Student designu získal „Oskara pro mladé skláře“

image.jpeg
Ondřej Kábele získal za své audiovizuální dílo první cenu v mezinárodně respektované soutěži Stanislav Libensky Award 2023. Foto: Stanislav Libensky Award 2023

Podmanivá perspektiva vnímání světa za poslechu elektronické hudby, skla a neonových světel tvoří dílo Ondřeje Kábeleho, studenta Návrhářství skla a šperku Fakulty textilní TUL. Pracoval na něm tři měsíce v Japonsku a oddměnou mu byla první cena v mezinárodně respektované soutěži Stanislav Libensky Award 2023. Prestižní ceně se také přezdívá „Oskar pro mladé skláře“.

Uspěl v konkurenci studentů a mladých tvůrců z celého světa. Letos odborná porota ocenila talentované sklářské výtvarníky už počtrnácté a vybírala z 35 finalistů ze 14 zemí.

Ondřejovo audiovizuální dílo „Neskutečno“ kombinuje mnoho vjemů v minimalistické podobě. Nejen sklo, ale i hudbu a neonové světlo. Jak autor říká, první nápad vzešel z práce s modulárním syntezátorem a složením generativní zvukové sekvence, jež se následně stala hlavním nosným prvkem celé práce. „Instalací chci vtáhnout diváka, do mé perspektivy vnímání světa za poslechu elektronické hudby, kdy přemýšlím a pozoruji vše kolem sebe do větší hloubky. Neon mě zaujal už dříve, zejména v jiném postupu plnění, který místo stabilního světla vydává vibrující paprsek s nepravidelným pohybem,“ líčí Ondřej Kábele, student, jehož zaměřením je na katedře designu sklo a šperk.

Porota ocenila originální instalaci, v níž se propojuje zrakový a sluchový vjem trvající v dlouhém časovém úseku. Spolu se všemi finalisty představil mladý sklář své dílo v prostorách Tereziánského křídla v rámci doprovodné výstavy. „Už to, že jsem prošel výběrem ze dvou set zájemců o cenu Stanislava Libenského, bylo úžasné. A možnost vystavovat v prostorách Pražského hradu byla pro mě obrovská čest. Při samotném vyhlášení cen, kdy se ozvalo mé jméno, jsem doslova zamrznul na židli. V podstatě mi všechno začalo pomalu docházet až v momentě, kdy jsem převzal cenu od spolumajitelky firmy Moser paní Zapletalové,“ vrací se oceněný student k prvním okamžikům po převzetí prestižní ceny.

 

Ale vraťme se na začátek. Talentovaný student své dílo zhotovil během tříměsíčního studijního pobytu na věhlasném institutu uměleckého skla Toyama Institute of Glass Art, zkráceně TIGA. Už čtvrt roku před odjezdem do Japonska Ondřej své dílo připravoval. Prováděl materiálové zkoušky a vyráběl 3D tištěné modely. I díky tomu mohl hned po příjezdu začít pracovat na své tavené plastice s broušenou optikou a tvarováním neonových trubic.

Protože během studijního pobytu na TIGA navštěvoval pravidelnou výuku foukání nebo broušení skla či práce s technickým sklem u kahanu, pracoval na svém projektu ve volném čase. „Mnoho z technik jsem dělal úplně poprvé a často byla potřeba kreativní improvizace. Finální realizace v Japonsku zabrala dva a půl měsíce intenzivní práce,“ popisuje svoji práci Ondřej Kábele.

Není bez zajímavosti, že svoji budoucnost původně Ondřej viděl jinak. Po absolvování Střední uměleckoprůmyslové školy v Praze se zabýval tvorbou nábytku a interiéru. Až pak se rozhodl zamířit na Fakultu textilní Technické univerzity v Liberci. V ateliéru skla a šperku mu učarovala volnost přístupu k tvorbě v příjemném kolektivu lidí.

Inspirací byl pedagog katedry designu se zkušeností z Japonska

A jedním z inspirativních pedagogů se stal i Václav Řezáč. Sklářský výtvarník, který před svým působením na TUL tři roky vyučoval na TIGA a objevoval japonský přístup k tvorbě a řemeslu. Václav Řezáč v Japonsku vyvinul techniku kombinování tavené skleněné plastiky do formy a tekutého hutního skla, jejichž spojení je vysoce obtížné. Právě tento umělecký sklář pomohl Ondřejovi dostat se na japonskou školu. „Už v době, kdy měl pan Řezáč první přednášku o svém působení na TIGA, jsem zatoužil tam jednou odjet. Přibližně rok nato mi pan Řezáč volal přímo do hodiny a ptal se, jestli chci příští semestr studovat v Japonsku na Toyama Institute. Neváhal jsem ani chvíli,“ vzpomíná Ondřej Kábele na japonskou školu, která hostí každý rok jen jednoho zahraničního studenta.

V Japonsku na Ondřeje silně zapůsobilo nejen zázemí školy pro zpracování skla, ale i oddanost a zápal studentů pro sklo a svá studia. Například pozdní příchod do ranní výuky se trestal tak, že student nesměl zůstat ve škole po výuce a pracovat na svých úkolech. „Myslím, že v Čechách by tento přístup nikdo nenazval trestem,“ směje se Ondřej.

Oceněné dílo nyní Ondřeje posune dál do světa. Jako vítěz totiž student získal zdarma pobyt na nejslavnější letní sklářské škole v americkém Pilchucku. „V době, kdy jsem studoval v Japonsku, tak jedna ze studentek absolvovala kurz v Pilchucku. Po příjezdu byla celá nadšená a namotivovaná. Kvůli ceně 3500 dolarů jsem ale pochopil, že si v blízké době takový kurz nemohu dovolit. A o pár měsíců později se to, co pro mě před nedávnem bylo nedosažitelné, stalo plánem na následující prázdniny. Zatím vybírám kurz, který budu v USA dva týdny navštěvovat, ale už teď vím, že to bude další velká zkušenost, pro mojí budoucí tvorbu,“ těší se na novou zkušenost Ondřej Kábele. Nyní nastoupil do třetího ročníku a rovněž další studijní plány jsou spojeny s Katedrou designu Fakulty textilní TUL, kde by rád pokračoval v navazujícím studiu.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

IMG_0573-2.jpg

Trabant i Chupa Chups dávaly zabrat. Slavili jsme Den Evropy

„Obal lízátek Chupa Chups navrhl Salvador Dalí?“ diví se student Petr u stolku se španělskou vlajkou. Baví se s vrstevníkem z Erasmu+ a vyplňuje kvíz v rámci univerzitní akce Speak Dating. Není sám. Prostorem před menzou se skoro nedá projít. A...

25. 4. 2024 | Události | 170

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce