Novinářům jsme představili řádnou porci novinek na úvod akademického roku

IMG_4465pp.jpg
Děkan fakulty strojní Jaromír Moravec na tiskové konferenci Snídaně s rektorem.

Na tradičním setkání s novináři v úvodu akademického roku jsme médiím podali informace o počtech studentů, o zájmu o ubytování na kolejích a o novinkách, které v tomto semestru na univerzitě chystáme.

Do akademického roku 2024/2025 jsme vstoupili opět s vyšším počtem studentek a studentů – zapsalo se jich o 400 více než loni. Máme tedy přes 6800 studujících. Největší nárůst zapsaných jsme zaznamenali na dvou technických fakultách: mechatroniky, informatiky a mezioborových studií a fakultě strojní. Letos otvíráme nový volitelný předmět aktivní zálohy, spolu s krajem a krajskou nemocnicí plánujeme vybudování simulačního centra fakulty zdravotnických studií a stáváme se školicím centrem 3D tisku pro učitele SŠ a ZŠ. Zveme také na zásadní akce tohoto semestru: Noc vědců, JobTUL Days a Den otevřených dveří TUL.

Ve spolupráci s Armádou ČR otvíráme volitelný předmět aktivní zálohy

Od nového akademického roku nabízíme na Technické univerzitě v Liberci volitelný předmět aktivní zálohy. Je určen všem studentkám a studentům. Studující dostanou za absolvování předmětu, který bude probíhat formou armádního cvičení, dva kredity a od Armády ČR také finanční ohodnocení.

„Jsme si vědomi toho, že armáda potřebuje zálohy, vypsáním takového volitelného předmětu bychom mohli náboru pomoci. Navíc armáda nováčky odmění částkami přesahujícími až 100.000 Kč v prvním roce zařazení do aktivních záloh, což by mohlo být také motivační,“ říká rektor TUL Miroslav Brzezina a dodává, že liberecká univerzita v těchto dnech s Armádou České republiky uzavírá memorandum o spolupráci na branně-bezpečnostních a také zdravotnických tématech.

„Konkrétní formy spolupráce upraví jednotlivé dodatky tohoto memoranda,“ dodává rektor.

„Armáda České republiky nabízí mladým lidem možnost si teoretické znalosti, které získávají a získají během studia aplikovat do praxe v rámci výcviku v jednotce Aktivních záloh KVV Liberec. Vlastní výcvik pokryje i oblasti, ve kterých se setkávají atributy ze studijních oborů humanitních, ale i oborů zaměřených na technologie a technických oborů. Služba v aktivních zálohách pomůže studentům a studentkám rozvíjet schopnost reagovat na situace, kdy jsou vystaveni tlaku, nekonformním podmínkám, a naučí je plnit stanovené úkoly s flexibilitou a v rámci týmu,“ říká plukovník Tomáš Gubáš, ředitel Krajského vojenského velitelství Liberec.

„Chceme podpořit studenty, kteří se rozhodli dát své schopnosti do služeb obrany naší země, velmi si toho vážíme. Vzhledem k válce na Ukrajině nabývá téma obrany republiky zásadního významu,“ říká prorektorka TUL Lenka Burgerová, sama členka aktivních záloh, která je také garantkou nového volitelného předmětu.

Zástupci armády z KVV Liberec budou mít se zájemci o aktivní zálohy z řad našich studujících informační schůzku ve středu 25. září 2024 v aule.

Fotovoltaická elektrárna nám ušetří 700 tisíc korun ročně

Abychom snížili náklady na energie, vypsali jsme výběrové řízení na fotovoltaickou elektrárnu na budově G a máme uzavřenou smlouvu se zhotovitelem.

„Instalovaný výkon bude 180 kilowatt-peaků na 411 panelech. Předpokládaná roční úspora při současných cenách elektrické energie činí asi 700 tisíc korun ročně. Náklady na vybudování odhadujeme okolo 4,5 milionu korun, což znamená, že návratnost investice do elektrárny bude necelých sedm let. Roční očekávaná výroba je 176 MWh. Celou tuto produkci spotřebují dvě naše budovy G a L. Fotovoltaické panely pak plánujeme také na nové budově E2 a další v pořadí je střecha budovy F2,“ informuje kvestorka TUL Martina Froschová.

O ubytování na kolejích je i letos velký zájem

„Na harcovských studentských kolejích se v současnosti ubytovalo už 2380 studujících a držíme dalších téměř 60 rezervací především pro studenty ze zahraničí. To je meziroční nárůst o 160 osob,“ vypočítává ředitelka Kolejí a menz TUL Iva Šídová.

V letních měsících se pustili na kolejích do rekonstrukcí a oprav, které částečně pokračují i v začátku semestru, ale nebrzdí provoz kolejí.

„K největším akcím patřila rekonstrukce bloku D, kdy došlo k výměně oken a zateplování. Všechny pokoje už jsou v současné době zabydleny studenty a pracuje se jen venku,“ říká ředitelka Iva Šídová a dodává, že opravy a úpravy v letních měsících si vyžádaly téměř 40 milionů korun, část peněz šla z dotace z MŠMT.

„Do budoucna bychom rádi vylepšili blok E, opět bude záviset na dotacích, které se nám podaří získat,“ uzavírá Iva Šídová.

Na Erasmus+ přijelo o třetinu více studentů než loni

„V minulém akademickém roce vyjelo z programu Erasmus+ více než 200 studentů TUL. Popularita se zvyšuje u krátkodobých mobilit tzv. Blended Intensive Programme (BIP) – intenzivní mobilita kombinující online účast s pobytem na partnerské univerzitě. Velký zájem je také o stáže. V letošním akademickém roce se oproti tomu předchozímu zhruba o 30 % zvýšil počet studentů, kteří přijeli na zimní semestr studovat na TUL v rámci programu Erasmus+. Vedle toho TUL využívá i další programy a prostředky na podporu mobilit studentů,“ říká prorektorka TUL pro internacionalizaci Kateřina Maršíková a dále informuje o tom, že v českých studijních programech, pokud se týká studentů ze zahraničí, studují nejčastěji Ukrajinci (109), pak Rusové (77), Slováci (56) a Kazachstánci (26). V anglických studijních programech máme nejvíce Indů (52) a dále studujících z Bangladéše (11) a sedm Turkyň a Turků. Toto rozložení podle zemí odpovídá loňskému roku.

Kraj i liberecká nemocnice finančně podpoří SIMCENTRUM na TUL

Simulační centrum Fakulty zdravotnických studií TUL, se kterým se počítá v přízemí nově projektované univerzitní budovy E2, bude zařízením krajského významu. Simulační výuka je nepochybně metodou volby odborné přípravy i celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků v pre- i postgraduální fázi. Vybudování a provoz potřebné infrastruktury jsou však velmi nákladné. Fakulta zdravotnických studií TUL proto iniciovala vznik memoranda za účasti vedení KNL i ZZS LK, kdy všechny strany deklarovaly spolupráci v oblasti simulační výuky a koordinaci budování, financování i provozu SIMCENTRA.

„Stavební část zaplatíme my jako univerzita a na přístrojové vybavení přispějí Liberecký kraj a KNL rovným dílem. SIMCENTRUM se tak stává dalším z příkladů dlouhodobé intenzivní spolupráce našich tří institucí, která má přinést benefity celému kraji,“ říká rektor TUL Miroslav Brzezina.

„Cílem je racionalizovat použité prostředky a koordinovat postup zúčastněných tak, aby metoda simulace byla co nejvíce přístupná jak studentům FZS, tak i zdravotnickým pracovníkům KNL i ZZS LK,“ dodává děkan Fakulty zdravotnických studií TUL Karel Cvachovec.

Výstavba a vybavení simulačního centra by měly podle předběžných propočtů vyjít na 80 milionů korun.

Kyberbezpečnost bude univerzitu stát miliony ročně

Od nového roku by podle nařízení Evropské komise měla vstoupit v platnost nová legislativa ke kyberbezpečnosti. V ČR se její přípravou zabývá NÚKIB. Návrh zákona NÚKIBu se v těchto dnech dostává do Poslanecké sněmovny. Nová legislativa se dotkne i vysokých škol a náklady na její implementaci nebudou malé.

„Náklady spojené se zavedením nové legislativy půjdou pro každou vysokou školu ročně určitě do milionů korun. Bude potřeba změnit některé procesy ve fungování univerzity, vytvořit příslušnou vnitřní legislativu. Lidé, kteří mají potřebné znalosti, jsou a budou v dohledné době na trhu práce velmi vzácní, poptávka po nich bude obrovská a to vyšroubuje jejich cenu. Dále bude například potřeba pořídit novou techniku na ochranu univerzitních systémů, což jsou také milionové položky. Obecně nový zákon přinese obrovské náklady pro celý státní aparát, vysoké školy a všechny instituce a firmy,“ říká prorektor TUL pro informatiku Pavel Satrapa.

TUL je už nyní na novou legislativu připravena dobře.

„V základních rysech upravuje kybernetickou bezpečnost naše vnitřní kybernetická směrnice, která je v souladu se stávajícím zákonem a počítáme s její úpravou podle nového znění. Ustanovili jsme manažera kybernetické bezpečnosti, který působí také jako certifikovaný architekt kybernetické bezpečnosti, a máme na univerzitě také interní auditorku kybernetické bezpečnosti. Jsme tedy na novou legislativu dobře připraveni, její zavedení bude ovšem i tak procesem na několik let,“ dodává prorektor Satrapa.

3. ročník soutěže ve 3D tisku

FS pod záštitou děkana Jaromíra Moravce vyhlásila další ročník soutěže 3D tisku pro studenty všech ročníků středních a vyšších odborných škol a jejich učitele. Tak jako v předchozích ročnících studentské týmy předvedou svoji ideu modelu nebo výukové pomůcky vytištěnou na 3D tiskárně.

„Týmy se mohou hlásit do 27. září 2024, finále se bude konat opět u nás v aule 29. listopadu, kde také vyhlásíme vítěze. Loni se přihlásilo 20 týmů z celé České republiky, letos předpokládáme ještě vyšší účast,“ říká za organizátory soutěže proděkan Fakulty strojní TUL Luboš Běhálek.

Nový studijní program propojuje techniku a ekonomii: systémové inženýrství a logistika

Ekonomická a strojní fakulta Technické univerzity v Liberci představují nový interdisciplinární bakalářský program „systémové inženýrství a logistika“. Profesně zaměřený bakalářský studijní program, který máme čerstvě akreditovaný, reaguje na rostoucí poptávku po odbornících, kteří dokáží skloubit technické a ekonomické dovednosti.

Program kombinuje 40 % výuky zaměřené na strojírenství, technologie a materiály, zatímco 60 % tvoří ekonomické předměty, s důrazem na logistiku, organizaci a řízení výroby. Studenti budou kmenově zapsáni na Ekonomické fakultě, ale získají také bohaté znalosti z technických oborů, které jim umožní lépe porozumět výrobním procesům.

„Nové studium výrazným způsoben prohlubuje znalosti absolventů o procesech a dějích, s nimiž se ve výrobě setkají. Počet studentů tohoto oboru je omezen a po dvou letech vzdělávání stráví svůj třetí ročník na praxi, zejména ve strojírenských podnicích. Tam také budou řešit své bakalářské práce,“ říká děkan Fakulty strojní TUL Jaromír Moravec.

„Ke studiu v prvním ročníku v příštím akademickém roce plánujeme přijmout 25 studentů. Absolventi najdou uplatnění na pozicích jako logistik specialista, návrhář podnikových procesů, procesní konzultant nebo provozní manažer,“ dodává děkan Ekonomické fakulty TUL Aleš Kocourek.

Tento program je ideální volbou pro ty, kteří chtějí propojit technické a ekonomické znalosti a připravit se na kariéru v moderním průmyslu.

Studenti budou hledat inovativní řešení pro pacienty s Alzheimerovou chorobou

Technická univerzita v Liberci ve spolupráci s DEX Innovation Centre a Krajskou nemocnicí Liberec pořádá akci „EIT Health Innovation Days 2024“, která proběhne 17. a 18. října 2024 v Univerzitní knihovně TUL. Studenti z Fakulty mechatroniky, Ekonomické fakulty a Fakulty zdravotnických studií budou společně pracovat na inovativních řešeních pro zlepšení diagnostiky a péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou. Studenti vytvoří týmy, vyberou si konkrétní výzvu a metodou Design Thinking pod vedením koučů a mentorů z praxe navrhnou řešení, která představí odborné porotě.

„Chceme nejen podpořit spolupráci napříč obory, ale také naučit studenty, jak vytvářet inovativní řešení, která mohou skutečně zlepšit péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou,“ říká Jana Šimanová, proděkanka Ekonomické fakulty TUL.

Prezentace projektů a vyhlášení vítězného týmu proběhne v pátek 18. října v univerzitní knihovně mezi 15:30 a 17:00. Vítězný tým bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodní soutěži v Budapešti.

Proděkanka Jana Vitvarová z Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL k tomu dodává: „Pohled více generací na stejnou problematiku bývá obohacující, a proto jsme se rozhodli nabídnout účast i jednomu týmu složenému ze studentů Univerzity třetího věku“.

Součástí akce bude série tří odborných přednášek s tematikou Alzheimerovy choroby, na které zveme i veřejnost ve dnech 14.–16. října od 18:00 hodin do ateliéru budovy A. Bližší informace budou brzy k dispozici na sociálních sítích TUL.

Rozšíření nabídky oborů v učitelství pro střední školy může podpořit technické vzdělávání v regionu

„Minulý týden se nám podařilo kompletně rozšířit akreditaci učitelství pro střední školy, především o přírodovědné obory biologii, fyziku, chemii a geografii, které nám dosud v portfoliu chyběly. A protože jsou tyto obory často v kombinaci s matematikou, slibujeme si od toho také posílení matematiky. Doufáme, že to pomůže, i když jistě v dlouhodobějším horizontu, také technickému vzdělávání v našem regionu. Ale je to ještě běh na dlouho trať,“ říká proděkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL Jan Picek.

SpeechLab slaví 30 let

Laboratoř počítačového zpracování řeči – SpeechLab pod vedením profesora Nouzi a docenta Petra Červy patřila vždy k průkopnickým pracovištím na poli automatického zpracování a rozpoznávání hlasu.

„Co mě jako děkana velice těší je, že výstupy SpeechLabu jsou pod komerčními značkami dostupné na trhu a jsou to produkty velice úspěšné. Ať už je to program na monitoring výstupu médií, nebo program na přepis mluvené řeči, případně program na diktování hlasem. Je toho ale mnohem víc: přepis rozhlasového vysílání v reálném jazyce pro desítky světových jazyků nebo automatické přepisy nahrávek z archivu Českého rozhlasu. Během těch 30 let vývoje Laboratoř automatického zpracování řeči neustrnula ani na chvíli ve svých pozicích a jde s dobou, proto dnes samozřejmě pro své další projekty používá AI,“ říká děkan fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM) Josef Černohorský.

Výzkum velkých turbostrojů ve spolupráci s americkou univerzitou

V rámci mezinárodního projektu Ústavu termomechaniky AV ČR, Fakulty mechatroniky TUL a Duke University (N.C., USA) vyvíjíme nové experimentální a numerické metody pro výzkum tzv. flutteru v turbostrojích.

„Jedná se o vysoce aktuální problematiku, kdy moderní ultra dlouhé lopatky v turbínách jaderných elektráren a dmychadlech velkých leteckých motorů mohou být náchylné ke kmitání s potenciálně katastrofickými důsledky. Hlavními úkoly naší fakulty v tomto projektu jsou komplexní dynamická měření ve vysokorychlostním aerodynamickém tunelu ÚT AV a vývoj nových digitálních holografických metod pro měření transonického proudění v lopatkových mřížích,“ upřesňuje děkan FM Josef Černohorský.

TUL je školicím centrem 3D tisku pro učitele základních a středních škol

Myšlenka školicích center 3D tisku vzešla od tuzemského výrobce 3D tiskáren Prusa Research. V rámci aktivity Prusa Education vzniká v České republice 11 takových center, v Libereckém kraji bude právě na Technické univerzitě v Liberci. Důvod výběru byl jasný. S firmou Prusa Research naše fakulty a ústav dlouhodobě spolupracují, navíc univerzitní výzkumný ústav CXI je spolu s Prusa Research a dalšími partnery od loňského roku členem Národního centra kompetence pro průmyslový 3D tisk a je také hlavním řešitelem tohoto projektu.

„Díky vzniku školicího centra se naši lidé připravují v Prusa Research na to, jak v oblasti 3D tisku školit učitele ZŠ a SŠ. Víme, že na základních a středních školách 3D tiskárny mají, ale ne vždy využívají plně jejich potenciál. 3D tisk je totiž možné použít nejen v hodinách informatiky nebo fyziky, perfektně ho lze zapojit v dalších předmětech, jako je dějepis, zeměpis a další. Výhodou toho, že budeme školicím centrem, je mimo jiné i to, že získáme do našeho TULabu nové vybavení a technické know-how přímo od výrobce,“ říká dílnovedoucí univerzitního TULabu a proděkan FM Jan Koprnický.

Spolu se školicím centrem iniciuje Prusa Research také vydání handbooku k 3D tisku pro učitele, tedy kuchařky nápadů a dobré praxe pro využití 3D tisku ve všech předmětech. V týmu spoluautorů připravované publikace je Jiří Šmída z Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

Katedra architektury má novou posilu, je jí MArch Ing. arch. Ing. Jiří Vítek, Ph.D.

„Jiří Vítek povede ateliér nazvaný laboratoř informované architektury. Díky němu a Danovi Svitákovi a Samanu Saffarianovi, kteří už jsou našimi kolegy, bude mít FUA TUL nejsilnější tým architektů, kteří se věnují právě tomuto typu architektury, kam spadá responzivní kinetická architektura nebo např. algoritmický design. Co si pod tím představit? Příklady responzivní kinetické architektury už jste někde mohli vidět na plášti budov. Je to například systém stínění oken nebo prosklených fasád, který automaticky mění svůj tvar nebo polohu podle intenzity a směru slunečního svitu, a tím optimálně budovu stíní. Pracovat přitom může na bázi fotovoltaiky, takže systém stínění šetří, nebo dokonce i vyrábí energii,“ říká děkan Fakulty umění a architektury TUL Jan Stolín.

Fakulta umění a architektury i její zakladatel Jiří Suchomel slaví kulatiny

„Letos slavíme 30 let a nadělíme si výstavu. Zároveň připravíme výstavu profesoru Suchomelovi, který fakultu založil a dlouhá léta jako děkan vedl a který koncem minulého týdne oslavil krásných 80 let. Na výstavě FUA přiblížíme návštěvníkům atmosféru na naší fakultě a formou projekcí představíme práce studentů a pedagogů a na výstavě Jiřího Suchomela představíme průřez jeho tvorbou, a to realizované stavby i nerealizované projekty. Těch nerealizovaných je přitom 90 %,“ říká děkan FUA Jan Stolín a podotýká, že je to největší výstava, jakou kdy Jiří Suchomel měl. Vernisáže obou výstav ke kulatým výročím se konají 20. listopadu 2024 v Galerii NTK v Praze.

