Bezpečnost na TUL, stavby, zaměstnanecké benefity. Na setkání akademické obce TUL se probírala témata zásadní pro chod univerzity

Setkání akademické obce a zaměstnanců TUL 2024 (1).JPG
Martina Froschová, Lenka Burgerová, Miroslav Brzezina, Vlastimil Hotař a Miroslav Žižka seznámili akademickou obec s novinkami na TUL. Foto: Adam Pluhař

V učebnách budovy P nainstalujeme skříňky s klíčkem, aby bylo možné se v případě nebezpečí zamknout. V kampusu během jara přibude 30 parkovacích stání pro zaměstnance. Máme velkou šanci získat institucionální akreditaci ve dvou oblastech vzdělávání, tyto a další novinky zazněly ve čtvrtek 7. března v aule na setkání akademické obce a ostatních zaměstnankyň a zaměstnanců TUL.

V úvodu setkání rektor Miroslav Brzezina informoval, že jmenoval pověřence pro bezpečnost budov a také pověřence pro kyberbezpečnost. A tématu bezpečnosti se věnoval i nadále.

„Necháme specializovanou firmou vypracovat popisy a analýzy budov, tyto podklady pak předáme policii, aby se v případě zásahu rychle zorientovala. Praxe ukazuje, že policie dokáže být na místě velmi rychle, ale pokud nezná vstupy do budov a v budově se dobře neorientuje, zásah to zbrzdí o čas, který může být klíčový,“ řekl ve čtvrtek na setkání akademické obce rektor Miroslav Brzezina.

K tématu bezpečnosti v budovách ještě dodal: „Pilotně do učeben budovy P nainstalujeme krabičky s klíčem za sklem. V případě nebezpečí se budou moci lidé v učebně zamknout. V plánu je pak takové krabičky dát i do dalších našich budov.“

Stavby, parkování a univerzita navenek

Prorektorka pro rozvoj Lenka Burgerová podala akademické obci a zaměstnancům přehled o čerstvě dokončené výstavbě a rekonstrukcích, z nichž nejzásadnějšími položkami byly rekonstrukce vnitřních prostor budovy F1 v kampusu a kompletní rekonstrukce sportovních hal na Harcově.

Zásadní byla a je také otázka parkování.

„Součástí rekonstrukce ulic Čížkova a Hálkova, na kterých spolupracujeme s městem, bude nové parkování pro zaměstnance u trafostanice. Upravíme povrchy a nainstalujeme tam závoru, vjezd bude přes GSM bránu. Získáme tak 30 parkovacích míst velmi rychle a bez nutnosti vyřizování zdlouhavé administrativy,“ uvedla Lenka Burgerová s tím, že nová parkovací místa by měla být připravena v dubnu letošního roku.

Co se týče parkovacího domu, čeká se, jak dále informovala prorektorka Burgerová, na opětovnou změnu územního plánu, kam jsme podali žádost. TUL i město mají o stavbu stále zájem.

Prorektorka pro rozvoj věnovala pozornost také plánované fotovoltaice. Uvedla, že bychom letos měli osadit fotovoltaikou střechu budovy G, příští rok je v plánu budova F.

Největší plánovanou investicí pro TUL zůstává výstavba budovy E2. „Získali jsme územní rozhodnutí a povolení demolice dílen za současným objektem E2. Čerstvě máme na základě veřejné zakázky podepsanou smlouvu na vyhotovení všech dalších stupňů stavební dokumentace a v tuto chvíli se již pracuje na tvorbě dokumentace ke stavebnímu řízení,“ řekla Lenka Burgerová.

Krátce se ve svém vstupu dotkla také toho, jak je univerzita vidět na venek.

„Za rok 2023 máme v médiích přes 4000 výstupů v hodnotě přes 1,5 miliardy korun. To je cena, kterou bychom museli zaplatit za odpovídající reklamní prostor. Jsme vidět a slyšet v televizi, rozhlase a v novinách, jistý prostor pro zlepšení vidím v online prostoru,“ shrnula prorektorka.

Institucionální akreditace pro pět oblastí

Prorektor Miroslav Žižka přiblížil stav institucionální akreditace, kterou TUL podala v pěti oblastech vzdělávání: ekonomické obory, historické vědy, informatika, kybernetika, strojírenství, technologie a materiály.

