Rallye Dakar v Liberci. Piloti se svými závodními speciály sjedou z písečných dun na Univerzitní náměstí

lr-0106095833-mmphoto1 - kopie.JPG
David Pabiška přijede se svým strojem KTM na Univerzitní náměstí. V úterý 18. dubna 2023. Foto: archiv Davida Pabišky

LIAZ 627, motocykl KTM 450 nebo bugina Can-Am budou k vidění a prohlédnutí v úterý 18. dubna na Univerzitním náměstí v Liberci. Fakulta strojní tu pořádá Den motorismu a jeho součástí bude i beseda s jezdci z proslulého závodu Rally Dakar Jiřím Moskalem, Davidem Pabiškou, Tomášem Engem a Milanem Engelem.

Stroje

Na Univerzitním náměstí v Liberci zaparkují: LIAZ 627 z rallye Paříž–Dakar v roce 1985, bugina Can-Am (Dakar 2021), dále motocykly KTM 450 Rally Replica a KTM Rally Replica 450 4 T (oba Dakar 2023) a také Tatra Phoenix (Dakar 2023). Flotilu vozidel z Dakaru doplní závodní speciál ze světových okruhů rally Škoda Fabia RS Rally 2 a spousta další zajímavé techniky.

Od 13.00 hodin si bude moci široká veřejnost všechny stroje prohlédnout, vyfotit se u nich a vyfotit se také na nich nebo v nich – kabiny a sedla budou přístupné. K dispozici pro dotazy budou na místě také piloti a další hosté, kteří mají k těmto strojům co říci.

Jezdci

V 16.00 hodin pak začne v univerzitní aule (budova G na Univerzitním náměstí) debata s českými jezdci, kteří vystavené stroje v podmínkách světoznámého závodu Rally Dakar řídí: Jiřím Moskalem, Davidem Pabiškou, Tomášem Engem a Milanem Engelem.

„Den motorismu jsme pojali také jako ukázku toho, čím se na fakultě zabýváme a co umí naši studenti. Otevřeme široké veřejnosti své laboratoře, abychom v nich prezentovali výzkumné projekty spojené především s tematikou motorismu. Naši studenti dále představí projekt studentské formule, kterou každý rok sami navrhují, konstruují a pak s ní reprezentují barvy TUL na mezinárodních závodech Formula Student,“ říká děkan Fakulty strojní TUL Jaromír Moravec.

Přidá se i partner Dne motorismu Škoda AUTO. Kromě závodního speciálu představí svůj UNI.Lab, který funguje na Fakultě strojní, a činnost týmu Škoda Motorsport.

Dále si návštěvníci budou moci vyzkoušet závodní simulátor SIM Racing vyvinutý týmem Tomáše Engeho.

Zrod Dakaru v Liberci

Fakulta strojní a celá univerzita si Dnem motorismu připomene 70 let od svého založení, ale je tu i další důvod, proč pořádat podobně velkolepou akci spojenou s Dakarem právě na Technické univerzitě v Liberci.

Byl to Zdeněk Kovář, který jako konstruktér liberecké automobilky LIAZ stál v 80. letech u zrodu myšlenky účasti československé výpravy na rallye Paříž–Dakar a který se také tohoto legendárního závodu v kabině LIAZky se startovním číslem 626 účastnil.

„Když se za pár let stal profesor Kovář prvním polistopadovým rektorem tehdejší Vysoké školy strojní a textilní v Liberci, připravovali se v univerzitních dílnách a laboratořích soutěžní LIAZky pro Dakar a další dálkové rally. Technická univerzita v Liberci je tedy zejména prostřednictvím katedry vozidel a motorů s motosportem a s rallye Dakar významně propojená, což rádi připomínáme. Pro návštěvníky jsme si připravili ukázky vývoje v této oblasti a také v oblasti elektromobility,“ říká hlavní organizátor Dne motorismu a proděkan Fakulty strojní TUL Jan Valtera.

Program Dne motorismu.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Florbalisté-2.jpg

Florbalisté z TUL jsou poprvé v historii akademickými mistry

Mimořádného historického úspěchu dosáhl v minulém týdnu florbalový tým Technické univerzity v Liberci (TUL), když na Českých akademických hrách (ČAH) vybojoval zlatou medaili. Titul akademického mistra České republiky jen potvrzuje skvělou sezonu...

13. 9. 2023 | Sport | 227

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 534