České akademické hry se blíží, reprezentujte TUL!

Po deseti letech se do Liberce vrací České akademické hry a i ty můžeš reprezentovat naši univerzitu! Soutěžit se bude v jedenadvaceti sportech a organizátoři právě otevřeli registrace.

Zájemci se mohou přihlašovat do 5. června 2024 u garantů příslušných sportů. Přihlásit se může jakýkoliv student, ale i absolvent, který dostudoval před kratší dobou, než je jeden rok.

„Nemusíte být profesionál v daném sportovním odvětví. Soutěže jsou otevřeny pro všechny nadšené akademické sportovce, kteří si chtějí poměřit své síly se studenty ostatních univerzit v České republice a zažít neopakovatelnou atmosféru této jedinečné akce. V Českých akademických hrách nejde jen o výsledky a medaile, ale důležitá je i radost ze sportu,“ říká za organizační tým Lenka Knopová z katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

Zatímco v některých sportech reprezentují školy v boji o titul Akademického mistra ČR i profesionální sportovci se zkušenostmi z republikové i mezinárodní úrovně, v řadě jiných disciplín mají ryze amatérští sportovci velké šance. Typickým příkladem jsou pohybové skladby. Méně známým sportem, který se vrací do programu Českých akademických her a může přinést netušené vítěze, je šplh na laně.

„Šplh jsme zařadili naprosto záměrně, protože letos je to právě sto let od legendárního úspěchu českého reprezentanta Bedřicha Šupčíka, který v této disciplíně získal zlatou medaili na olympiádě v Paříži. Byla to tehdy první československá zlatá medaile. Sokol Bedřich Šupčík zdolal osmimetrové lano technikou bez přírazu za 7,2 vteřiny. Jsem zvědavý, za kolik to zvládnou naši atleti po sto letech,“ řekl před časem Jan Charousek, vedoucí Akademického sportovního centra KTV FP TUL a zároveň předseda organizačního výboru Českých akademických her 2024.

TUL hostí České akademické hry 2024 v termínu 24.–28. června. Organizátoři očekávají účast zhruba 1500 sportovců. Počty sportovců doplní na 150 rozhodčích a trenérů.

Více o sportovní akci na webu na webu ČAH 2024 a také v našem článku.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_9212-2.jpg

»Lékařům dáváme do rukou další rozměr«

Liberečtí chirurgové už nejsou před operacemi odkázáni jen na virtuální snímky zlomených kostí či nádorů, ale připravují se i díky dokonalým anatomickým modelům z 3D tiskárny. Vyrábí je nemocniční oddělení Klinické biomechaniky, za jehož zřízením...

29. 4. 2024 | Lidé | 428