Budova rektorátu znovu voní kávou: k posezení zve UNI Cafe IC

Jan Šitina sází na své vyhlášené domácí dorty i poctivou kávu. Foto: Adam Pluhař
Jan Šitina sází na své vyhlášené domácí dorty i poctivou kávu. Foto: Adam Pluhař

Po několikaměsíční pauze se do prvního patra budovy rektorátu vrátila vůně kávy, panini nebo domácích dortů. UNI Cafe IC vede kavárník se zkušenostmi z provozování kaváren u Botanické zahrady a na Ekonomické fakultě TUL a těší se na vás.

Kavárna UNI Cafe v univerzitní budově H už funguje pod vedením Jana Šitiny dva roky. Do budovy rektorátu přichází s podobným konceptem. „Vycházíme ze zavedeného názvu chtěli jsme, aby jak studenti, tak i zaměstnanci hned věděli, co od nás čekat. Tedy poctivou kávu, dobré jídlo a přátelské prostředí. Nabídka bude pestrá – od snídaní přes bagety a zapékaná panini až po zmrzlinu a samozřejmě dobrou kávu,“ říká kavárník Jan Šitina, jenž šestým rokem provozuje také podnik u Botanické zahrady.

Hlavní hvězdou kavárny je espresso směs Moncafé – kombinace 80% brazilské arabiky Santos a 20% robusty z Indie, Guatemaly a Vietnamu od bratrů Sampietrů z italské Apulie. „Nechám posoudit každého podle jeho chuti, já osobně si už ráno bez naší kávy neumím představit,“ dodává kavárník s úsměvem.

Na druhém, takzvaném „rotujícím“ mlýnku, chce kavárna nabízet zajímavé jednodruhové kávy. Aktuálně jde o 100% arabiku z Hondurasu ze slovenské pražírny s tóny medu, čokolády a lískových oříšků.

 

Specialitou kavárny jsou domácí bezlepkové a bezcukrové cheesecaky. Dorty Jan Šitina připravuje sám: „Mám v repertoáru zhruba 30 druhů bezlepkových a bezcukrových dortů, ale naši zákazníci mají jednoznačně nejradši čokoládovou Stracciatellu – čokoládový korpus, lahodný krém s kousky vysokoprocentní čokolády. Řídím se heslem, že v jednoduchosti je krása,“ říká Jan Šitina, jenž se v gastronomii pohybuje už dvacet let, přičemž kavárenství se věnuje přibližně polovinu času.

Snídaně, bagety a catering

Každý den od 8:00 do 10:00 nabízí kavárna snídaně – míchaná vajíčka, vídeňské párky, chia puding s bezlepkovou granolou nebo čerstvě upečené croissanty s ovocem a marmeládou. Nabídka se pravidelně mění.

Po celý den je pak v nabídce vitrína s houskami, bagetami, panini a dalšími pečenými specialitami. „Vše si připravujeme sami, takže se určitě nikdo nemusí bát si říct o něco speciálního, pokud to zrovna nemáme ve vitríně,“ doplňuje provozovatel.

Tým kavárny má také zkušenosti s cateringem nejen pro univerzitní akce. „Začalo to na univerzitě, ale dnes už fungujeme i pro širokou veřejnost a další státní instituce,“ říká Jan Šitina.

Podzimní a vánoční speciality

V nabídce se objeví i sezónní nápoje. „Máme podzim, takže naše speciály jsou Pumpkin spice latte, perníčkové latte nebo svařák z merlotu z Mutěnic s kořením, které si míchám sami. Těsně před Vánoci bude také domácí horké Baileys latte, které u nás vaří moje mamka, a věřím, že bude chutnat i našim hostům,“ říká Jan Šitina.

Kavárna je zatím otevřena každý den od 8:00 do 16:00, snídaně se podávají do 10:00. „Budeme potřebovat tak jeden semestr až dva semestry na to, abychom zjistili, co bude návštěvníkům vyhovovat. Počítám s tím, že otevírací dobu budeme ladit tak, aby to dávalo smysl. Od jarního semestru chceme mít nárazově otevřeno i během sobot pro dálkaře,“ říká provozovatel.

A postupně chce doladit i interiér tak, aby se v něm cítili návštěvníci co nejlépe. „Na všechny se už moc těšíme,“ uzavírá provozovatel nové UNI Cafe IC.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

P0001617-3.jpg

Přijďte za námi na veletrh Educa Expo do Home Credit Areny!

Stánek TUL září v univerzitních barvách na vzdělávacím veletrhu Educa Expo 2025 v liberecké Home Credit Areně. Máte otázky ke studiu a chcete si třeba univerzitním merchem připomínat, kam dát na jaře přihlášku? Zastavte se u nás! Akce potrvá až do...

9. 10. 2025 | Události | 185

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

Miroslav Černík_I.jpg

Miroslav Černík získal Českou hlavu

Za dlouhodobé a významné úspěchy na poli čištění kontaminovaných vod a využití sanačních technologií získal profesor Černík, ředitel našeho výzkumného ústavu CXI, nejvyšší tuzemské ocenění pro vědkyně, vědce, inovátory a inovátorky. Převzal ho v...

7. 11. 2025 | Věda a výzkum | 243
Aleš Kocourek 15 minut po svém zvolení, kdy získal většinu 15 hlasů. Foto: Adam Pluhař

Rektorem TUL bude Aleš Kocourek

Získal při dnešních volbách 15 hlasů z 21. Už v prvním kole tak Akademický senát TUL rozhodl, že kandidátem na rektora Technické univerzity v Liberci bude docent Kocourek, absolvent a emeritní děkan Ekonomické fakulty a současný proděkan Fakulty...

14. 10. 2025 | Univerzita | 1 531