Studenti katedry designu sklízeli ovace na přehlídce Prague Fashion Week

KDE 2022 na MBPFW-2.jpg
Oděvy a šperky studentů katedry designu Fakulty textilní měly na nejprestižnější módní události v zemi úspěch. Foto: Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Spojení skla, šperku i propracovaných oděvních kolekcí studentů katedry designu Fakulty textilní TUL (FT) zaujalo návštěvníky módní přehlídky na Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022. Budoucích návrhářů si všímají i renomované módní časopisy.

Mercedes-Benz Prague Fashion Week patří k nejvýznamnějším módním přehlídkám na českých molech. Studentští tvůrci z katedry designu FT jsou na této akci už pravidelnými hosty. Přehlídka se konala v Holešovické tržnici v Praze v neděli 10. dubna.

„Přehlídku jsme sestavili ze semestrálních prací studentů druhého a třetího ročníku. Vybrané modely byly artefakty z textilní tvorby a oděvů, které reflektují subjektivní vyjádření stanoveného tématu. Vše doplnily studentské šperky z různých materiálů. Přehlídka byla velmi úspěšná,“ řekla Zuzana Veselá z Katedry designu FT.

Všechny modely zaujaly technickým provedením i neotřelým designem. Vzájemně se doplňovaly s autorskými šperky. Například Síla barev ve struktuře Anny Střídové byly pletené modely inspirované dětskou myslí, jež tvoří pomocí experimentů, tvarů a barev. Materiál byl zhotoven na automatickém pletacím stroji Shima Seiki. Autorka šperků Denisa Marková pracovala s tématem Emoce.

Ivana Gurášová se ve své oděvní kolekci zase inspirovala očima zvířat. Motiv se odrážel jak ve tvaru oděvů, tak i v návrzích autorských potisků. Materiály byly vyrobeny za pomoci technologie sublimačního tisku. Modely doplňovaly záušnice z oceli, pryskyřice, sádry a pigmentu od Linh Khanh Phamové.

Na přehlídkách Prague Fashion Week se snažíme prezentovat pokaždé díla jiných studentů. Studenti tak dostávají příležitost představit svoji práci na významné přehlídce světových parametrů,“ doplnila Zuzana Veselá.

O módních kreacích nejen našich studentů referovaly renomované časopisy zaměřené na módu, například Elle.

Práce studentů z katedry designu v zaměření Návrhářství skla a šperku vznikaly pod výtvarným vedením Ludmily Šikolové, Marcely Kindl Steffanové a Jany Válkové Střílkové. V zaměření Návrhářství textilu a oděvu studenty vedli Svatoslav Krotký, Zuzana Veselá, Miroslava Focke a Ondřej Ludín.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 534