Stovky firem doporučily naši Fakultu strojní. Díky tomu uspěla senzačně v soutěži

DSC_8251-2.jpg
Ocenění Škola doporučená zaměstnavateli 2023 převzal za Fakultu strojní TUL proděkan Jan Valtera (vlevo). Foto: Klub zaměstnavatelů

Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci skončila na senzačním třetím místě soutěže Škola doporučená zaměstnavateli 2023 a uspěla mezi mnohem většími konkurenty. Historický úspěch přichází symbolicky v roce, kdy si fakulta a tedy i univerzita připomínají 70 let od svého založení.

Vyhlášení soutěže proběhlo během XII. Výročního setkání Klubu zaměstnavatelů. Do hodnocení soutěže se zapojilo téměř 1500 respondentů z podniků, kteří svými hlasy vybírali mezi fakultami univerzit z celé ČR. Hlasovalo se pro fakulty a hlasy se nepřepočítávaly na velikost instituce. O to větší úspěch to je pro Fakultu strojní TUL. „Ceny si velice vážíme. Pro Fakultu strojní se jedná o cenný úspěch, neboť počtem získaných hlasů předčila jiné, větší fakulty v České republice. Úspěch v hodnocení svědčí o tom, že úzká vazba naší fakulty na průmyslovou sféru je pro firmy přínosem a zaměstnavatelé si jí cení. Významnou roli hraje bezpochyby také spokojenost zaměstnavatelů s našimi absolventy,“ hodnotí premiérový úspěch v soutěži Jan Valtera, proděkan Fakulty strojní TUL. Fakulta v soutěži boduje poprvé. Rok před tím skončila těsně pod stupni vítězů.

Před libereckou technikou „stojí“ na pomyslných stupních vítězů už jen mnohem větší VŠB – TU Ostrava, Fakulta strojní a vítěz VUT v Brně, Fakulta strojního inženýrství.

Vazba na firmy je pro Fakultu strojní zásadní. Fakulta úzce spolupracuje s firmami zejména v rámci smluvního výzkumu. Zpětná vazba od firem je pro fakultu v oblasti vzdělávání a výzkumu velmi důležitá. „I proto probíhají pravidelná zasedání Průmyslové rady FS TUL a Odborná Sympózia za účasti našich partnerů,“ dodává proděkan fakulty Luboš Běhálek. Průmyslová rada FS TUL má 22 členů.

Zástupci firem jsou pro fakultu partnery při diskusi nad tématy v oblasti vzdělávání, výzkumu, transferu poznatků a dalších. „Vyšší počet technicky vzdělaných absolventů FS TUL a potenciálních zaměstnanců firem je naším společným cílem. Spolupráci s průmyslem chceme dále prohlubovat a prostřednictvím exkurzí do průmyslových podniků, odbornými přednáškami zástupců z průmyslu a studentskými projekty vazbu Fakultu strojní TUL na průmysl přiblížit v rámci studia,“ říká děkan Jaromír Moravec.

Letos například fakulta uspořádala rozsáhlé setkání s průmyslovými partnery a zástupcům firem představila svůj výzkum. V rámci sympózia proběhl také první ročník soutěže mezi absolventy o Cenu Průmyslové rady Fakulty strojní TUL za přínos k aplikaci poznatků do průmyslové praxe. Psali jsme.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

IMG_0573-2.jpg

Trabant i Chupa Chups dávaly zabrat. Slavili jsme Den Evropy

„Obal lízátek Chupa Chups navrhl Salvador Dalí?“ diví se student Petr u stolku se španělskou vlajkou. Baví se s vrstevníkem z Erasmu+ a vyplňuje kvíz v rámci univerzitní akce Speak Dating. Není sám. Prostorem před menzou se skoro nedá projít. A...

25. 4. 2024 | Události | 170
Natalie Pickova-2.jpg

Vyzrála nad špatnou pamětí a pokuty neplatí

S trochou nadsázky Natálie Picková přiznává, že čte všechno, co jí přijde pod ruku. Kromě časopisů a novin i letáky, pravidla nebo řády. Ale hlavně samozřejmě knihy. Ne nadarmo se tato milovnice potištěného papíru stala Čtenářkou roku 2024....

16. 4. 2024 | Události | 420

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce