Nadace Preciosy nadělila stipendia

Nadané studenty Technické univerzity v Liberci letos již po třinácté  podpořila Nadace Preciosy, když jim dnes  rozdělila stipendia v celkové výši 259 tisíc korun. Z 59 žadatelů vybrala stipendijní rada 50 stipendistů ze všech fakult a z Ústavu zdravotnických studií TUL.  Nejvíce žádostí (30) podali studenti fakulty strojní.

Rozhodnutí o přidělení stipendia předali vybraným studentům výkonný  ředitel Nadace Preciosa Ivo Schötta a prorektor TUL Jiří Kraft. Kriteria pro přidělení stipendia byla stejná jako v předchozích letech, tedy  prospěch a studijní zaměření.  Výše stipendií se pohybuje od tří do dvanácti tisíc korun. Nejvyšší dvanáctitisícové stipendium získal  student doktorského studia Václav Klíma z fakulty strojní.

„Vedení TUL si podpory nadaných studentů ze strany Preciosy velmi váží. Oceňuji,  že i v době ekonomicky nepříznivé Nadace Preciosy celkovou částku určenou pro stipendia našich studentů nesnížila. Je vidět, že Preciosa je silný a stabilní podnik. Věřím, že bude pokračovat i v budoucnu,“ řekl prorektor TUL Jiří Kraft.

Seznam vybraných studentů včetně výše přiděleného stipendia je zveřejněn na úřední desce Technické univerzity v Liberci. Důležitou informací pro studenty je, že přidělením stipendia jim nevznikají vůči Preciose žádné závazky.

Pro podporu nadaných studentů vyčlenila Preciosa ze svého zisku letos stejně jako vloni celkem  300 tisíc korun. Nerozdělená částka bude vyplacena jako odměna za nejlepší závěrečné studentské práce, případně jako jednorázové stipendium.

Na stipendiích  pro studenty TUL vyplatila Nadace Preciosy celkem již více než 2,5 milionu korun. Podporuje především studenty, o které má zájem její  zřizovatel- jablonecká společnost Preciosa.  „To znamená samozřejmě především o strojaře zaměřené na sklářské stroje, ale také designery a mechatroniky zejména se zaměřením na elektrotechniku.  Potřebujeme ale také zdatné obchodníky a manažery, a proto máme zájem o absolventy ekonomických oborů. Vzhledem k tomu, že Preciosa disponuje největší výzkumnou kapacitou v České republice, najdou u nás uplatnění také absolventi přírodovědných oborů, “ řekl Ivo Schötta.

Preciosa je jedním z nejvýznamnějších sklářských výrobců. Devadesát procent objemu své produkce vyváží do celého světa. O  absolventy Technické univerzity v Liberci má podle Schötty trvalý  zájem.

J. Kočárková

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 534