Rektor TUL předal ocenění nejlepší mladé vědkyni Euroregionu Nisa

20240905_173350-2.jpg
Rektor TUL Miroslav Brzezina (druhý zleva) během ceremoniálu na hradě Grabštejně přečetl laudatio. Foto: Jan Mikulička

Rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina a zároveň prezident Akademického koordinačního střediska (ACC) předával během slavnostního ceremoniálu na hradě Grabštejně ocenění nejlepší mladé vědkyni Euroregionu Nisa. Stala se jí Lisa Junge z IHI Zittau.

Ceny Euroregionu Nisa se za přítomnosti hejtmanů všech tří částí ERN udělují každoročně za záslužný počin jednotlivcům, spolkům nebo skupinám. Mezi tato významná ocenění se podařilo zařadit kategorii "Mladí vědci" poprvé již v roce 2012. O tom, kdo cenu získá, rozhodují každoročně zástupci ACC.

Rektor Brzezina ve svém projevu upozornil na to, že spolupráci studentů a vědců vysokých škol sdružených v ACC a vynikajících vědců Euroregionu Nisa reflektovala loňská, velmi úspěšná pětidenní akce v Ostritz/Marienthalu – 1. ACC FORUM. U jejího zrodu stál tehdejší prezident ACC, profesor Claus z IHI Zittau. „Nejen díky této skutečnosti si profesor Claus přál opět sblížit studenty a vědecké pracovníky v příhraničním trojúhelníku a umožnit jim zažít jejich studijní region jako něco, co by se dalo popsat vizionářským mottem ‚Středoevropský kampus Neisse/Nisa/Nysa‘,“ pronesl rektor Miroslav Brzezina.

Osobou, jež se podílela na koncepci, struktuře, zajištění financování a organizačních přípravách byla právě nyní čerstvě oceněná vědkyně Lisa Junge. Pětidenní workshop v St. Marienthal/Ostritz, na jehož organizaci společně s profesorem Sassenem Lisa pracovala, tematizoval Euroregion v procesu změn. Akce se zúčastnilo na šedesát studentů vysokých škol ACC, součástí byla mezinárodní konference. Příprava akce zabrala rok. „Každý, kdo se zúčastnil prvního Fóra ACC v říjnu 2023 v Mezinárodním centru setkávání St. Marienthal/Ostritz, má jistě příjemné vzpomínky na všudypřítomnou, vždy přátelskou a klidnou Lisu Junge a její slib, který vždy dodržela, že otázku nebo vzniklý problém vyřeší co nejdříve. Když mezi koordinátory ACC vyvstala otázka, komu udělit akademickou cenu Euroregionu 2024, nenechal na sebe dlouho čekat návrh udělit tuto cenu Lise Junge. K dosažení dohody nebylo třeba žádné další diskuze,“ zmínil rektor Brzezina a dodal: „Paní Liso Junge, gratulujeme! Podařilo se vám sjednotit jinak tak často mnohohlasý a nesourodý euroregion!

 

Život a myšlenky této mladé akademičky spojují příhraniční trojúhelník s Drážďany a se světem: narodila se v Žitavě, chodila tam do školy, a v roce 2016 přesídlila na Technickou univerzitu v Drážďanech, kde vystudovala bakalářský obor hospodářská pedagogika. V roce 2019 se pak vrátila do Žitavy, aby zde na IHI Zittau začala studovat magisterský obor "Ecosystem Services". Současně začala pracovat na United Nations University (UNU-FLORES) v Drážďanech na dvou ekologicky orientovaných rozvojových projektech se zaměřením na Namibii a Chile.

Od října 2022 je opět na IHI Zittau jako odborná asistentka na katedře podnikové ekonomie, konkrétně environmentálního managementu, pod vedením profesora Remmera Sassena.

Akademické koordinační centrum předává ocenění také za zásluhy nebo za přínos v rámci vědecké nebo výzkumné činnosti, kterou mladí vědci vykonávají při zpracování své závěrečné práce. Cena je spojena s finanční odměnou. Tu vždy sponzoruje daná vysoká škola nebo instituce ze země, z níž oceněný nebo oceněná pochází. „Letos cenu sponzoroval spolek Hi, Lusatia z Görlitz. Předávání se vždy účastní zástupci všech vysokých škol sdružených v ACC. Samozřejmě jsou zde přítomni nejvyšší zástupci polské, německé a české části ERN. O to slavnostnější a významnější je předání kategorie ‚Mladí vědci‘,“ přiblížila Helena Neumannová z Ekonomické fakulty TUL a koordinátorka české části ACC. Před lety stála u zrodu této speciální kategorie.

ACC vzniklo v roce 1991 za účelem koordinace vzdělávací, vědecké a výzkumné činnosti pedagogických a odborných pracovníků vysokých škol, které působí v oblasti česko-německo-polského příhraničního území v Euroregionu Nisa. Svými aktivitami podporuje především spolupráci mezi pracovišti partnerských vysokých škol v oblasti pedagogické a vědeckovýzkumné činnosti. Nejvyšším orgánem ACC je prezídium, jehož členy jsou statutární zástupci partnerských škol. Předsednictví ACC se každé tři roky střídá mezi polskou, českou a německou univerzitou v euroregionu a TUL bude stát v čele střediska až do příštího roku.

Partnerské vysoké školy sdružené v ACC jsou: Technická univerzita v Liberci, Hochschule Zittau/Görlitz, Internationales Hochschulinstitut Zittau, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu – Filia w Jeleniej Górze, Karkonoska Akademia Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze a Berufsakademie Bautzen, která od 1. 1. 2025 změní název na Duale Hochschule Sachsen.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce