Educa Kids na TUL přinesla dětem hravou vědu

Upravene @Jaroslav Tomasek (103 of 111)-2.jpg
Educa Kids představuje dětem a jejich rodičům univerzitu jako místo, které je podnětné i hravé. Na děti také čekaly dárky a propagační předměty. Foto: Jaroslav Tomášek

Navrhnout a uplést část svetru pomocí nejmodernější technologie nebo se ponořit do práce historiků mohly děti, které se na TUL nechaly zlákat hravou vědou během akce Educa Kids. Program jsme pro děti připravili v průběhu týdne vzdělávání Educa Week. A zájemcům o studium na naší univerzitě zase nenechal žádnou otázku nezodpovězenou stánek TUL v liberecké aréně, kde se konal třídenní veletrh Educa Expo. Jak to vše vypadalo, se můžete podívat ve fotogalerii.

Educa Kids přivedla na TUL ve středu 12. října stovku dětí. Pestrý program na návštěvníky čekal v několika laboratořích a učebnách. „Chceme ukázat, že Technická univerzita v Liberci je podnětné a inspirativní místo, kde se dá prožít příjemné odpoledne, i to, že práce vědců umí být zábavná. Možná se pak k nám děti budou vracet jako studenti,“ řekla Bianca Lamrová z Oddělení komunikace a marketingu TUL, jež druhý ročník Educa Kids na TUL koordinovala.

Katedra historie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL například dětem ukázala badatelskou práci historiků. Návštěvníci si mohli dělat otisky mincí, poznávat erby, hledat kontinenty na historických mapách nebo si starým písmem napsat dopis a ten pak zapečetit. „Hravou formou ukazujeme, co obnáší úvod do studia pomocných věd historických,“ uvedl za katedru historie Milan Svoboda.

Katedra geografie zase přichystala zeměpisné soutěže a kvízy. Malí i velcí návštěvníci se kromě jiných zeměpisných zajímavostí mohli například dozvědět, že nejdelší most na světě stojí v Číně a měří 165 kilometrů.

Katedra technologií a struktur dětem přichystala možnost uplést si zátažnou pleteninu se vzorem podle vlastního návrhu. Děti kreslily na počítači, vybíraly si přízi a pak dychtivě čekaly na výsledek. „Pro děti je úžasné, když si nakreslí vzor, který jim pak náš stroj za chvíli uplete. Vzorky si mohou odnést domů,“ řekla Jana Ornstová.

Motiv tkaniny si mohly děti zvolit i v univerzitní tkalcovně. Z počítače se jejich vzor přenesl do stroje a ten tkal na „přání“.

Z Educa Kids na TUL nikdo neodešel s prázdnou. Děti si odnášely nejen své upletené výtvory, ale i dárky a propagační předměty. Balonky naplněné héliem bylo během odpoledne vidět po celém kampusu.

TUL v novém na Educa Expo

V rámci Educa Week mohli také zájemci vyhledat stánek Technické univerzity v Liberci během třídenního veletrhu škol a firem Educa Expo v Home Credit Areně. Veletrh se konal od čtvrtka 13. října do soboty 15. října. TUL na něm poprvé představila stánek i propagační předměty v novém vizuálním stylu. „O prezentace naší univerzity byl velký zájem. Na možnosti studia se ptali nejen studenti, ale i rodiče nebo výchovní poradci,“ sdělila vedoucí Oddělení komunikace a marketingu TUL Marta Urbanová.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 540