Florbalisté z TUL jsou poprvé v historii akademickými mistry

Florbalisté-2.jpg
Florbalisté Technické univerzity v Liberci se radují ze zisku titulu akademického mistra České republiky. Příští rok čeká zlatý tým obhajoba prvenství na Českých akademických hrách v Liberci. Foto: Archiv Lukáše Rubína

Mimořádného historického úspěchu dosáhl v minulém týdnu florbalový tým Technické univerzity v Liberci (TUL), když na Českých akademických hrách (ČAH) vybojoval zlatou medaili. Titul akademického mistra České republiky jen potvrzuje skvělou sezonu univerzitních florbalistů. Za rok budou univerzitní florbalisté prvenství na Českých akademických hrách obhajovat v Liberci.

Jedenadvacáté hry hostila ve dnech 2. až 7. září Olomouc. Florbalisté z TUL nenašli ve svých zápasech přemožitele, když si poradili s celky Masarykovy Univerzity, Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě, Univerzity Packého v Olomouci a remizovali pouze s hráči Univerzity Karlovy.

„Za úspěchem stojí jednoznačně současná široká základna hráčů florbalu na TUL a tým, který byl ve svém přístupu poctivý a měl hlad po úspěchu. Byl to krásný příklad týmové práce. V mužském družstvu máme i superligové hráče ze zdejšího FBC Liberec nebo nedalekého FBC Česká Lípa, ale rozhodně se neztratili ani další hráči, kteří o to víc bojovali a byli motivování úspěchem,“ zhodnotil úspěch trenér univerzitního florbalového týmu Lukáš Rubín.

Reprezentanti florbalu studují na vícero fakultách TUL, nejde tedy pouze o studenty z tělovýchovně-sportovních oborů na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL. A trenér vyzdvihl i hráče, kteří na ČAH nemohli z různých důvodů odjet. „Patřili do týmu v rámci dlouhodobé Univerzitní florbalové ligy a díky celému týmu jsme při naší premiérové účasti nakonec skončili mezi čtyřmi nejlepšími akademickými celky České republiky ze dvou desítek zapojených univerzit. Bez tohoto úspěchu bychom se nekvalifikovali na ČAH,“ popisuje úspěšnou cestu letošní sezónou Lukáš Rubín, jenž je zároveň odborným asistentem na Katedře tělesné výchovy a sportu Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

Spravená chuť za ligovou »bramboru«

Celé sezóny a především úspěchu na ČAH si vysoce cení i kapitán univerzitního výběru Radek Matějíček. Zmiňuje obrovský pokrok, kterého tým během několika posledních let dosáhl. „Skvělý byl zejména poslední rok, ve kterém jsme si nominaci na ČAH vybojovali. Nejvíc nám asi pomohla účast na finálovém turnaji Univerzitní florbalové ligy, kam jsme jeli s velkými ambicemi, s velmi kvalitním týmem, ale vše nedopadlo podle představ. Sice jsme splnili dílčí cíl, tedy postup na ČAH, ale celkové čtvrté místo pro nás bylo velkým zklamáním. I to nás motivovalo. Historického vítězství na národních akademických hrách si i z tohoto důvodu jako celý tým nesmírně vážíme,“ říká k úspěchu kapitán Radek Matějíček.

A jak hodnotí samotný florbalový turnaj na ČAH? „Uspěli jsme hlavně díky týmovosti, obětavosti a výbornému výkonu našich brankářů. Ve vypjatých chvílích a koncovkách se ukázala naše soudržnost, mentální síla a samozřejmě i štěstí. Přesně tyhle věci nám chyběly na finálovém turnaji Univerzitní florbalové ligy a teď tým ukázal, jak dlouhou cestu ušel a jaký pokrok udělal.“

 

Na ČAH reprezentovali TUL ve florbalu tito studenti: Ondřej Bím, Vladimír Brendl, Filip Čáp, Vojtěch Dufek, Petr Chlad, Matyáš Klázar, Daniel Korych, Filip Kučera, Lukáš Macháč, Daniel Martínek, Radek Matějíček, Vojtěch Matějíček, Antonín Stárek a Vladimír Trčka. Trenérem byl odborný asistent Lukáš Rubín.

TUL se na ČAH umístila s 10 body celkově na 16. místě. Nejblíže stupňům vítězů byl ještě výběr volejbalistů, jenž skončil na 4. místě. V individuálních sportech jsme měli zastoupení 8 sportovkyň a sportovců. Nejlépe si vedli atleti Petr Plašil, jenž ve vrhu koulí obsadil 4. místo, a Gabriela Veigertová v disciplíně 3 000 m, kde obsadila 5. příčku.

Další výsledky na ČAH

»Příští rok fanděte v Liberci«

Příští ČAH budeme hostit v termínu 24.–28. června v Liberci. Vlajku ČAH přebral v Olomouci prorektor TUL Pavel Satrapa. „Věříme, že se nám podaří navázat na naše florbalové úspěchy a zaplníme nově zrekonstruovanou halu TUL,“ dodává Radek Matějíček.

Tradice florbalu na TUL není příliš dlouhá, neoddělitelně ale od roku 1995 patří ke sportům zařazeným v USK Slavia TU Liberec. Protože se jedná o tak zvaný „vysokoškolský sport“, mnoho studentek a studentů se tomuto sportu věnuje na různých výkonnostních úrovních. „Na TUL v rámci sportovní reprezentace školy došlo k intenzivnější přípravě díky založení Univerzitních florbalových lig, kde máme zastoupení v mužském i ženském týmu. Poděkovat se patří i koordinátorům, kteří s florbalem pomáhali či stále pomáhají – jmenovitě za muže jsou to Matouš Vágner, Radek Matějíček a Mikuláš Pál, a za ženy Lucie Myslíková, Barbora Musilová a Alena Šrámková,“ vyjmenovává Lukáš Rubín.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce