Kariérový portál TUL už pomohl tisícovce studentů a absolventů najít práci

IMG_1437-2.jpg
Hana Trávníčková z Kariérového centra TUL předává Vojtěchu Gerömu z Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL dárek za jubilejní registraci na portále JobTUL. Foto: Adam Pluhař.

Student informatiky Vojtěch Gerö se stal tisícím registrovaným na portálu JobTUL Kariérového centra Technické univerzity v Liberci. Portál umožňuje studentům a absolventům navázat spolupráci se zaměstnavateli.

Vojtěch Gerö studuje druhým rokem aplikovanou informatiku na Fakultě mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL. Na celouniverzitním portále jobtul.cz., který spravuje Kariérové centrum TUL, se zapsal, protože věděl o možnosti propojení centra s desítkami firem. Chtěl tak zvýšit své šance na získání zajímavé letní pracovní nabídky. „Zaregistrování na univerzitním portále mi ušetří čas a věřím, že mi pomůže. Mám zájem o práci v oboru, tedy programování. Představuji si třeba tvorbu pozadí webových stránek. Mám zkušenost i s umělou inteligencí, zpracovával jsem například predikci spotřeby elektřiny. Potřebuji ale najít něco jen na prázdniny, nechci zatím práci na celý rok, abych stíhal i studium,“ řekl Vojtěch Gerö při přebírání dárku za jubilejní registraci.

„Odborníci na programování, programovací jazyky nebo tvorbu webových stránek jsou ve firmách obecně velmi žádaní,“ uvedla Hana Trávníčková z Kariérového centra, když jubilantovi předávala univerzitní dárky a dodala: „Doporučujeme, abyste si vyplnil svůj profil na portále co nejlépe. Pomůže vám to si uvědomit vaše silné stránky. Zaměstnavatelé navíc mohou i zaregistrované studenty nebo absolventy přímo oslovit. Díky registraci můžete ale také sám aktivně oslovovat firmy, které vás zaujmou, nebo reagovat na zveřejněné nabídky pracovních možností nebo jiné spolupráce. Samozřejmě vám v Kariérovém centru rádi pomůžeme, jak s přípravou na pohovor nebo se sestavením životopisu.“

Portál propojuje studenty a firmy čtvrtým rokem

Celouniverzitní kariérový portál JobTUL propojuje studenty a absolventy TUL se zaměstnavateli už čtvrtým rokem. Nabízí možnosti hledání plných i zkrácených úvazků, stáží, praxí a témat závěrečných prací. Umožňuje také firmám prezentovat svoji značku a nabírat mladé talenty přímo z řad studentů a absolventů TUL. Studentům nabízí jedinečnou možnost zmapovat i své kompetence (i jak v oblasti odborných znalostí, tak měkkých dovedností). Umožňuje si tak udělat velmi dobrý základ životopisu v českém i anglickém jazyce.

Kariérové poradenství na TUL je součástí Akademické poradny a centra podpory a poskytuje služby studentům již více než 10 let. Sídlí v 1. patře univerzitní budovy F1, Studentská 2. „Kariérové centrum TUL spolupracuje s řadou firem různých oborů a velikostí. Dokáže podpořit studenty a absolventy na cestě ke spokojené a úspěšné kariéře, propojit je se zaměstnavateli, ale i je vzdělávat a rozvíjet jejich schopnosti a dovednosti pro lepší uplatnění na trhu práce. Důležitou součástí je také podpora v oblasti sebeprezentace či přípravy na pohovor,“ uvedla prorektorka Kateřina Maršíková.

 

Studentů, kterým Kariérové centrum TUL poskytlo osobní nebo online konzultaci ohledně nalezení práce, je už celá řada. „Při hledání práce mi hodně pomohlo, že jsem si mohl v Kariérovém centru vyzkoušet interview nanečisto. Především jsem se tam naučil, jak sám sebe správně prezentovat a prodat své silné stránky,“ zhodnotil absolvent double degree programu International management na Ekonomické fakultě TUL Vojtěch Brát.

Na portále s centrem aktivně spolupracují přes čtyři desítky zaměstnavatelů, kteří už inzerovali 333 pozic. Centrum je v kontaktu s firmami i přes profesní nebo sociální sítě – má přes 350 kontaktů na firmy. Vedle toho se mnohé firmy na univerzitu obrací samy s nabídkami spolupráce, stáží, praxí nebo témat bakalářských a diplomových prací, studenty kontaktují přes fakulty nebo je kontaktují přes Kariérové centrum.

Kariérové poradenství na TUL funguje především na principu individuálního přístupu. Během konzultace se zaměřuje na profesní směřování, přípravu životopisů, motivačních dopisů nebo rad, jak se připravit na pracovní pohovory a sebeprezentaci. Služby jsou pro studenty, absolventy do 3 let a zaměstnance zdarma, je jen zapotřebí domluvit schůzku předem. Setkání probíhají podle domluvy v budově F1, v budově H nebo online. Vedle individuálních konzultací centrum zajišťuje také odborné workshopy a přednášky na různá témata pro české a zahraniční studenty (v angličtině).

Nepropásněte veletrh JobTUL Days!

Kariérové centrum druhým rokem spoluorganizuje univerzitní veletrh pracovních příležitostí JobTUL Days. Veletrh se letos uskuteční 6. listopadu 2024. Očekává se účast mnoha firem z různých oborů, které studentům nabídnou širokou škálu pracovních příležitostí, stáží a témat pro závěrečné práce. Letošní ročník bude zahrnovat opět doprovodný program související s kariérou a výběrem svého zaměstnání. „Již na konci května přislíbilo účast přes čtyřicet firem, registrace je otevřena do naplnění kapacity. Chystáme také opět soutěž pro účastníky veletrhu o hodnotné ceny. Vřele zveme na akci jak studenty, absolventy, tak i zaměstnance, kteří se tak mohou osobně potkat se zaměstnavateli se zájmem o spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci. Více informací se můžete dozvědět na https://www.jobtuldays.cz/. Budeme velmi také rádi za podněty a doporučení, jak tuto akci ještě více zlepšit a udělat pro Vás, účastníky ještě přínosnější,“ pozvala na letošní JobTUL Days Hana Trávníčková.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

IMG_2445-2.jpg

Kampusem se šíří radost. Začaly letní promoce

Tři, dva, jedna teď, hurá! Odpočtem a vítězným gestem s vytouženým diplomem udělali definitivní tečku za studiem absolventi Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM) při tradičním focení na schodech k univerzitní aule....

25. 6. 2024 | Události | 258

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

Loni si velkou pozornost vysloužila přednáška zakladatele a CEO úspěšného start-upu Tanganica Filipa Svárovského.

JobTUL Days no. 2. Rezervujte si termín 6. listopadu 2024

První ročník veletrhu JobTUL Days byl velmi úspěšný, a tak jsme se s chutí pustili do příprav dalšího. V tuto chvíli máme termín a více než čtyři desítky registrovaných firem napříč obory. JobTUL Days budou opět největším veletrhem pracovních...

6. 6. 2024 | Události | 208