Jiří Suchomel otevřel cyklus přednášek Okolnosti tvorby. Pojí se k výročí architekta Karla Hubáčka

IMG_0129-2.jpg
Architekta Jiřího Suchomela přitáhla do Liberce jako magnet osobnost Karla Hubáčka i projekt hotelu a vysílače na Ještědu. Foto: Adam Pluhař

Profesor Jiří Suchomel pracoval v zahraničí i v proslulém architektonickém ateliéru SIAL a své bohaté zkušenosti pak přenesl na tehdejší Fakultu architektury, kterou spoluzakládal. A svůj inspirativní životní příběh nyní představil posluchačům přednášky, jíž Fakulta umění a architektury TUL započala cyklus Okolnosti tvorby. Fakulta sérii přednášek pořádá v rámci bohatého programu Karel Hubáček 100. Akce připomínají sté narození Karla Hubáčka, autora legendárního hotelu a vysílače na Ještědu.

Právě Karel Hubáček a ateliér SIAL byl pro Jiřího Suchomela důvodem, proč tehdy mladého architekta jako magnet přitáhl Liberec. Na podzim roku 1969 se vracel z pracovně poznávacího pobytu v tehdejším svobodném západním Německu do Československa, které rok před tím obsadila vojska Varšavské smlouvy. „Bylo mi jasné, že tady nic dobrého nebude a že jediné místo jaksi důstojné naší ‚geniality‘, kam můžeme jít, je Liberec a SIAL s Karlem Hubáčkem. Ta chystaná věž byl magnetický projekt, o kterém jsme všichni věděli,“ představil Jiří Suchomel výraznou etapu svého života.

A mimo jiné v zaplněné přednáškové místnosti vzpomínal i na Školku SIALu v bývalé liberecké restauraci na Jedlové. Skupině mladých architektů a inženýrů školka umožnila svobodně tvořit i se vyjadřovat. „SIAL objekt získal a přestavěl na takové báječné pracoviště. Báječné bylo proto, že jsme tam mohli bydlet a pracovat v prostorovém nadbytku. Nestarali jsme se o nic, energie jen svištěla a my jsme se snažili na něco chytrého přijít. Zároveň jsme vášnivě prožívali různé diskuse,“ zavzpomínal profesor Suchomel.

 

Celou přednášku z úterý 19. března si můžete poslechnout na tomto odkaze. Přečtete si také bilanční rozhovor s profesorem Jiřím Suchomelem.

Profesor Suchomel byl první osobností, kterou Fakulta umění a architektury TUL (FUA) zařadila do cyklu Okolnosti tvorby. V rámci série vystoupí 23. dubna od 18:00 v posluchárně G312 Mirko Baum, architekt spojený s ateliérem SIAL. A o své celoživotní architektonické tvorbě bude 14. května ve stejné posluchárně hovořit Zdenka Nováková, jež je mimo jiné spoluautorkou pražského administrativního komplexu Chemapol. „Představíme významné osobnosti, které tvořily v době, kdy pracoval i Karel Hubáček. Přestože to byla specifická doba s mnoha obtížemi, vznikaly úžasné stavby. Chtěl jsem, aby u nás přednášeli architekti, kteří v té době dokázali navrhovat a také realizovat stavby ikonické pro tuto dobu,“ řekl děkan FUA Jan Stolín.

Nenechte si ujít další přednášky pořádané FUA a sledujte fakultní Facebook. Přehled všech akcí, které proběhnou v rámci kampaně Karel Hubáček 100.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Natalie Pickova-2.jpg

Vyzrála nad špatnou pamětí a pokuty neplatí

S trochou nadsázky Natálie Picková přiznává, že čte všechno, co jí přijde pod ruku. Kromě časopisů a novin i letáky, pravidla nebo řády. Ale hlavně samozřejmě knihy. Ne nadarmo se tato milovnice potištěného papíru stala Čtenářkou roku 2024....

16. 4. 2024 | Události | 420

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce