Slzy a zapalování svíček. Pieta za oběti střelby na Filozofické fakultě UK přivedla do libereckého kampusu stovky lidí

014-2.jpg
Pietního shromáždění se v sobotu na Technické univerzitě v Liberci zúčastnily stovky lidí. Foto: Radek Pirkl

Vyjádřit lítost nad nepochopitelnou hromadnou vraždou nevinných na půdě Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, projevit účast pozůstalým a dodat sílu zraněným, přišly v sobotu k pietnímu místu zřízenému v kampusu Technické univerzity v Liberci stovky lidí. Na schodech budovy G zapalovali svíčky a tiše vzpomínali na vyhaslé životy nejen pedagogové a studenti, ale i lidé bez vazby na univerzitu.

Pietní setkání svolal na sobotní poledne rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina. „Vážení přátelé univerzity, děkuji vám, že jste přišli vyjádřit úctu obětem vraždění 21. prosince 2023. Vážím si toho, kolik vás tu den před Štědrým dnem je. Přivedl nás sem skutek, který se v moderních českých dějinách v takovém rozsahu ještě nikdy neodehrál a těžko hledám slova. Je to čin, který je v přímém rozporu s klidným předvánočním obdobím plným lásky a porozumění. O to je hrůznější. Je mi nesmírně líto všech zmařených životů a soucítím se všemi pozůstalými,“ řekl rektor Miroslav Brezina.

Ve své řeči dál zmínil, že i tento dosud nepředstavitelný čin může přinést jisté ponaučení. „Domnívám se, že musíme především více zdůrazňovat úctu k životu. Životu jako hodnoty, která nám byla svěřena. Měli bychom se zamyslet nad tím, jak především mladou generaci přesvědčit o tom, že na prvním místě je právě lidský život. A i když doba přináší větší nebo menší nesnáze a problémy, vždy se dají řešit jinak než hrozným činem,“ pronesl rektor Brzezina.

Na pietním místě zapalovali svíčky nejen akademici a studenti, ale i lidé bez vztahu k univerzitě. Tichou vzpomínku věnovali zavražděným také hejtman Libereckého kraje Martin Půta, primátor Liberce Jaroslav Zámečník, řada krajských a libereckých radních, poslanci a další činitelé politického i veřejného života. Při zapalování svíček a rozjímání tekly mnohým slzy.

 

„Je to hrozná tragédie, a je nepředstavitelné, že se něco takového vůbec může stát. Zvlášť v tomto předvánočním čase, kdy tento hrůzný skutek vyzní ještě tragičtěji. Je strašné, když si uvědomím, kolik rodin přišlo o své blízké. Vciťuji se do jejich situace. Čekáte, že vaše děti přijedou na Vánoce domů a ono se to nestane, protože se ve škole stali obětí řádění psychopata,“ řekla proděkanka Fakulty zdravotních studií TUL Zuzana Paukertová po skončení pietního shromáždění.

„Vyjádřit úctu nejen těm, co zemřeli, ale i lidem, kteří se se ztrátou blízkých budou muset vyrovnat, je to nejmenší lidské gesto, které člověk může udělat,“ zmínil zase poslanec Parlamentu ČR, pedagog katedry geoinformatiky a didaktiky informatiky FP TUL a místopředseda Akademického senátu TUL Jan Berki. Přiznal, že stejně děsivé jako čin psychopatického střelce jsou pro něj hrůzná vyjádření, jež kolují na sociálních sítích. „Ukazuje to, kolik zloby ve společnosti může být. Člověk začne přemýšlet, co může sám udělat pro to, aby to tak nebylo. A teď promluvím za nás politiky. Můžeme ovlivnit to, jaký slovník volíme. Jestli obchodujeme se strachem, nebo ne, zda rozpory řešíme věcně, nebo slovními útoky jednoho na druhého. To jsou drobnosti, kterými můžeme přispět k tomu, že zlo ve společnosti bude menší,“ zdůraznil Jan Berki.

K pozůstalým míří nejen duchovní útěcha, ale i materiální pomoc. Kdokoliv by chtěl finančně podpořit zraněné a rodiny obětí střelby, může svoji pomoc směřovat přímo do Nadačního fondu Univerzity Karlovy.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce