Navždy odešel profesor Petr Moos. Špičkový dopravní expert, jenž stál u zrodu fakulty mechatroniky

Ve věku 78 let zemřel prof. Ing. Petr Moos, CSc., dr. h. c., významný dopravní expert, který stál u zrodu tehdejší Fakulty mechatroniky a mezioborových inženýrských studií (dnešní Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL) a řadu let byl členem její vědecké rady. Zasedal také v komisích a oponentních řízeních. Byl rovněž spoluzakladatelem Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze a bývalým ministrem dopravy z úřednické vlády Josefa Tošovského.

Profesoru Moosovi udělil v roce 2015 prezident Zeman medaili Za zásluhy. Pan profesor také obdržel Poctu hejtmana Libereckého kraje za rok 2022 za celoživotní přínos v oblasti dopravního inženýrství a vysokoškolského vzdělávání v oboru dopravy. V posledních letech vedl tým, který připravoval rozšíření Krajské nemocnice Liberec o další, zcela klíčový, objekt Centra urgentní medicíny.

Na profesora Petra Moose vzpomíná jeho spolužák a přítel, profesor Jaroslav Nosek z Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL.

S Petrem jsem se poprvé setkal v 1. ročníku Fakulty elektrotechnické ČVUT na pracovišti v Poděbradech. Byl to student přímého jednání, vstřícný, nebál se odporovat tehdejším autoritám, pokud šlo o základní studentská práva. Byl velmi dobrým studentem.

Po absolvování Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze v roce 1969 působil Petr jako odborný asistent na Katedře teorie obvodů, kde se stal záhy výraznou osobností v oboru Radioelektronika. V 70. letech koordinoval dva významné státní projekty zaměřené na výzkum v oblasti moderních elektronických obvodů a v této oblasti úzce spolupracoval s týmem na Katedře elektrotechniky tehdejší VŠST, dnešní Technické univerzity v Liberci. Tento tým vedl vynikající odborník na problematiku piezoelektrických rezonátorů, filtrů i elektromechanických filtrů Jiří Zelenka. V úzké spolupráci s výrobcem Tesla Hradec Králové, Fyzikálním ústavem ČSAV a pracovištěm Petra byly na katedře studovány vlastnosti rezonátorů s objemovými i povrchovými akustickými vlnami, včetně jejich nelineárních vlastností. Byl vyvinut i speciální elektronický obvod využívající transformaci impedancí v obvodu piezoelektrického rezonátoru a záporné kapacity (gyrátor). Dnes se materiály takových prvků, specifické svými vlastnostmi, označují jako inteligentní (smart materials).

V neklidné době 70. let Petr odešel z Fakulty elektrotechnické a nastoupil na Fakultu stavební ČVUT. Svojí pracovitostí se prosadil v oblasti měření a regulace v systémech budov, akustickém mikroklimatu budov, energetické bilanci budov a stal se záhy docentem a později profesorem. I v této době setrvával jeho zájem o problematiku studovanou na Katedře elektrotechniky VŠST v Liberci, a po roce 1989 podporoval i rozvoj nových fakult. Podporuje a pomáhá prosazovat myšlenku vzniku Fakulty mechatroniky a mezioborových inženýrských studií (což byl původní název fakulty) v roce 1995 a podílel se na jejím profilu. Nová fakulta se postupně etablovala ve třech oblastech: řízení, elektronika, měření – informatika - mezioborová studia (matematické modelování, inteligentní materiály a jejich aplikace). Koncepce fakulty, navržená a v žádosti doložená  J. Zelenkou, byla podpořena též francouzským partnerem – Université Toulouse III-Paul Sabatier.

Petr se stává členem vědecké rady nové fakulty po řadu let. Jeho vystoupení na vědeckých radách byla vždy precisní v argumentaci, ale i plná pochopení pro kritické názory; uměl prostě naslouchat i druhé straně. Nikdy jsem u něho nezaznamenal jednání v hněvu či v povýšeném postoji; velmi dbal na kultivovanost akademického prostředí. Prostě osobnost. Vítaná byla vždy jeho účast v různých komisích a oponentních řízeních.

Stává se zakladatelem Fakulty dopravní ČVUT v Praze, kde působil po několik let ve funkci děkana, proděkana i vedoucího Katedry aplikované informatiky v dopravě. Prosazoval dobudování dálniční sítě jakožto „výrobního prostředku nezbytného pro rozvoj regionů republiky“. Jeho mimořádné odborné znalosti jej zakrátko uvedly do významných zahraničních organizací, absolvoval četné zahraniční vědecké pobyty na významných univerzitách, stává se členem vědeckých rad několika univerzit ČR. Univerzita Pardubice mu udělila čestný doktorát (Dr.h.c.). Byl ministrem dopravy ve vládě odborníků premiéra Tošovského, oceněn byl i prezidentem republiky.

Petr měl vzácný cit pro rodinu.

Měl i bytostní vztah k Liberci. V jeho poutavých rozhlasových vstupech několikrát vzpomněl na manžele Uherkovy, zakladatele Severáčku, jednoho z nejlepších vokálních dětských souborů v Československu.

Měl rád silné motocykly. Nezaviněná nehoda jej ale přivedla do Traumacentra Krajské nemocnice Liberec. A to byl moment stimulující jeho mimořádné úsilí o dostavbu KNL a zvláště o výstavbu jejího Centra urgentní medicíny. V roce 2022 byl oceněn Poctou hejtmana Libereckého kraje.

Čest jeho památce!

Jaroslav Nosek FM MTI

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce