Čekání se vyplatilo, odložený TULfest rozproudil kampus TUL v plné síle

DSC08468.jpg
Sluníčkem zalitý TULfest 2024. Foto: Zuzana Bajtová

Kdo si počká, ten se dočká, praví přísloví a nejinak tomu bylo i u letošního TULfestu. Kvůli deštivému počasí a povodňovému šoku přišla odložená oslava začátku akademického roku s týdenním zpožděním, avšak s nijak neztlumenou energií.

Univerzitní náměstí bylo v pondělí 23. září zalité sluníčkem a znělo swingem i rockem, vonělo dobrotami a hučelo smíchem nebo zpěvem. Stovky studentů se až do desáté dobře bavily. Při poslechu kapel, za volantem studentské formule nebo třeba u beer pongu, jehož smyslem je hodit pingpongový míček do soupeřových kelímků s pivem. „Jsem moc rád, že je tu tolik lidí, přestože jsme museli TULfest odložit. A věřím, že je tu hodně prváků, kteří poznají, že liberecká univerzita je místem, kde to žije a kde není rozhodně nuda,“ řekl Jarda Demel, člen pořadatelského týmu festivalu a proděkan Ekonomické fakulty TUL.

Krátce před tím ještě coby sólista univerzitního TULBandu bezchybně swingově i jazzově frázoval pecky jako Hit the Road Jack nebo Lady Is a Tramp. Bigbandové univerzitní těleso tvořené z významné části studenty, zaměstnanci i absolventy, kterému to mimochodem moc dobře šlape už třináctou sezónu, celé odpoledne v kampusu zahajovalo. Protože čas pádí, TULBand zval také na březnový univerzitní ples, kde nebude chybět. Každý mohl pomocí QR kódu hlasovat o grafické podobě chystaného plakátu.

Až do večerky se pak na pódiu před zaplněným Univerzitním náměstím vystřídaly kapely Sixpack, Počátky a Malone. „Kapely vzešly z interního hlasování a věříme, že jsme se každému dokázali trefit do vkusu,“ zmínil spoluorganizátor Jakub Stránský z Ekonomické fakulty.

 

Nedílnou součástí TULfestu je i propojování studentů se spolky a univerzitními součástmi. A také předávání motivace k tomu, aby studenti už od prvních ročníků aktivně řešili svoji kariérní dráhu, vyjížděli na studijní pobyty do zahraničí nebo se aktivně zapojovali do chodu univerzity. Nechyběly proto stánky týmu studentské formule FS TUL Racing, Student Business Clubu, studentské organizace ESN, univerzitní dílny TULab nebo Univerzitní knihovny TUL. Festival zval také na kariérový veletrh JobTUL Days, který se 6. listopadu tohoto roku uskuteční v prostorách univerzitní budovy G a menzy v budově F.

„Ukazujeme, s jakým vybavením, přístroji a nástroji u nás mohou studenti a všichni zaměstnanci pracovat, aby mohli vyřešit své projekty. Jsme tu úplně pro všechny, co potřebují využít naší špičkově vybavené dílny. Už jsme se dostali do povědomí a využívá nás stále víc zájemců,“ řekl Adam Kábrt, instruktor TULabu. Před ním na stolku pracovala alespoň menší přenosná zařízení jako automatický vyšívací stroj nebo 3D tiskárna.

„Chceme studenty podpořit, aby víc vyjížděli do zahraničí. Získají tím totiž jen obrovské benefity. Stanou se atraktivními pro budoucí zaměstnavatele, posunou se osobnostně a pomůže jim i to, že se o sebe budou muset postarat i v situacích, které budou odlišné od těch, na které jsou zvyklí,“ řekla Michaela Andělová, vedoucí Zahraničního oddělení TUL u společného stánku s Erasmus Student Network.

Velkým lákadlem byla studentská formule spolku FS TUL Racing. Tým staví každý rok nový monopost a účastní se závodů Formula Student. Návštěvníci u jejich stánku slyšeli řev motoru, mohli usednout za volant vozu nebo si vyzkoušet jízdní simulátor. „Jsme otevření studentům ze všech fakult. Nejsme jen strojařským projektem, jak si možná někdo myslí. Potřebujeme také členy, co se budou věnovat managementu, správě financí, dat, logistice, komunikaci se sponzory, PR, marketingu a spoustě dalšího. TULfest je pro nás jedinečná šance, jak oslovit co nejvíc potenciálních členů,“ zmínil vedoucí týmu FS TUL Racing Ladislav Horálek z Fakulty strojní TUL.

Prohlédněte si fotografie z celého dne od Zuzany Bajtové.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

IMG_3812-2.jpg

Přijeli zkoumat textil a našli jeden druhého

Životní cesty Fundy Büyük z Turecka a Adnana Mazariho z Pákistánu se před čtrnácti lety protnuly v Liberci, kam oba přijeli za studiem na Fakultě textilní TUL. A setkání to bylo osudové. Dnes spolu pod Ještědem vychovávají dvě děti, cítí se být...

4. 9. 2024 | Události | 543

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce