Středoškoláci si v našich laboratořích vyzkoušeli práci bioinženýrů

IMG_3410-2.jpg
Během projektových dní si středoškolští studenti vyzkouší vědecké pracovní postupy. Foto: Adam Pluhař, TUL

Studenti Gymnázia Tanvald okusili ve špičkově vybavených laboratořích postupy vědců a stali se na několik hodin bioinženýry. Vědecké úkoly jim v rámci projektového dne pro střední školy připravili členové Katedry chemie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

Tři desítky septimánů a studentů biologického semináře z oktávy poznávaly mnohovrstevnatý studijní program bioinženýrství. Nahlédli do principu výroby a následného použití nanovláken v medicíně. Zejména pro tkáňové inženýrství nebo krytí ran.

Úvodní přednáška představila multidisciplinární obor bioinženýrství. Pak už se studenti ve skupinkách střídali v laboratoři optické a elektronové mikroskopie, tkáňového inženýrství a ve fyzikálně–chemické laboratoři. Tam měli k dispozici laboratorní zařízení pro elektrické zvlákňování.

Vyzkoušeli si spektrofotometrii, přesnou práci při přípravě roztoků, izolaci DNA nebo důkazy přítomnosti bílkovin. Pod elektronovým mikroskopem sledovali pylová zrna rostlin zachycená na nanovláknech a poznali také princip výroby nanovláken.

„Podobný projektový den by některé studenty mohl inspirovat při výběru dalšího studia a pak i povolání. Studenti vidí v univerzitních laboratořích opravdu praktické využití biologie a dalších věd v praxi. Poznají princip výroby nanovláken i to, k čemu se dají v medicíně použít,“ zhodnotila projektový den Kateřina Bendová, jež na gymnáziu Tanvald učí biologii a chemii.

Program Projektových dní na Technické univerzitě v Liberci je připravován v rámci Naplňování krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání Libereckého kraje II. Projekt si klade za cíl systémově zvýšit kvalitu vzdělávání v Libereckém kraji. Při projektových dnech si školáci a studenti rozšiřují obzory v polytechnických oborech a získávají motivaci k dalšímu studiu. Dospělí odborníci zase absolvují školení, která jim pomáhají zkvalitnit výuku.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 394