Noc vědců zatím bez telepatie a cestování časem. Tak třeba příští rok

DSC09988.jpg
Budete zírat. Noc vědců 2024 na TUL. Foto: Zuzana Bajtová

Léky proti nemocem, stroj času, lepší skladování energie… Malých i dospělých návštěvníků Noci vědců jsme se zeptali, na čem by měla světová věda ještě zapracovat, co lidstvu ještě chybí. Seznam je dlouhý a výživný, do příští Noci vědců máme rozhodně na čem pracovat.

Evropa i náš stát chtějí, aby věda pracovala na určitých tématech a ta podporují dotacemi. Ale na čem by se mělo pracovat podle občanů této země? Udělali jsme menší průzkum, kde jinde než na Noci vědců. V pátek 27. září s námi večer až velmi pozdní večer na Technické univerzitě v Liberci strávily opět stovky návštěvníků. Jaký je jejich vzkaz nejen libereckým vědkyním a vědcům, ale globální vědecké komunitě? Na čem by věda měla ještě zapracovat?

Nora (12): Měli by vynalézt léky proti nevyléčitelné nemoci.

Theodor (14): Hodil by se nějaký posun v kvantové fyzice, protože tam se nám teoreticky otvírá řada možností.

Kryštof (15): Je potřeba zapracovat na výzkumu lidského mozku, abychom věděli víc, než víme. Abychom uměli i telepatii.

Marek (16): Měli bychom se posunout ve 3D tisku, hlavně co se týče rychlosti tisku.

Matyáš (9) žádné zadání pro vědu nevymyslel, ale jeho otec Mirek (43) má jasno: Raketu na hypersonický pohon, letěl bych na Měsíc a klidně ještě dál.

Hana (41): Léky na nemoc, na kterou ještě léky nejsou.

Jáchym (11): Dobré skladování energie, protože velké baterie jsou na nic.

Kryštof (8): Měli by vymyslet něco, co by neprodukovalo oxid uhličitý, ale kyslík.

Květa (62): Stačilo by, kdyby se aplikovalo to, co se už vynalezlo nebo vymyslelo, třeba ve společenských vědách. A z nových věcí by to mohly být třeba bypasy na přerušenou míchu.

Dominik (10): Aby se vědci naučili cestovat časem.

Tolik vzkaz návštěvníků vědkyním a vědcům. A jak to u nás na Noci vědců vypadlo a co všechno bylo k vidění a hlavně vyzkoušení, se podívejte ve fotogalerii. Bylo toho v osmi budovách a sportovní hale na Harcově opravdu dost a napříč všemi obory, kterými se na TULce zabýváme.

Na závěr se sluší také poděkovat všem našim vědkyním a vědcům a pedagožkám a pedagogům za to, že představili veřejnosti svůj obor a svou práci a poděkování má od nás také jablonecký Volt za skvělé občerstvení, liberecká pobočka Českého červeného kříže za zdravotní dozor a společnost Albi, která na Noc vědců věnovala hru Nebojím se chemie, o kterou se hrálo v nanostánku našich bioinženýrů.

Děkujeme také všem, kteří se k nám na tento neoficiální, ale už dobře zažitý večer otevřených dveří a otevřené vědy přišli podívat. Budeme se těšit na NV 2025. Třeba si příští rok budou moci u nás návštěvníci vyzkoušet i nadzvukovou raketu, telepatii nebo cestování časem.

-pir-
Foto: Zuzana Bajtová / TUL

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_4707-4.jpg

Motorkáře pomůže vycvičit neuronová síť

Smutná data hovoří jasně – Česko patří v evropském srovnání v počtu usmrcených motorkářů na milion obyvatel k zemím s nejčernější bilancí. A vědci z TUL nyní chtějí spolu s Asociací autoškol České republiky a Asociací polygonů Autoklubu ČR pomoci...

2. 10. 2024 | Věda a výzkum | 251