Akce »Holky na TUL patří« přinesla osobní příběhy úspěchu i motivace

IMG_8223-3.jpg
Akce »Holky na TUL patří« chtěla ukázat, že na Technické univerzitě v Liberci není obor, který by nemohly studovat také dívky. Foto: Jana Van Havlíková

Na šest desítek středoškolaček přijalo pozvání na druhý ročník neformálního setkání Holky na TUL patří. Akce si prostřednictvím příběhů úspěšných studentek, pedagožek i vědkyň klade za cíl představit Technickou univerzitu v Liberci jako místo přívětivé pro všechny, kde neplatí předsudky, a kde i v ryze technických oborech mohou vyniknout dívky. Jde jen o to překonat zažitá klišé.

Na akci dorazilo i několik hochů, nechyběli pedagogové či rodiče. Na programu byly kromě inspirativních prezentací také prohlídky laboratoří nebo ateliérů, které se možná v novém akademickém roce stanou vzdělávací základnou nových studentek a studentů. „Věřím, že vás osloví a inspirují osobní příběhy našich vědkyň a studentek. Hlavně bychom si přáli, abyste zjistili, že se studia u nás rozhodně nemusíte bát,“ přivítala všechny přítomné vedoucí Oddělení komunikace a marketingu TUL Marta Urbanová.

Mnohdy vtipnou a vždy svižnou formou pak postupně představilo své životní cesty deset vědkyň a studentek ze sedmi fakult a univerzitního ústavu. Řečnice hned v několika výstupech posluchačům a posluchačkám zdůraznily, že se zdaleka nemusejí držet směru, který právě studují na střední škole.

Eva Kuželová Košťáková přiblížila bioinženýrství na Fakultě přírodovědně humanitní a pedagogické TUL (FP). V rámci oboru se studenti učí, jak vyrábět a testovat materiály hlavně pro medicínské aplikace. Docentka Košťáková přitom začínala na střední průmyslové škole textilní. „Myslela jsem si, že oděvnictví bude mou životní cestou. Dostala jsem se na fakultu textilní a testovali jsme například materiály pro trupy letadel a raketoplány a bylo to skvělé. Nakonec mě ale život odklonil jinam a velkou zásluhu na tom měl úžasný člověk, inženýr Grégr (působil na katedře chemie). Dal mi novou motivaci a sebevědomí. Na jednom ze svých studijních pobytů během doktorského studia v Cambridge jsem si pak uvědomila, že bych se ráda věnovala vědě v oblasti medicinských aplikací, zejména vlákenných materiálů. Dnes tu možnost mám na fakultě pedagogické, kde jsme pod katedrou chemie založili oddělení bioinženýrství,“ přiblížila svůj profesní příběh docentka Košťáková.

 

Jitka Burešová, doktorandka z Ekonomické fakulty TUL, zase maturovala na střední uměleckoprůmyslové škole. „Nedostala jsem se na žádnou uměleckou vysokou školu, tak jsem si řekla, že zkusím ekonomku. Začala jsem se učit matematiku a dostala jsem se i bez přijímaček. Nikdo přitom nechápal, co tady ta holka z umělecké školy dělá. Postupně jsem ale prošla předměty, o kterých jsem na začátku nevěděla vůbec nic, nevyhodili mě dokonce ani z té obávané matematiky. A když jsem se stala inženýrkou, měla jsem nejlepší diplomovou práci. A všechno korunovala nabídka na doktorské studium. To byl pro mě absolutní šok, ale šla jsem a nelituji toho,“ pronesla Jitka Burešová, jež byla na sklonku roku finalistkou soutěže Český vševěd. „Jsem na katedře marketingu a obchodu, kde můžu přednášet a zabývat se vědou. A všem to tu můžu doporučit,“ dodala Jitka Burešová.

Lenka Kosková Třísková začala po maturitě studovat medicínu. Studia ale zanechala, protože namísto memorování tíhla k tvořivé činnosti. Lákala ji matematika a informatika. Dnes je šťastná v prostředí Ústavu nových technologií a aplikované informatiky Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM). „Žijeme v jednadvacátém století. Dělejte to, co chcete a nenechejte se zformovat životními okolnostmi. Přestaňte přemýšlet o tom, jak se kdo identifikujeme,“ nabádala studentky Lenka Kosková Třísková. „Pokud vás baví vymýšlet nové věci, prokopávat cesty, po kterých ještě nikdo nešel, pojďte k nám na fakultu, protože to je přesně to, co děláme. Stojíme o všechny talenty,“ dodala doktorka Třísková.

A mnohé studentky její příběh oslovil. O FM, speciálně o program Aplikované vědy v inženýrství, se zajímá například čtvrťačka holického Gymnázia Dr. Emila Holuba Terezie Koubková. Během prohlídky fakulty si už byla jistá, že na fakultu podá přihlášku. „Aplikované vědy v inženýrství mě moc lákají. Chtěla jsem vidět fakultu zevnitř, tak teď už mám představu. A také jsem chtěla slyšet názor žen, které tu působí, protože těch předsudků, že holky v technice nemají moc místo, se popravdě trochu bojím. Půjdu ale do toho a podám si přihlášku. Pomohlo mi slyšet, že tu stojí i o holky a že je to studium i pro ně,“ řekla Terezie Koubková.

Martina Lempová studuje čtvrtý ročník Gymnázia F.X. Šaldy v Liberci a váhá mezi fakultou textilní a bioinženýrstvím na FP. „Zajímají mě nanomateriály, láká mě i studium propojené s biologií. Ještě mám chvíli čas si to promyslet. Slyšet od žen, které se prosadily i v technických nebo přírodopisných oborech, bylo každopádně inspirující,“ řekla Martina. Přednášky i prohlídky laboratoří a absolvovala s maminkou. „S manželem jsme oba vystudovali fakultu textilní, dceru ale rozhodně do ničeho netlačíme. Pro mě bylo důležité slyšet, že se dá nakonec obor změnit, aby studium dávalo člověku co největší smysl.“

Adam Pluhař

Další články v rubrice

IMG_2445-2.jpg

Kampusem se šíří radost. Začaly letní promoce

Tři, dva, jedna teď, hurá! Odpočtem a vítězným gestem s vytouženým diplomem udělali definitivní tečku za studiem absolventi Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM) při tradičním focení na schodech k univerzitní aule....

25. 6. 2024 | Události | 334

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce