Pečivo v něm vydrží pět až devět dní jako čerstvé

Obrázek8_web.jpg
Řemeslný chléb v něm vydží až devět dní jako dneska koupený. Foto: Klementina Gáspárová / Invala

Každodenní otázka: ještě to jíst, nebo už vyhodit? Rohlíky po dvou dnech už moc k zakousnutí nelákají, ale vyhodit je se nám nechce. Pytlík na pečivo s nanomembránou prodlužuje dobu, kdy si pečivo zachovává svou čerstvost, o několik dní.

„Běžně po nás firmy chtějí, abychom textilii opatřili paropropustnou membránou, to jsme zkusili i na začátku vývoje tohoto pytlíku na pečivo. Po několika prototypech se ale ukázalo, že cesta vede jinudy: pečivo si žádá paronepropustnou vrstvu, kterou jsme aplikovali formou zátěru na pohledovou lněnou textilii, říká vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL Roman Knížek a dále vysvětluje, že použitá vrstva určité množství páry a vzduchu propouští, ale jen velmi omezené. Pro mikroklima v pytlíku je to však ideální.

S vývojem pytlíku, který pomůže udržet pečivo déle čerstvé, ho oslovila společnost Invala, která provozuje mimo jiné šicí dílny.

„Máme chráněné dílny a šijeme podle zadání našich klientů. Mým záměrem bylo mít jako Invala vlastní produkt. A také mám ráda čerstvý chléb a nerada plýtvám s potravinami. Vyzkoušela jsem mnoho různých způsobů uskladnění. Chleba po pár dnech plesnivěl, usychal, stával se nestravitelným, osvětluje inspiraci Klementina Gáspárová, majitelka Invala, v.o.s., a dodává:

„Každý chléb v našem pytlíku zvládne svou čerstvost jistě pět dní, dále, dle kvality každého chleba, až devět dní.

„Naším úkolem na katedře bylo vyvinout a dodat vrstvu, která udrží v pytlíku mikroklima ideální pro pečivo. Navíc jsme zajistili českého dodavatele na výrobu příslušných membrán tak, aby se výrobek mohl skutečně dostat na trh a k lidem, říká Roman Knížek, pro kterého je spolupráce s Invalou, v.o.s., dalším dobrým příkladem toho, jak pružně může fungovat spolupráce s menšími nebo středními podniky a jak si navzájem mohou být univerzita a tyto subjekty užiteční.

Čerstvý pytlík vyvíjela a testovala katedra hodnocení textilií v úzké spolupráci s Klementinou Gáspárovou půl roku. Volně k prodeji by měl být od začátku letošního prosince přes Facebook společnosti nebo nový e-shop, případně osobně v dílnách společnosti Invala. V jednání je také prodej v síti producentů a prodejců pečiva. Pytlík na kilogramový chléb podle předběžných odhadů vyjde na cca 400 Kč.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

IMG_4707-4.jpg

Motorkáře pomůže vycvičit neuronová síť

Smutná data hovoří jasně – Česko patří v evropském srovnání v počtu usmrcených motorkářů na milion obyvatel k zemím s nejčernější bilancí. A vědci z TUL nyní chtějí spolu s Asociací autoškol České republiky a Asociací polygonů Autoklubu ČR pomoci...

2. 10. 2024 | Věda a výzkum | 564

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_7817-3.jpg

Naše vědkyně je laureátkou prestižní matematické ceny

Jana Boháčová z Katedry matematiky Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL (KMA) získala Cenu prof. Babušky v oblasti počítačových věd – tedy v oborech počítačová mechanika, počítačová analýza a numerická matematika. Cenu ve 31. ročníku...

13. 1. 2025 | Události | 118
2024-07-12_06-30-10-2.jpg

Sportovec roku učí Američany milovat florbal

Florbalový brankář Petr Chlad je oporou superligového FBC Liberec – v sezóně 2023/2024 postoupil s týmem přes předkolo do čtvrtfinále – a také je jedním ze strůjců úspěchu univerzitního florbalového výběru. I díky němu univerzitní florbalisté...

7. 1. 2025 | Sport | 317
giugiuiuh.jpg

Novoroční slovo rektora

Vážené kolegyně, vážené studentky, milí kolegové, milí studenti, zvládli jsme toho v tom uplynulém roce mnoho a jsme jako univerzita zas o velký kus dál.

1. 1. 2025 | Univerzita | 644