Přinesli jsme celou řadu inspirací, jak nastartovat kariéru

DSC04658-5.jpg
Součástí Kariérových dnů byl i diskusní stůl v aule s názvem »Studium a/během práce«. HR specialisté významných společností a zástupci studentů TUL hovořili o tématech spojených se studiem a prací. Foto: Jan Kubín

Setkání se zástupci desítek firem nabízejících práci či stáž, rady špičkových personalistek, jak zaujmout zaměstnavatele a naopak si u něj nezavřít dveře, možnost osobní konzultace životopisu nebo inspirativní diskusní stůl. To vše bylo součástí bohatého programu prvních Kariérových dnů na TUL – největšího setkání firem se studenty a absolventy VŠ v regionu. Technická univerzita v Liberci akci uspořádala u příležitosti 70. výročí svého založení.

Kariérové dny odstartovaly ve čtvrtek 2. listopadu veletrhem JobTUL Day. Představily se firmy z řady odvětví. Nechybělo strojírenství, IT, komunikace, ale ani finančnictví, marketing, nebo zdravotnictví a sociální péče. Své stánky vystavovatelé rozprostřeli v budovách G a F. V aule celý den běžel pestrý doprovodný program plný přednášek a inspirativních setkání.

„Přeji vám, abyste během Kariérových dnů získali informace, které vám pomohou s navázáním kontaktu s firmami nebo přímo se získáním pracovní pozice – takové, která vám bude vyhovovat. Mějte zároveň na paměti, že nejde jen o výši ohodnocení, ale je důležité i to, aby to byla práce, která vás bude naplňovat a bavit. Věřím, že celý veletrh pro vás bude přínosný a doufám, že se se zástupci firem zase setkáme příští rok,“ zahájil veletrh v zaplněné aule rektor Miroslav Brzezina.

Koncept Kariérových dnů má studentům pomoci v tom, aby se na jednom místě zorientovali v záplavě možností svého budoucího uplatnění a našli firmu, s níž začnou spolupracovat. „Kariérové dny mají studentům a studentkám přinést inspiraci pro jejich budoucí životní dráhu. Chceme jim poradit, jak ji nastartovat, směrovat a udržet. Zároveň je naším cílem ukázat, že i když si vyberou konkrétní obor, nemusí po relativně úzké cestě pokračovat celý život, ale že se jim nabízí široká paleta možností,“ řekla prorektorka Lenka Burgerová.

„Jsme multioborová univerzita, proto byl i zájem firem velký. Jsem moc ráda, že na veletrhu máme opravdu pestré složení firem. Nejsou tu jen firmy z oblasti automotive a obecně průmyslové sféry, ale máme tu i společnosti z oblasti služeb nebo zdravotnictví,“ doplnila prorektorka Kateřina Maršíková.

 

Přijely nejen firmy a instituce z regionu, ale i s celorepublikovou působností. Některé firmy se  představily i během čtvrtečního moderovaného bloku. Další firmy jako Preciosa, ZF Automotive Czech, Tristone Flowtech Shared Services Center, Akkodis CZ, KSM Castings CZ, Faurecia/Forvia, Komerční banka, Aktivit, CNC TVAR, UCT Fluid Delivery Solutions, Kautex Textron Bohemia nebo SINGING ROCK nabízely v rámci pátečního programu i možnost osobního nebo online setkání s profesionálem.

Široké možnosti práce nabízela ve svém stánku například strojírenská společnost Benteler Maschinenbau Liberec. „Chceme se především dostat do povědomí studentů a k tomu je takový veletrh ideální. Máme zájem o spolupráci, která by se třeba jednou vyvinula v dlouhodobější pracovní vztah. Zároveň ale nabízíme různé formy spolupráce,“ nastínila Marcela Fialová, personalistka Benteler Maschinenbau Liberec.

K zastavení studenty vybízel také stánek společnosti Jablotron. „Studenti u nás mohou pracovat jako vývojáři, konstruktéři a technologové. Především cílíme na studenty mechatroniky, ale potřebujeme i odborníky s ekonomickým vzděláním nebo marketingové specialisty. Studentky a studenti u nás mohou pracovat i na částečný úvazek a na dohodu o provedení práce, jsme schopni se plně přizpůsobit jejich časovým možnostem,“ řekla HR manažerka společnosti Lenka Domínová.

Právě možnost pracovat na zkrácený úvazek patřila k častým dotazům, s nimiž se studující na personalisty firem obraceli. „Snažím se skloubit práci a studium a najít firmu, ve které bych mohl vykonávat praxi a kde bych mohl zpracovávat diplomovou práci. Už se snažím asi měsíc a zatím jsem neuspěl. Doufám, že se mi to tady podaří,“ zmínil student prvního ročníku navazujícího studia International management na Ekonomické fakultě TUL Libor Víta.

Diskusní stůl se zaměřil na výhody a úskalí práce při studiu

A právě „Studium a/během práce“ byl název diskusního stolu v aule. Diskusi s HR specialisty  významných společností a zástupci studentů TUL moderovala prorektorka Lenka Burgerová. Své vize na témata spojená se studiem a prací i potřebnými kompetencemi, které získají studenti na univerzitě a které jsou potřebné na trhu práce, nastínili Eva Boczanová z firmy GoodCall, Alžběta Budinská ze Škoda Auto, a.s., Tomáš Brokeš z KNORR-BREMSE Systémy pro užitková vozidla ČR, s.r.o., Lenka Vitásková, z CSG Aerospace a osobní koučka Radka Lankašová. Do diskuse se také zapojili doktorandi TUL Markéta Klíčová a Ondřej Havelka.

„Pokud budete mít možnost naučit se něco nového, jděte do toho a pracujte. I kdyby to měla být práce v kavárně, tak se naučíte komunikovat. Kromě peněz a zkušeností získáte pracovní návyky, které budete potřebovat jako zaměstnanci nebo se rozhodnete rozjet svůj byznys. Zjistíte také, jaká práce a jaký režim vám vyhovuje. Nebo přijdete na to, že chcete dělat něco úplně jiného. A i to odhalíte jen tím, že budete pracovat,“ uvedla Radka Lankašová.

Čeští studenti jsou podle zprávy Eurostudent ve srovnání se svými vrstevníky v evropských zemích nejpracovitější. Prací si během školy přivydělává plných 92 procenta studentů. Přitom více než polovina studentů nemá práci ve svém oboru. Právě tuto informaci ukázal jeden z grafů, který viděli diváci na velkoplošné obrazovce.

Všichni diskutující považují práci během studia za přínos a doporučují nabírat rozličné pracovní zkušenosti. Zároveň ale připomněli, že studium je přednější. „Možnosti jsou úžasné, jen stačí chtít. Přijďte do firmy a sdělte jim svůj zájem se zapojit a firma vám určitě vyjde vstříc. Třeba my máme v KNORR-BREMSE ročně dvacet studentů, kteří při škole pracují na jakékoliv úvazky a jsou zapojení do celého spektra činností firmy. Dejte si jen pozor na to, abyste neohrozili studium, protože to je teď vaše priorita,“ pronesl Tomáš Brokeš.

Během diskusního stolu došlo i na témata umělé inteligence a jejího dopadu na pracovní trh nebo na to, jaké kompetence je dobré během studia rozvíjet. Diskusní stůl byl interaktivní, studenti se mohli prostřednictvím QR kódů zapojit do online odpovědí na anketní otázky a výsledky v několika sekundách spatřili na obrazovce.

Štěstí přeje připraveným

Součástí Kariérových dnů byla i vystoupení na téma rozvoje kariéry. Eva Boczanová přednesla přednášku „Jak vstoupit na pracovní trh aneb štěstí přeje připraveným“. „Začněte už dnes. Připravte svůj osobní brand, zpracujte si životopis a průběžně jej aktualizujte a umístěte na CV portály. Buďte aktivní, získávejte konkurenční výhodu třeba podrobnější znalostí počítačových programů nebo jazykovými znalostmi. Doporučuji také, abyste sledovali nabídky práce na LinkedIn. U nás ho má už 1,85 milionů uživatelů. A počet uživatelů, kteří si díky němu našli práci, se meziročně zdvojnásobuje,“ poradila zaplněné aule Eva Boczanová, jež se v personalistice pohybuje 15 let a nyní působí jako headhunter a HR Advisor ve společnosti GoodCall.

Koučka Radka Lankašová vystoupila s přednáškou „Úspěšná komunikace při práci i v osobním životě“. Petra Drahoňovská zase vedla online přednášku v angličtině „Modern self career management and personal branding“.

Ondřej Moš představil Student Business Club TUL, který na univerzitě rozvíjí podnikatelského ducha a organizuje soutěž Start-up TUL. Soutěží prošla celá řada úspěšných projektů, které dnes běžně fungují na trhu. Jedním z nich je i marketingový start-up Tanganica. Firmu představil její zakladatel Filip Svárovský.

 

Součástí Kariérových dnů byly i soutěže o atraktivní ceny. Hlavní cenu v odpoledním slosování – poukaz na únikovou hru pro šest osob – vyhrál student Fakulty strojní TUL. „Hra podporuje analytické myšlení a týmovou spolupráci, což je jedna z nejžádanějších kompetencí na trhu práce,“ připomněla při předávání ceny prorektorka Kateřina Maršíková.

Hlavní náplní pátečního programu Kariérových dnů pak byly workshopy na rozvoj osobní značky a osobní konzultace s firmami. Předem zaregistrovaní studenti také dostali možnost osobní konzultace se zástupci firem.

Technická univerzita celoročně podporuje aktivitu studentů a jejich propojování s firmami prostřednictvím Kariérového centra TUL a kariérového portálu JobTUL, kde se studenti mohou bezplatně zaregistrovat. Portál přináší nabídky zaměstnání, praxe, stáží nebo témat závěrečných prací. Vzájemné propojení je možné na základě vytvořeného profilu studenta a vložené nabídky zaměstnavatele.

V započaté tradici Kariérových dnů bude Technická univerzita v Liberci pokračovat. „Jsme rádi, že si k nám našlo cestu tolik firem, které motivovaly studenty a ukázaly jim možnou cestu budoucí kariéry. Každý rok nás opouští řada nadaných absolventů a my jim chceme co nejvíc usnadnit cestu k vysněné práci a pomoci jim s využitím jejich potenciálu,“ uzavřela prorektorka Burgerová.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce