TUL na olympiádě. Pojítkem je oblečení českých sportovců

198A6386-Edit-2.jpg
Designérkou kolekce je Veronika Paulenová z ALPINE PRO, absolventka oborů Textilní marketing a Design oděvního výrobku na Fakultě textilní TUL. Foto: Český olympijský výbor

Nitě a nanovlákna oblečení, v němž čeští sportovci vkročili do klání XXIV. zimních olympijských her v Pekingu, vedou k Technické univerzitě v Liberci. Designérkou olympijské kolekce je absolventka Fakulty textilní TUL Veronika Paulenová z ALPINE PRO. Nepromokavou a vysoce prodyšnou nanomembránu použitou v bundách a kalhotách zase vyvinul vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL Roman Knížek.

Motiv pro olympijské oblečení vychází symbolicky z prvků české vlajky. Tedy modrého klínu a červeného pruhu. Hlavním mottem olympijské kolekce 2022 pro hry v Pekingu je „Made in Czech Republic“. „Značka Made in Czechoslovakia i Made in Czech Republic v zahraničí vždy symbolizovaly kvalitu, šikovnost a inovace. Olympijská kolekce 2022 v sobě tyto hodnoty propojuje. Na mě už pak bylo vše zakomponovat do návrhů olympijské kolekce. Mám radost z toho, že je část kolekce ušitá v České Republice a můžeme tak poukázat na kvalitu českých výrobků,“ říká designérka Veronika Paulenová.

Ohlasy veřejnosti na kolekci ji těší. „Ve většině případů jsou kladné. A největší radost budu mít, až uvidím kolekci v televizi na našich sportovcích,“ usmívá se Veronika Paulenová.

S přípravou oblečení pro české sportovce pod pěti kruhy už má zkušenosti. Podílela se na tvorbě zimní kolekce pro olympijské hry v Pchjongčchangu 2018 a rovněž navrhovala oblečení sportovcům na letní olympijské hry v Tokiu 2020 (2021). Příprava setu oblečení pro českou výpravu v Číně trvala od počátečního zadání Českého olympijského výboru, přes návrhy, výběr vhodných materiálů, testování prvních vzorků až po finální kolekci dva roky.

Oblečení do extrémních podmínek

Kolekce pro sportovce čítá 33 kusy svršků, doplňků, zavazadel a bot. Kromě bundy a kalhot si čeští olympionici do kufru sbalili péřovou bundu, softshellové kalhoty, teplákovou soupravu, hybridní bundu, svetr, bavlněná a funkční trika, spodní prádlo, doplňky jako čepici Raškovku, rukavice, šálu, šátek, ponožky. Součástí vybavení byly i batoh a taška přes rameno, vysoká a nízká obuv a pantofle.

Na designu olympijské obuvi, sportovních tašek a batohů Veronika Paulenová spolupracovala s kolegou Patrikem Nábělkem.

„Inspirovala jsem se především místem konání olympijských her, proto je kolekce pro sportovce navržena tak, aby obstála i v extrémních podmínkách až mínus třicet stupňů. Vždy je kladen důraz na funkčnost a na komfort sportovců,“ vylíčila Veronika Paulenová, absolventka oborů Textilní marketing a Design oděvního výrobku na Fakultě textilní TUL.

Vzorky v dlouhodobé zátěži a v extrémních klimatických podmínkách testovali čeští sportovci. Veronika Paulenová a Patrik Nábělek spojili při vývoji síly s osvědčenou komisí sportovců - lyžařkou Kateřinou Neumannovou, skikrosařem Tomášem Krausem, skifařem Ondřejem Synkem a šéfem české olympijské výpravy Martinem Doktorem. „Při společných sezeních se sportovci jsem od sportovců získávala užitečné podněty, jak kolekci upravit, aby splnila očekávání českého týmu. Proces testování i komentářů trvá několik měsíců, než vše vyladíme. Teprve, až když jsme s upravenými vzorky olympijské kolekce spokojeni, začíná výroba produktů pro sportovce i fanoušky. Tuto spolupráci beru jako obrovskou zkušenost a jsem za ni vděčná,“ líčí Veronika Paulenová.

Vodě odolá nanomembrána z TUL

Nástupový set bundy a kalhot, jenž od prvních návrhů až po samotnou výrobu vznikl v tuzemsku, obstál i v náročných podmínkách. Spolehlivě odolává vodě a naopak od těla odvádí vlhkost. Technická bunda s nanomembránou má prodlouženou délku a díky revoluční technologii zaručuje až čtyřikrát vyšší prodyšnost oproti běžným funkčním membránám.

„Testoval jsem oblečení při stání pod kopcem, při chůzi do kopce se skialpovými lyžemi na zádech i při alpském lyžování, běhal jsem v tom také v dešti. Sledoval jsem přitom prodyšnost a to, jak oděv odolává mokru a větru. Výsledek byl vždy perfektní, byl jsem s tím moc spokojený,“ zhodnotil testované oblečení dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus, jenž je mimo sportovní úspěchy také absolventem Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci.

Vyrobit nanovlákennou membránu, která si i po mnoha vypráních zachová vysokou paropropustnost a větruodolnost a přitom nepropustí ani silný liják, byl tvrdý oříšek. Na jeho rozlousknutí pracoval vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní Roman Knížek mnoho let.

Nanomembrána využívá vlastností nanovláken vyrobených elektrickým zvlákňováním. Její extrémně vysoká paropropustnost je dána strukturou a průměrem nanovláken o pouhých 150 nm. „Jsou to zatím nejjemnější vlákna použitá v oděvním průmyslu. Díky struktuře a průměru nanovláken mají nanomembrány více pórů na danou plochu oproti mikroporézním membránám,“ vysvětluje Roman Knížek.

Membrána je také opatřena speciálním filmem, který výrazně zvýší hydrostatickou odolnost (výška vodního sloupce) a zároveň nedojde k ucpání pórů nečistotami. Tím se výrazně prodlouží její životnost.

„Nanomembránu si můžeme představit jako velmi jemné síto. Tím snadno projde vodní pára, ale kapka vody nikoliv. Proto se v oděvu s touto funkční membránou člověk tolik nepotí a zároveň nepromokne a oblečení jim neprofoukne,“ říká Roman Knížek, autor patentované technologie laminování nanomebrány pro využití v oděvech.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 534