Jejich start-upy přinášejí městu mnoho užitečného. Finišuje sedmý ročník soutěže Start-up TUL plný neotřelých nápadů

2021-6-21 - SBC workshop-online-48.jpg
V této soutěži nejste sami. Pořadatalé soutěže Start-up TUL organizují workshopy a přednášky, které soutěžícím pomáhají dotáhnout jejich nápad do životaschopné podoby. Foto: Student Business Club

Vstoupit do výstavní galerie kdekoliv na ulici díky rozšířené realitě nebo proměnit nevyužívané městské prostory v hydroponické pěstírny bylin a zeleniny. Podobné nápady pilují naši studenti v sedmém ročníku soutěže Start-up TUL, jejíž výherce vyhlásíme 26. listopadu.

„Příjemnou odlišností letošního ročníku je zájem soutěžících o témata se společenským dopadem. Spojovacím prvkem některých z nich je třeba kultivace a lepší využití potenciálu veřejného prostoru,“ říká Ondřej Moš, šéf Student Business Clubu (SBC) fungujícího při Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci, který soutěž studentských start-upů sedmým rokem pořádá.

V letošním ročníku pracuje pod vedením mentorů na svých projektech 23 týmů. Jeden z nich přišel s nápadem Augmented reality gallery. Galerie pro rozšířenou realitu by měla fungovat tak, že na vybraných místech ve městě budou rozmístěny markery – například QR kódy –, na ty divák namíří kameru svého zařízení pro rozšířenou (augmentovanou) realitu a na displeji se mu zobrazí instalace zasazená do reálného prostoru, kterou si může volně procházet.

Projekt, který si také klade za cíl rozvoj míst kolem nás, je BeeHydro. Cílem této značky je vyvinout produktovou řadu setů pro automatické pěstování hydroponickou metodou, určenou pro domácnosti. Bude mít podobu truhlíku s komponenty potřebnými pro pěstování.

Zatímco BeeHydro už funguje a jejich výpěstky si můžete v Liberci zakoupit, Augmented reality gallery je zatím ve fázi zpracovaného business modelu. I takové možnosti přináší soutěž o nejlepší univerzitní start-up.

„Soutěž dává šanci realizovat jejich nápady těm, kteří úplně neví, jak na to. Ale je to šance i pro ty, kteří jsou dál, svůj start-up už spustili, ale uvízli v nějakém bodě, potřebují impuls, radu nebo třeba jen trochu peněz, aby se posunuli dál. Smyslem je nejen prezentovat pěkné nápady a vyfotografovat se při předávání cen, chceme podpořit a rozhýbat podnikavost mladých lidí na Technické univerzitě v Liberci i v celém Libereckém kraji,“ říká Ondřej Moš.

Proto každý soutěžní tým dostal zkušeného mentora z řad již zavedených start-upů nebo úspěšných firem, který tým soutěžním kolem provede. Účastníci soutěže také po celý rok procházejí celou sérii workshopů, seminářů a networkingů s dalšími zkušenými hosty a lektory, kteří působí v oblasti businessu a marketingu. A díky sponzorům a partnerům, kterými jsou letos opět Lipo.ink, Škoda Auto, Czechinvest, Nadace Preciosa, Nadace Jablotron a domácí ekonomická fakulta, čekají na výherce finanční odměny a další hodnotné ceny, jež jim mohou výrazně pomoci při prvních krocích směrem k realizaci jejich nápadů. Podíl na tom má i mediální partner StartupJobs.

Výherce sedmého kola soutěže Start-up TUL představí odborná porota na slavnostním vyhlášení 26. listopadu 2021. Prezentace projektů finalistů začne od 9.00 hodin, výsledky porota oznámí podle harmonogramu ve 13.30 hodin v univerzitní aule. „Připravujeme největší finále v historii soutěže, tak snad nám to nic nezkazí,“ dodává Ondřej Moš.

Soutěž Start-up TUL

Je otevřena nápadům studentů Technické univerzity v Liberci, přihlásit se mohou jednotlivci i týmy. Sedmým rokem ji pořádá iniciativa Student Business Club, která vznikla v roce 2015 na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci. Tento studentský klub podporuje podnikatelské prostředí na TUL a vytváří tak úzkou komunitu podnikavých lidí. Předním partnerem soutěže je liberecký podnikatelský inkubátor Lipo.ink.

Úspěšnými projekty předchozích ročníků, které už vstoupily na trh, je například pouzdro pro aktivní běžce Binder od Martina Skalníka, aplikace pro porovnání cen nemovitostí Valuo od Radka Šitery nebo projekt svítidel ze včelího vosku, která tvoří samy včely – Beehive studenta Eduarda Seiberta.

 

Radek Pirkl a SBC
Foto: SBC

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 542