Historický úspěch – TUL senzačně ovládla Univerzitní fotbalovou ligu

53350048372_71c79859da_o-2.jpg
Liberecký tým porazil ve finále Univerzitní fotbalové ligy plzeňskou ZČU výsledkem 3:2 a získal mistrovský titul. Foto: Jan Kubíček

Teprve na začátku roku dali dohromady tým, začali trénovat a nyní vyhráli celou Univerzitní fotbalovou ligu. Fotbalové mužstvo Technické univerzity se ve své premiérové sezoně dostalo do finále, ve kterém udolalo výběr plzeňské Západočeské univerzity (ZČU). Za sebou senzačně nechalo všech 16 univerzitních celků.

„Bezpochyby se jedná o jeden z největších sportovních úspěchů v historii univerzity. Úspěch je navíc podtržen tím, že nešlo o jednorázový turnaj, ve kterém může hrát významnější roli náhoda, ale o dlouhodobě hranou soutěž. Úspěch je potřeba pojímat celouniverzitně, protože tým byl, stejně jako na jiných univerzitách, poskládán napříč různými fakultami,“ nadšeně hodnotí úspěch Lukáš Rubín, garant fotbalového týmu TUL a vedoucí týmu z Katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

Liberečtí hráči začali psát fotbalovou pohádku na začátku roku, když se zejména díky studentu a současně hrajícímu trenérovi Patriku Pekovi podařilo vypsat první tréninky. To ještě u iniciátorů vzniku libereckého týmu panovala obava, jestli se sejde dostatek hráčů. Hned na první trénink jich ale přišlo třicet. A postupně se utvořil kádr fotbalistů s herními zkušenostmi od krajského přeboru přes divizi výš. Součástí týmu byli i profesionální fotbalisté – Tomáš Polyák je členem širšího kádru A-týmu Slovanu Liberec, Ondřej Podzimek zase nastupuje za druholigový Varnsdorf.

Tažení třetím ligovým ročníkem byl pro liberecké hráče famózní, soupeře překonávali kombinační hrou a v náročné základní „pražské“ skupině skončili druzí. Postarali se o největší překvapení sezóny, když ve čtvrtfinále vyřadili obhájce titulu z Masarykovy univerzity v Brně (MUNI), a to dokonce na soupeřově hřišti. V semifinále liberečtí fotbalisté přešli přes ostravskou Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu Ostrava (VŠB-TUO) do finále, kde porazili plzeňskou ZČU výsledkem 3:2.

Vítězství na stadionu v Harcově před kamerami ČT sport Plus a stovkami aplaudujících diváků bylo euforické. „Máme obrovskou radost. Na toto finále jsme se všichni těšili a každý jsme se na ně připravovali. Nakonec jsme to dokázali před domácím publikem. Pro každého z nás a věřím, že i pro univerzitu, je to historický moment. Děkuji všem klukům za možnost, že jsem je mohl trénovat. Zároveň věřím, že v tom budeme společně pokračovat,“ bilancuje jízdu třetím ročníkem Univerzitní fotbalové ligy hrající trenér Patrik Pek.

Když se ohlíží zpět, u myšlenky přihlásit naši univerzitu do soutěže byla celotýdenní „kolejní“ rutina. „Tušil jsem, že takových lidí bude určitě na kolejích víc. Pomalu se to začalo rozjíždět a začali jsme trénovat. V týmu jsem viděl velký potenciál. Scházeli jsme se v hojném počtu, kluci měli velkou chuť a chtěli udělat dojem. To se také povedlo hned v prvním zápase proti Vysoké škole ekonomické v Praze, který jsme vyhráli. I to rozhodlo o postupu ze skupiny,“ líčí Patrik Pek.

»Nikdy nezapomenu na vítězný gól v poslední minutě zápasu«

Kapitán týmu Tadeáš Verner viděl zprvu jako úspěch překonání náročné pražské skupiny. Sen o medaili přišel po bezproblémovém osmifinále proti Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. „Následující střetnutí s loňským vítězem z MUNI bylo klíčové a ukázalo nám, kam v této soutěži můžeme zajít. Během této fáze posílili náš tým noví studenti, což přineslo další kvalitu a potřebnou šířku kádru. V náročném zápase v Brně jsme asi předvedli jeden z našich nejlepších výkonů v celé sezóně,“ konstatuje Tadeáš Verner.

Přes semifinále s VŠB-TUO přešel tým výsledkem 3:1. „Ve finále jsme už chtěli jen vítězství a je úžasné, že se nám to opravdu podařilo. Nikdy nezapomenu na vítězný gól v poslední minutě zápasu. Euforie, která nás v té chvíli naplnila, je něco nepopsatelného, a toto vítězství bude dlouho žít v naší paměti,“ dodává Tadeáš Verner.

Klíčovou postavou byl i brankář Michal Svoboda. Přiznává, že na začátku ligy ani nepřemýšlel o tom, že by liberecký tým z těžké pražské skupiny dokázal postoupit. „Každý zápas byl pro nás takovým malým překvapením. Sešla se ale mimořádná parta a sen se stal skutečností. Jsem moc pyšný na celý tým. Vítězství je pro mě něčím, co si budu pamatovat do konce života. Chci poděkovat neskutečným fanouškům a také celé univerzitě a vedení, že nám umožnili tuto soutěž hrát,“ hodnotí Michal Svoboda.

Na postupu se podíleli hráči Jaroslav Balcar, Šimon Čamrda, Štěpán Čechovič, Jaroslav Čerpl, Filip Češka, Robin Falkenberg, Adam Holub, Filip Chládek, David Janda, Jiří Ješeta, Andrij Juzvak, Jan Kluz, Aleš Kohout, Vojtěch Kříž, Jan Kutzendörfer, Adam Lochman, Matěj Malý, Filip Maňhal, Jan Müller, Ondřej Podzimek, Tomáš Polyák, Martin Roll, Kiran Sivakumar, Filip Skramuský, Michal Svoboda, Martin Svrček, Dominik Šebek, Jan Šimůnek, Ondřej Štěpánek, Jáchym Šťovíček, Ondřej Valenta, David Váňa, Tadeáš Verner, hrající trenér Patrik Pek a vedoucí týmu a garant Lukáš Rubín.

Vítězný tým bude reprezentovat nejen naši univerzitu, ale celou Českou republiku na Evropských univerzitních hrách 2024 v Maďarsku.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Florbalisté-2.jpg

Florbalisté z TUL jsou poprvé v historii akademickými mistry

Mimořádného historického úspěchu dosáhl v minulém týdnu florbalový tým Technické univerzity v Liberci (TUL), když na Českých akademických hrách (ČAH) vybojoval zlatou medaili. Titul akademického mistra České republiky jen potvrzuje skvělou sezonu...

13. 9. 2023 | Sport | 233

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce