Příběhy vědkyň středoškolačkám ukázaly, že »Holky na TUL patří«

Upravene @Jaroslav Tomasek (103 of 119)-2.jpg
Akce »Holky na TUL patří« si kladla za cíl rozptýlit obavy středoškolaček ze studia na liberecké univerzitě. Foto: Jaroslav Tomášek

Smazat ostych dívek z technických oborů a na životních příbězích vědkyň a studentek ukázat, že holky na TUL patří. To byl hlavní cíl stejnojmenné akce, kterou naše univerzita poprvé uspořádala pro středoškolačky a jejich pedagogy.

Na pilotní akci dorazila necelá stovka dívek ze středních škol v kraji. Dostaly možnost prohlédnout si prostory a vybavení několika fakult. A především, vědkyně a studentky šesti fakult představovaly v aule vlastní životní cesty, které je přivedly na TUL.

„Mám velkou radost, že jsme dokázali oslovit tolik středoškolaček – v této akci bychom rádi pokračovali i v budoucnu. Věřím, že je pro dívky a pedagogy inspirativní. Prostřednictvím životních příběhů našich vědkyň i studentek jsme totiž chtěli ukázat, že je případná obava ze studia u nás zbytečná. Technická univerzita má možnost individuálního přístupu a nabízí tak obrovské příležitosti a velkou perspektivu i v technických oborech, kde je objem přihlášek ze strany dívek menší,“ řekla prorektorka Technické univerzity v Liberci Lenka Burgerová.

Deset úspěšných vědkyň a studentek TUL postupně v univerzitní aule bořilo klišé o tom, že se dívkám nedostává analytického myšlení nebo že technické fakulty jsou doménou mužů.

Od rovnátek k laserům

Doktorandka Eva Roiková dala na začátku své cesty na doporučení středoškolského fyzikáře a nastoupila na Fakultu mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM). Začala se věnovat studiu nanomateriálů. V rámci své bakalářské práce připravovala antibakteriální nanovrstvy, které chrání kovová zubní rovnátka před zubním plakem a tím i zuby před kazy. Pokračovala na studijním programu aplikované vědy v inženýrství a ponořila se do rozsáhlého světa optiky laserů. „Svazky by mohly být použitelné pro zajímavé aplikace, ať už se jedná o optické pinzety nebo třeba telekomunikace. Snažíme se i studovat využití těchto svazků k urychlování nabitých částic,“ popsala Eva Roiková svůj výzkum. Půl roku strávila i v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN). Přestože má má o své kariéře jasno, studentky uklidnila, že sama stále před paralýzou rozhodnutí. „I když teď před vámi stojí spousta rozhodnutí a mohou se zdát jako těžká, tak ať se rozhodnete jakkoliv, vždy vás ta cesta dovede někam, kde to může být hodně zajímavé. Nebojte se ten krok udělat,“ doplnila Eva Roiková.

Za prestižním výzkumem na Harvard

Také Markéta Klíčová v počátcích svého rozhodování tápala, než se rozhodla pro studium nanotechnologií na FM. „Přes počáteční nervozitu jsem zjistila, že tu jsou strašně fajn lidi. Měla jsem štěstí na pohodové spolužáky a hlavně na pedagogy,“ uvedla Markéta Klíčová. Později se začala věnovat řešení komplikací po operacích střev pomocí nanotechnologií. Na Fakultě textilní TUL se pustila do vývoje nanovlákenných rozložitelných náplastí. Před pěti lety s touto náplastí vyhrála národní soutěž Falling Walls Lab, která dává prostor nápadům s potenciálem změnit svět. V celosvětovém finále získala Cenu publika a nápad prezentovala před předsedou Nobelovy nadace.

 

Tento biomedicínský výzkum jí také otevřel cestu ke stáži na Wyssův institut při Harvardově univerzitě, kde se spolu s kolegou z fakulty podílela na výzkumu umělé ledviny. Díky těmto úspěchům se dostala i do prestižního žebříčku časopisu Forbes 30 pod 30. Magazín jej sestavuje každým rokem a přibližuje v něm 30 osobností, kterým nebylo ještě 30 let a už v tom, co dělají, dosáhly mimořádných úspěchů. „Hlavně se nebojte, že na něco nemáte. My Češi máme občas zabudovaný pocit méněcennosti. I já jsem měla obavu napsat na prestižní univerzity – bála jsem se, že se mi vysmějí. Ukázalo se ale, že je to naopak, že o naše nápady mají velký zájem. A taky se nebojte, všechno vždycky dobře dopadne,“ pronesla Markéta Klíčová.

»Chci dobře učit matemamatiku a chemii«

Eliška Suchardová studuje na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL (FP) matematiku a chemii a rozhodně nemá pocit, že to je kombinace vyhrazená mužům. „Dnes je nás šest holek a dva kluci. Potřebovala bych spíš akci Kluci na TUL patří,“ zasmála se Eliška. Svého rozhodnutí jít studovat FP ani na okamžik nezalitovala. „Velkou roli v tom hrají vyučující. Katedry chemie i matematiky jsou malé nejsme tu jen čísla, vždy jsou všichni naklonění domluvě. Jsem tu moc spokojená,“ líčila studentkám Eliška Suchardová. Jak dodala, neplánuje kariéru vědkyně, ale chce být dobrou učitelkou. „Chci dětem předávat krásu chemie a matematiky.“

„Uvažuji, že si podám přihlášku na ekonomickou fakultu liberecké univerzity, prezentace mě nadchly. Bylo zajímavé poslouchat, jak se ženy dostaly ke svým oborům. Uklidnilo mě taky, že často ani od začátku neměly představu, čemu se chtějí věnovat a často si své obory našly řízením osudu,“ řekla Adéla Skrčená, studentka třetího ročníku Obchodní akademie v České Lípě.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385