TUL vstupuje do nové éry celoživotního vzdělávání

Roční kurz jazykové a odborné přípravy pro 15 zahraničních studentů z Ukrajiny a Kazachstánu probíhá už pod hlavičkou Centra celoživotního vzdělávání FP TUL. Foto: Jitka Pacltová
Roční kurz jazykové a odborné přípravy pro 15 zahraničních studentů z Ukrajiny a Kazachstánu probíhá už pod hlavičkou Centra celoživotního vzdělávání FP TUL. Foto: Jitka Pacltová

Od září došlo na Technické univerzitě v Liberci k významné změně v organizaci celoživotního vzdělávání. Dosavadní Centrum dalšího vzdělávání (CDV), které bylo samostatným rektorátním útvarem, je nyní nově začleněno pod Fakultu přírodovědně-humanitní a pedagogickou (FP TUL) a nese nový název Centrum celoživotního vzdělávání FP TUL (CCV).

Organizační změna vznikla po dohodě mezi ředitelkou CDV TUL a děkanem FP TUL. „Změna zpřehlední nabídky kurzů celoživotního vzdělávání na univerzitě a umožní lepší koordinaci při podávání žádostí o akreditace, organizaci kurzů a jejich společnou propagaci,“ říká ředitelka CCV Jitka Pacltová.

CCV bude pokračovat v rozvoji dosavadních vzdělávacích aktivit, jako jsou kurzy univerzity třetího věku, vnitřní jazyková škola pro studenty a zaměstnance TUL či přípravné kurzy češtiny pro cizince. Nově centrum převezme koordinace kurzů celoživotního vzdělávání zaměřených na získání nebo rozšíření pedagogické kvalifikace. Akademičtí pracovníci FP TUL budou nadále garantovat náplň těchto kurzů, zatímco zaměstnanci CCV zajistí jejich organizační a propagační podporu.

Výhodu přineslo i přestěhování CDV z budovy H do budovy G v červnu loňského roku. CCV a FP TUL nyní sídlí pod jednou střechou nejen organizačně, ale i fyzicky, což usnadní spolupráci.

Další významnou novinkou je spuštění jednotného portálu Vzdělávání pro zaměstnance. Umožní všem zaměstnancům univerzity přehledně najít veškeré vzdělávací aktivity na jednom místě. Zaměstnanci se zároveň mohou přihlásit k odběru newsletteru, který je bude každý týden informovat o nových kurzech a vzdělávacích příležitostech.

„Změny, které přináší CCV FP TUL, jsou v plném proudu a cílem je, aby tato nová organizační struktura byla přínosem pro všechny zúčastněné, zejména pro uchazeče o celoživotní vzdělávání v našem regionu,“ dodává ředitelka Pacltová.

Nové vymezení kompetencí vítá i děkan FP TUL Aleš Suchomel. „Paní ředitelce patří velký dík za snahu o sjednocení kurzů celoživotního vzdělávání na naší univerzitě. Úkolem nově vzniklého Centra celoživotního vzdělávání FP TUL bude jednotná propagace a administrace kurzů. Ty jsou již nyní zveřejněny na jediném portále a umožňují tak uchazečům lepší orientaci v nabídce a přehlednost,“ řekl děkan FP Aleš Suchomel.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce