Vyjet do zahraničí se vyplatí

International Day 023.jpg
Je jedno kam a s kým, ale vyjeďte!

International Day, který se konal včera na naší univerzitě, měl dodat informace a kuráž všem našim studentům, ale i zaměstnancům, kteří chtějí vyjet na zahraniční univerzitu.

Program International Day přinesl praktické informace, které studentům a všem zájemcům podali lidé z agentur, jež výjezdy do zahraničí zprostředkovávají. Ať už to byla německá DAAD, British Council, Campus France, Dům zahraniční spolupráce nebo lidé z Fulbrightova programu a další.

Na International Day měly tyto organizace své zástupce, kteří na stáncích zodpovídali dotazy týkající se výjezdů. Byli mezi nimi také studenti z našeho Erasmus klubu, lidé z Alliance française, Eurocentra a z dalších organizací, které mají k tématu cestování a pobytu v zahraničí co říci.

Jádrem včerejšího dopoledne na International Day byla panelová diskuze v univerzitní aule se studenty, kteří do zahraničí vycestovali. A to nejenom přes Erasmus+.

Například naši studenti Renata Čuhlová a Michal Pavlas vycestovali loni na deset měsíců do Číny díky stipendiím čínské vlády, Monika Galabová studovala přes Norské fondy v Norsku. Panelové diskuze se zúčastnilo osm našich studentů. Shodli se na jednom, výjezd do zahraničí, ať už kamkoliv, byl pro ně velkým přínosem.

„Zahraniční zkušenost je přesně to, co někdy po škole složitě doháníte v profesním životopise. Když vyjedete, máte o jednu významnou položku v CV vystaráno. A není to jen kolonka na papíře. Opravdu máte bezprostřední zkušenost se zahraničím, máte kontakty, máte v cizině přátele,“ řekl student fakulty strojní Michal Pavlas a ostatní přísedící s ním souhlasili. Michal Pavlas shrnul své první dojmy z Číny v příspěvku na T-UNI – čtěte zde.

„Nebyli jsme jenom ve městě, kde jsme studovali. Hodně jsme cestovali. Díky nízkonákladovým letům, které jsou v Anglii opravdu levné, jsme byli s přítelem v Dublinu, byli jsme na treku ve Skotsku a na spoustě dalších míst,“ doplňuje k výhodám zahraničních studijních pobytů Kateřina Rálišová z ekonomické fakulty, která vyjela na britskou University of Huddersfield.

„Díky cestování obecně poznáte jiný svět, jiná pravidla. Vidíte rozdílné pohledy na věc a to vám dává nadhled a také flexibilitu,“ dodala během panelové diskuze ke své zkušenosti z Norska Monika Galabová.

„Pravidelnou akcí International Day chceme podpořit mobility našich studentů do celého světa. Vetšinou znají jen evropský Erasmus+, ale je tu i řada jiných programů, které pro své studijní pobyty i stáže mohou využít. Na International Day jsme letos zvali i studenty z posledních ročníků některých libereckých středních škol. Je pro nás důležité, aby věděli, že studium na vysoké škole jim otevírá dveře do světa,“ říká Lucie Koutková ze zahraničního oddělení univerzity, které International Day spolu s Eurocentrem Liberec pořádalo.

Otevřenými dveřmi do světa je také soutěžní výstava fotografií z Erasmus pobytů našich studentů. Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická a ekonomická fakulta ji vyhlásily o letních prázdninách. Celkem se z obou fakult sešly desítky snímků, které pořídili naši studenti na svých studijních pobytech v zahraničí. Snímky jsou od včerejška vystaveny ve foyer před univerzitní aulou budovy G a byly tak dobrými ilustračními záběry celého záměru International Day.

Snímky jsou soutěžní, hlasovat o nejlepší snímek a také poster z Erasmus pobytu může kdokoliv, hlasovací box najdete do úterý 24. října přímo na výstavě, o které budeme na T-UNI ještě psát.

Včerejší International Day měl také část pro akademické pracovníky. „K jejím vrcholům patřily vyprávění docenta Kamila Zágoršeka, vedoucího katedry geografie, o ročním pobytu na Čínské akademii věd v Qingdao, vernisáž výstavy projektů Norských fondů a přednáška o možnostech získat pro Technickou univerzitu v Liberci americké vyučující prostřednictvím Fulbrightovy komise,“ doplňuje Lucie Koutková.

Pokud máte zájem vycestovat, kontaktujte Erasmus koordinátora na své fakultě nebo zahraniční oddělení univerzity. Aktuálně například do 1. listopadu mohou studenti podávat přihlášky na studijní pobyt v Číně hrazený ze stipendia čínské vlády.

Radek Pirkl

Možná Vás bude zajímat
Máte skvělou šanci studovat v Číně

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce