly materiál, vyrobily nějaký komponent do formule zdarma, nabídly také odbornou pomoc nebo nářadí.

Motor, elektroniku, tlumiče a další díly nakoupili studenti přes specializované e-shopy. Co mohli, vyrobili svépomocí.

„Jsem rád, že studenti přicházejí s dobrými nápady, často použili při řešení konstrukce originální technická řešení a věřím, že v inovacích a realizaci dobrých nápadů budou pokračovat a že přijdou za rok, za dva s ještě lepší formulí,“ řekl dnes novinářům u příležitosti prezentace studentské formule rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs.

Závody v Itálii se jedou ve dnech 19.–23. července, v Mostě se bude závodit 2.–5. srpna.

„Podle původních pravidel musel pro každou sezónu vzniknout nový vůz, naštěstí se pravidla změnila a je nyní možné závodit se stejným vozem po dílčích úpravách dvě sezóny. Půjde nám tedy především o to nabrat zkušenosti se samotným průběhem závodu a o to lépe připravit vůz i sebe na sezónu další,“ shrnuje ambice svého týmu před první sezónou šéfkonstruktér Roman.

Do dalších let by studenti rádi na formuli ještě zapracovali. Zároveň by se chtěli více propojit s praxí tak, aby mladí konstruktéři mohli přímo do firem a vyzkoušet si v praxi technologie a postupy vývoje a výroby. Dalším z cílů je také rozšířit konstruktérský tým o další studenty napříč fakultami. 

-red-

Možná Vás bude zajímat
Formule zvládla premiéru na jedničku

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 541