Nenechme nápady vědců ležet ladem! Na půdě Libereckého kraje otevřeli žhavé téma

IMG-103.jpg
Lenka Kosková Třísková představuje během Transferového dne v Libereckém kraji jeden z projektů Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL. Foto: Jan Jirouš

Jak lépe přenášet znalosti z univerzit do praxe, aby sloužily společnosti? Tuto otázku si položili účastníci Transferového dne v Libereckém kraji pořádaného ve spolupráci Libereckého kraje, Agentury regionálního rozvoje, transferového centra TUC TUL a Úřadu vlády ČR. V době, kdy svět zažívá technologickou revoluci a česká ekonomika stojí přinejlepším na rozcestí, je jakákoliv iniciativa pátrající po odpovědi nadmíru aktuální.

Otevřenou diskusi o fungování spolupráce mezi veřejným sektorem, výzkumníky a byznysmeny ocenila ministryně pro vědu, výzkum a inovace ČR Helena Langšádlová, která do Libereckého kraje přijela představit svoji Reformu transferu znalostí. „Žijeme v době technologické revoluce, která nás staví před obrovské výzvy. Musíme se na ně naučit flexibilně reagovat, například i tím, že v Česku dovedeme know-how vědců efektivně přenášet do byznysu potažmo do celé společnosti. Věřím, že Technická univerzita v Liberci v tom bude hrát klíčovou roli,“ zahájila diskuzi ministryně.

„Češi jsou velmi podnikaví. Nutně ale potřebují finance a zdravý podpůrný ekosystém. Evropa je ve srovnání s USA nebo Izraelem pro startupisty pustou krajinou, na které se snaží farmařit. I přesto čas od času někdo objeví oázu a prorazí do světa. Povedlo se to například estonskému Skype,“ řekl Tomáš Sluka, jeden z diskutujících, jenž je absolventem Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM) a zakladatel společnosti CREAL. Společnost patří mezi pět nejoceňovanějších mladých startupů Švýcarska. Zároveň dodal, že klíčová je pro každého začínajícího startupistu podpora na začátku cesty, mentorská a také finanční.

„Šance neuspět je velmi vysoká. Zakladatelé nesou kůži na trh v podobě obrovského úsilí za výrazně nižší odměnu a vyšší riziko než v případě zaměstnání. Riziko mají nést investoři. Zakladatelé ostatně hrají vabank, pro investory jsou jen jednou z mnoha karet. Zisky vytvořené těmi úspěšnými jim bohatě vyváží ztráty,“ uzavřel Sluka. Jako absolvent FM poznal na švýcarské akademické půdě hlad po nápadech, efektivní a rychlou podporu transferového centra a pak už jen jízdu připomínající horskou dráhu. Svého rozhodnutí založit spinoff však nelituje.

 

Cestou podpory podnikatelských nápadů se kraj vydal v roce 2017 založením Libereckého podnikatelského inkubátoru. „Jsem rád, že se nám daří přesvědčovat zastupitele i veřejnost, že finance investované do aktivit Lipo.ink jsou stejně důležité jako jakákoliv jiná oblast v gesci kraje,“ doplnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Jak ještě podpořit mladé vědce a výzkumníky, kteří se rozhodnou vydat cestou komercializace? Odstranit přebytečnou administrativu. „V rané fázi podnikání jsou potřeba finance, které vědcům zpravidla chybí. Disponují však unikátními znalostmi a nápady. V zahraničí si to uvědomují a snaží se je podpořit bez zbytečně komplikované administrativní zátěže,“ řekl Matěj Karásek, zakladatel startupu Flapper Drones s dlouholetou zkušeností z univerzity v nizozemském Delftu.

Příkladem, že i v našem regionu lze najít technologie světového formátu, je podle rektora Technické univerzity v Liberci Miroslava Brzeziny laboratoř SpeechLab založená již v roce 1994 profesorem Janem Nouzou. „Považuji SpeechLab za jeden z našich ekonomicky nejúspěšnějších transferů, jeho poznatky nacházejí v Evropě uplatnění v oblasti monitoringu médií a v mnoha dalších,“ uvedl rektor Miroslav Brzezina.

Aby na Technické univerzitě v Liberci podpořili ve větší míře přenos vědeckých poznatků a inovativních technologií do praxe, založili před nedávnem transferové centrum TUC TUL. A i díky spolupráci ARR s TUC TUL mohl být program dne zakončen workshopem „Jak (z)měníme svět“, kde se studenti doktorského studia a mladí vědci společně s profesionálním lektorem pokusili nahlédnout na transfer odlišnou perspektivou.

Transferový den v Libereckém kraji otevřel mnoho aktuálních témat týkajících se lepšího překlenutí mezery mezi akademickým a komerčním sektorem. „Transfer akademických znalostí má velký potenciál posunout region kupředu. Je na nás, abychom tuto diskuzi moderovali i nadále,“ uzavřel Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Tisková zpráva ARR/1012+

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce