Unikátní atlas místních jmen i strojařské skriptum trhaly rekordy v počtu prodejů a stažení

IMG_0165-2.jpg
Pod publikací je podepsán lingvista Václav Lábus (vlevo) a geoinformatik Daniel Vrbík. Na vzniku se ale podílelo i 1500 obyvatel Liberce a okolí, kteří se v letech 2019–2023 zapojili do projektu Živá jména. Foto: Adam Pluhař

Rekordní prodej zaznamenal jedinečný „Atlas libereckých živých jmen“ autorů Václava Lábuse a Daniela Vrbíka z Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL. V univerzitní prodejně nebo přes knihovní e-shop si publikaci jen během loňského listopadu a prosince koupilo 294 zájemců. Dvojici vědců to vyneslo ocenění Autor roku 2024. A anketa Univerzitní knihovny TUL má ještě jednoho vítěze a rekordmana. Je jím profesor Miloslav Okrouhlík z Fakulty strojní TUL, jehož elektronickou publikaci „Mechanics of Deformable Bodies“ si z webu stáhlo přes 12 000 uživatelů.

„Je těžko uvěřitelné, že Atlas libereckých živých jmen dali autoři do prodeje loni v listopadu a do konce roku si jej ve skriptárně nebo přes náš e-shop pořídilo téměř tři sta čtenářů. Spousta lidí si knihu dávala k Vánocům jako dárky a prodává se pořád. Kniha pánů Lábuse a Vrbíka je výjimečná už tím, že je krásná. A moc zajímavé je i téma. Liberečané mají k popisovaným místům vztah, vážou se k jejich životům a dětství. Určitě je to typ publikace, ke které se člověk vrací,“ říká ředitelka Univerzitní knihovny TUL Jitka Vencláková.

Pod výpravnou publikací je podepsán lingvista Václav Lábus a geoinformatik Daniel Vrbík, ale na vzniku se podílelo i 1500 obyvatel Liberce a okolí, kteří se v letech 2019–2023 zapojili do projektu Živá jména. Publikace je tak završením čtyřletého výzkumu a přináší unikátní pohled na Liberec prostřednictvím neoficiálních pojmenování míst. Názvy Fügnerka nebo Liďáky jsou známé a běžně užívané, lidé mimo Liberec jim ale nemusejí rozumět. Tedy pokud ještě nemají Atlas libereckých živých jmen. „Z toho, jaký byl o knihu zájem, máme velkou radost,“ uvádí Daniel Vrbík z katedry geoinformatiky a didaktiky informatiky Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL (FP) a dodává: „Liberec je dnes jediným městem, které má online mapu lidového názvosloví a také tištěný atlas k tomuto tématu. A i ve světě je to velmi ojedinělá záležitost.“

 

Publikace obsahuje textové části, jež charakterizují živá jména a geografické názvosloví obecně a vysvětlují metodiku sběru dat a tvorby interaktivní mapy. Nechybí kapitoly zaměřené na historické souvislosti, mapy, množství starých i současných fotografií, pohlednic či dobových reklam. Součástí je také rejstřík 1392 živých jmen, která se v publikaci objevují. Celé vydání je téměř vyprodané.

K atlasu náleží i původní webová aplikace, do níž mohou lidé přidávat lidová jména míst. „Aplikace je stále otevřená a dodnes tam mohou zájemci cokoliv přidat. Jména, varianty, ale i poznámky či své zkušenosti s daným místem,“ říká Václav Lábus a dodává: „Aplikace i atlas jsou výsledkem příkladného propojení humanitních i přírodovědných disciplín. A právě tím je naše ‚mateřská‘ fakulta unikátní. Svým široce pojatým zaměřením umožňuje výhodnou spolupráci kolegů z různých oborů.“

Autoři byli za své dílo nominováni na Kulturní počin města Liberec 2022/2023 a obsadili 9.–11. místo.

Publikace je rovněž mezi čtyřiceti pěti díly, které se letos ucházejí o titul Kniha roku Libereckého kraje.

Mechaniku deformovatelných těles stahují strojaři z celého světa

Šetřit přírodu, nezatěžovat poličky nebo skříně papírovými skripty, když můžu mít všechny informace na tři kliknutí v počítači nebo tabletu. To je na univerzitách stále oblíbenější cesta. Elektronické stahování má ještě jednu výhodu. Máte stále přehled o tom, jaký je o vaši publikaci zájem. A v případě profesora Miloslava Okrouhlíka z Katedry mechaniky, pružnosti a pevnosti Fakulty strojní TUL, autora publikace „Mechanics of Deformable Bodies“, byl zájem rekordní. Za celý loňský rok si skriptum z webu etul.publi.cz zdarma stáhlo 12 055 zájemců. Profesor Okrouhlík se tak stal Autorem roku 2024 v sekci elektronických publikací.

 

„Více než dvanáct tisíc stažení z našeho portálu během roku je opravdu hodně. U nás se čísla pohybují maximálně kolem šesti tisíc stažení za rok, ač stále systém rozvíjíme a snažíme se portál co nejvíce propagovat a plnit. Může k tomu přispět i fakt, že to indexuje Google a odkaz na publikaci vyskočí i při zadání jména pana profesora. K publikaci se snáz dostanou čtenáři z celého světa,“ vysvětluje ředitelka univerzitní knihovny Vencláková.

„Počet stažení mě velmi překvapil. Může to být i tím, že učím také ‚erasmové‘ studenty z evropských zemí, ale také z Indie, Turecka a odjinud. Jsem hlavně rád, že je kniha využívaná a že slouží,“ říká k ocenění profesor Miloslav Okrouhlík.

Podstatou publikace profesora Okrouhlíka je strojařský svět pružnosti a pevnosti. Autor pojednává o oblastech mechaniky, jako jsou statika, kinematika, dynamika a pružnost a pevnost. „Mám pocit, že jsem snad schopen popsat předmět v souvislostech. Když stlačíte deformovatelné těleso, jako třeba strunu nebo pružinu, je to deformovatelné těleso. A v deformovatelném tělese umíme určit posunutí, napětí, rychlost síly. A to vše vede k tomu, co inženýr potřebuje, aby na základě těchto informací stanovil, jestli struna praskne, nebo nepraskne, když je zatížena,“ popisuje Miloslav Okrouhlík.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce