Na filmových Karlových Varech představí svůj model inspirovaný letní loukou

IMG_1630_VSCO.jpg
Letní louka transformovaná do oděvu. Model Anežky Kabelkové doplněný o šperk Venduly Štaclové. Foto: archiv KDE

Anežka Kabelková, studentka návrhářství textilu a oděvu, uspěla na jarní přehlídce prestižní Mercedes-Benz Prague Fashion Week, když ji porota vybrala mezi tři nejlepší prezentující studentky. Výhra ji posouvá do Karlových Varů. Anežka tam představí svůj model 29. června od 20:30 hodin na Mattoni Life Baru u Vřídla v doprovodném programu věhlasného filmového festivalu.

„Model s názvem Stébla a stonky vznikl na základě školního zadání. Inspirací mi byla letní louka, stébla trávy a lehkost větru. Na Fashion Weeku v Praze jsem model prezentovala i se šperkem od spolužačky z druhého ročníku ze zaměření sklo a šperk Venduly Štaclové,“ říká Anežka Kabelková (21), studentka 2. ročníku katedry designu Fakulty textilní TUL, kde studuje zaměření návrhářství textilu a oděvu.

Na Mercedes-Benz Pague Fashion Weeku letos 19. dubna porota soutěžní přehlídky Mattoni Young Fashion Stars vybrala její práci a modely Kláry Drevenákové a Zuzany L’os Božikové, dvou studentek z Ateliéru módní tvorby UMPRUM, jako nejzdařilejší. V odborné porotě zasedli vedle CEO Mercedes-Benz Prague Fashion Week Lukáše Loskota a majitele společnosti Mattoni 1873 Alessandra Pasquale módní návrhářka a profesorka oděvního designu Liběna Rochová, módní návrhář Lukáš Macháček, šéfredaktorka magazínu Dolce Vita Lenka Šubrtová, kreativní ředitel Dolce Vita Jan Králíček a výkonný ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Kryštof Mucha.

„Letošní MBPFW přišel s novou koncepcí prezentací školních ateliérů v jednotném bloku módní přehlídky. Toto propojení byl výborný tah, který si našel podporu u významných partnerů, kteří dokázali ocenit mladé tvůrce. Velmi mě těší uznání a ocenění odbornou porotou, kterého se dostalo Anežce za její první oděvní semestrální práci, jež vznikla pod mým vedením,“ říká Zuzana Veselá z katedry designu FT TUL.

Cenou pro vítězky je možnost představit svou práci na přehlídce v Mattoni Life Baru v rámci 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Fashion show bude moderovat Zorka Hejdová a doprovodí ji Česká ROCKharmonie – rockový projekt České filharmonie. A v jednání je stále možnost, že Anežčin model inspirovaný letní loukou také vynese některá z modelek na zahajovací ceremoniál 58. ročníku MFF Karlovy Vary.

„Mám velkou radost, že Mattoni 1873 podpořila právě přehlídku nastupující generace českého a slovenského módního designu. Podpora lokálních talentů je pro Mercedes-Benz Prague Fashion Week jedním ze základních stavebních kamenů, a díky tomuto spojení mohou mladí návrháři prezentovat svůj talent i mimo naše akce. A filmový festival je pro mladé tvůrce další skvělou příležitostí, jak se představit a prosadit ve světě módy,” uvedl k tomu po vyhlášení trojice vítězek CEO Mercedes-Benz Prague Fashion Week Lukáš Loskot.

Anežka Kabelková se oděvnímu návrhářství věnovala už na střední škole v Prostějově a chtěla by v něm pokračovat i v navazujícím magisterském studiu.

„Cením si právě možnosti účasti na módních přehlídkách. V Praze jsme svou práci prezentovali se spolužáky opakovaně, ne jen na Fashion Weeku. Je skvělé, že si můžeme vyzkoušet i organizaci přehlídek. Přínosné pro mě bylo i to, že ve škole pracujeme s různými textilními technikami jako tkaní, pletení a dalšími, vyzkoušeli jsme si i přímý tisk a sítotisk. Vedoucí ateliéru nám neustále dává zpětnou vazbu a nabízí různé pohledy na naši práci. Chci určitě tady na katedře pokračovat v navazujícím studiu, moc mě to baví,“ říká Anežka Kabelková, která se už poprala s těmi největšími výzvami druhého ročníku studia včetně obhajoby semestrální práce a může tak směle vyhlížet třetí ročník svého bakalářského studia.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

IMG_2445-2.jpg

Kampusem se šíří radost. Začaly letní promoce

Tři, dva, jedna teď, hurá! Odpočtem a vítězným gestem s vytouženým diplomem udělali definitivní tečku za studiem absolventi Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM) při tradičním focení na schodech k univerzitní aule....

25. 6. 2024 | Události | 253

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

Loni si velkou pozornost vysloužila přednáška zakladatele a CEO úspěšného start-upu Tanganica Filipa Svárovského.

JobTUL Days no. 2. Rezervujte si termín 6. listopadu 2024

První ročník veletrhu JobTUL Days byl velmi úspěšný, a tak jsme se s chutí pustili do příprav dalšího. V tuto chvíli máme termín a více než čtyři desítky registrovaných firem napříč obory. JobTUL Days budou opět největším veletrhem pracovních...

6. 6. 2024 | Události | 207