„Pokud vše půjde dobře, Národní akreditační úřad bude jednat o naší žádosti na svém dubnovém, nebo spíše květnovém zasedání,“ uvedl prorektor pro vzdělávání a vnitřní legislativu Miroslav Žižka.

„Připomínám, že institucionální akreditace znamená, že si univerzita bude moci ve vytčených oblastech sama akreditovat studijní programy, ale také nostrifikovat středoškolské vzdělání, což nám otevírá šanci pro vypisování studijních programů v angličtině. Proces uznání středoškolského vzdělání získaného v zahraničí nyní probíhá přes mašinérii krajského úřadu a je to velmi zdlouhavé,“ dodal pro kontext prorektor Žižka, který je koordinátorem institucionální akreditace na TUL.

Rektor Brzezina v tomto místě doplnil, že podle jeho informací a odhadů máme velmi slušnou šanci získat institucionální akreditaci ve dvou z pěti vytčených oblastí.

Financování a benefity

Akademická obec měla možnost se seznámit s kvestorkou Martinou Froschovou, která týden před tím nastoupila do nové funkce po Vladimíru Stachovi. Ten byl naším kvestorem od roku 1997.

Kvestorka seznámila akademickou obec s financováním TULky. Podrobně se věnovala Institucionální podpoře dlouhodobého koncepčního rozvoje výzkumných organizací (DKRVO) a tzv. ukazatelům A a K, z nichž plyne hlavní finanční podpora státu na chod školy. V ukazateli K se vychází z míry úspěšnosti studentů (15 %), mezinárodních mobilit – tedy počtu pobytů vyjíždějících i přijíždějících studentů (22 %), zaměstnanosti absolventů (10 %). Další hodnocenou částí ukazatele jsou věda a výzkum (30 %), hodnota výsledků umělecké činnosti vykazovaných v tzv. RUV (3 %) a externí příjmy jako výnosy transferu technologií, celoživotního vzdělávání ad. (6, 5 %). Třetí část ukazatele zohledňuje studium v cizím jazyce (3,5 %) a počty cizinců v řadách akademických i vědeckých pracovníků (10 %).

„Cílem tohoto přehledu bylo nastínit, podle čeho je univerzita finančně hodnocena a v jakých konkrétně oblastech můžete zapracovat tak, aby to mělo pozitivní odraz ve výši financí přidělovaných podle ukazatele K.“

Dále kvestorka podotkla, že výnosy z projektů na TUL se propadly. „Je to dáno tím, že velké projekty skončily a nenaběhly nové.“

Poté přešla k zaměstnaneckým benefitům. Tato kapitola prošla turbulentní změnou dnem 1. 1. 2024, kdy vstoupil v platnost zákon, který upravuje tzv. konsolidační balíček.

Kvestorka auditoriu v této souvislosti sdělila, že sportování zaměstnanců v zařízeních TUL, což je jedno z nepeněžních plnění zaměstnaneckých benefitů, budeme organizovat jako dosud na základě evidence, kterou povede katedra tělesné výchovy.

Také uvedla, že školkovné za univerzitní mateřskou školu nevstupuje do limitu pro nedanění, který je zákonem stanoven na částku 21 983,50 korun. A stejně tak dětský koutek, který provozuje pedagogická fakulta.

Více odvahy

Předseda akademického senátu TUL Vlastimil Hotař na čtvrtečním setkání podal informace o novele vysokoškolského zákona, která přináší reformu doktorského studia, v jeho organizace i ohodnocení. Novela by měla platit od roku 2025.

Apeloval také na akademickou obec: „Nebojte se oslovit člena nebo členku ať už fakultního, nebo univerzitního senátu se svým podnětem, připomínkou nebo komentářem k chodu fakulty nebo univerzity. Zároveň senátory i senátorky tímto vyzývám, aby byli odvážnější a nebáli se klást otázky a iniciovat změny na fakultách a na univerzitě,“ řekl Vlastimil Hotař.

Radek Pirkl
Foto: Adam Pluhař a Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_9212-2.jpg

»Lékařům dáváme do rukou další rozměr«

Liberečtí chirurgové už nejsou před operacemi odkázáni jen na virtuální snímky zlomených kostí či nádorů, ale připravují se i díky dokonalým anatomickým modelům z 3D tiskárny. Vyrábí je nemocniční oddělení Klinické biomechaniky, za jehož zřízením...

29. 4. 2024 | Lidé | 395