Dokončili jsme videoučebnici ošetřovatelských postupů

S jejím natáčením s profesionály začali na fakultě loni na podzim a použili přitom realistický ošetřovatelský model – seniorku Vivien.

„Zpracovali jsme asi 20 témat, která jsou zaměřená především na ošetřovatelské postupy u seniorů, což je nejvíce rostoucí a z pohledu ošetřovatelské péče nejnáročnější populační kategorie, která bude stále narůstat. Tato výuková pomůcka představuje jednotný pohled na ošetřovatelské postupy a je vynikajícím studijním materiálem shrnujícím nejnovější poznatky. Bude k dispozici i pro možné mimořádné situace v budoucnu, kdy by prezenční výuku ani praxe nebylo možné zajistit,“ říká děkan FZS Karel Cvachovec.

Na ústavu CXI si v rámci udržitelnosti měří spotřebu energií a vody

Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci si je vědom výzev spojených s udržitelností a se společenskou odpovědností (CSR), a chce přispět k jejich řešení prostřednictvím svých aktivit uvnitř i navenek, a být tak příkladem pro ostatní součásti TUL, jiné univerzity i celou společnost. CXI vypracovalo CSR report za rok 2023 a nyní finalizuje Strategii udržitelnosti CXI, která je komplementárním strategickým dokumentem ke Strategii 2030 CXI TUL. Navazuje na další dokumenty (Cíle udržitelného rozvoje OSN – SDGs, Zelenou dohodu pro Evropu, Strategický rámec ČR 2030, Strategii rozvoje Libereckého kraje 2021–2027 a jiné). Strategie v tomto ohledu vytyčuje misi, vizi, priority, strategické a dílčí cíle udržitelnosti CXI do roku 2030. Zohledňuje všechny tři pilíře CSR: ekonomický, sociální (interní i externí) a environmentální; v rámci něhož sleduje spotřebu elektrické energie, tepla, vody, různých druhů odpadů apod. Více viz udrzitelnost.cxi.tul.cz.

Přidali jsme pozvánky na:

Noc vědců – v pátek 27. září 2024

Letos na téma proměna, kterou návštěvníci budou moci zakusit na více jak 50 stanovištích v osmi univerzitních budovách. A dále tradičně v IQlandii a podruhé i na SPŠSE a VOŠ v Liberci. Novinkou je například promítání filmu (na FUA) a také poprvé v rámci Noci vědců otevřené sportovní haly na Harcově. Začínáme v 17.00 hodin a zveme širokou veřejnost. Více na www.nocvedcu.cz.

JobTUL Days – 6. listopadu 2024

Pořádáme druhý ročník kariérového veletrhu. V tuto chvíli je přihlášených už 53 firem a pro další zájemce zbývají už jen poslední místa v budově F, expoziční prostory v budově G jsou již obsazeny. „Cílem studia na TUL je připravit studentky a studenty na profesní život v oboru, který je bude bavit a ideálně je také slušně uživí. JobTUL Days nabízí přímé setkání s firmami, které jsou zajímavými místy budoucí práce, možná tam také naši studenti najdou inspiraci ke směřování, o kterém je dříve nenapadlo uvažovat. JobTUL Days také ukazuje na příkladech našich úspěšných studentů i absolventů, že v průběhu studia i práce můžete své studium nebo profesní zaměření změnit a nemusíte celý život prožít v zajetí studijního programu, do kterého jste v prvním ročníku nastoupili,“ říká za organizátory JobTUL Days prorektorka TUL Lenka Burgerová. Více na www.jobtuldays.cz.

Den otevřených dveří TUL – v sobotu 23. listopadu 2024,

Den architektury – 27. 9. – 3. 10. 2024, pořádá FUA TUL, wwww.denarchitektury.cz,

Galavečer Sportfilm festivalu Liberec – 5. října 2024,

Educa Week na TUL – akce 8. a 9. října 2024.

 

Radek Pirkl
Foto: Adam Pluhař

Kompletní text o tiskové konferenci Snídaně s rektorem najdete v sekci tiskové zprávy.

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce