TUL vypsala sbírku na dovybavení pokojů pro uprchlíky ve Vesci

Vesec (4)-3.jpg
Areál někdejších kolejí ve Vesci brzy válečným uprchlíkům nabídne šest desítek lůžek. Foto: Radek Pirkl, TUL

Na středeční příchod prvních válečných uprchlíků z Ukrajiny připravujeme pokoje někdejších veseckých kolejí, s jejich dovybavením mohou pomoci dárci. V rámci vyhlášené sbírky materiální pomoci je možné od úterní 14. hodiny nosit do nově vybudované místnosti Welcome centra v přízemí budovy IC nádobí, drobné spotřebiče nebo hračky.

Léta nevyužívané prostory někdejších kolejí ve Vesci nyní vedení univerzity opatřuje alespoň základním nábytkem, aby pokoje mohly začít okamžitě sloužit. „Bohužel ale zatím chybí vše, co pomůže dovybavit společné kuchyně a jednotlivé pokoje. Byli bychom proto případným dárcům vděční za vše, co bývalé koleje zabydlí. Ať jsou to třeba drobné spotřebiče jako rádia, rychlovarné konvice nebo toustovače. Zapotřebí je ale i nádobí – hrnce, naběračky, vařečky nebo příbory. Ubytovaní budou mít k dispozici dvě pračky. Ale třeba sušáky na prádlo zatím v budově nejsou, stejně tak chybí žehličky nebo žehlicí prkna. Předpokládáme, že dorazí i děti, které by jistě uvítaly cokoliv, co by je dokázalo zabavit. Například hračky, hrací koberečky nebo potřeby na kreslení,“ uvedla prorektorka TUL Kateřina Maršíková.

V areálu se připravuje dětská herna, jež může sloužit i jako společenská místnost nebo jídelna. Například televize v ní zatím není. Vhod by přišlo také úklidové náčiní, jako jsou smetáky, lopatky nebo kbelíky.

Vzhledem k velmi rychlé přípravě sbírky, jež reaguje na překotný vývoj událostí, bude ještě vedení univerzity potřebné věci upřesňovat. Podrobnosti se objeví na univerzitním webu Pomoc Ukrajině. Případné dotazy je možné zaslat na mail: ukrajina@tul.cz. Sbírka je zatím vypsána do pátečního poledne. Dary je možné nosit do budovy IC, Studentská 1402/2 v těchto časech: úterý 14–18, středa 9–17, čtvrtek 9–17, pátek 9–12 hodin. „Žádáme jen, aby byly věci funkční a připravené k okamžitému použití," řekl prorektor TUL Miroslav Žižka.

Vesec nabídne šedesát lůžek

Naše univerzita může ve veseckém areálu uprchlíkům nabídnout dvě podlaží. Zatím je připraveno páté podlaží se 40 lůžky a dovybavuje se podlaží čtvrté. „Ve veseckém areálu bude dispozici téměř šedesát lůžek. Ve čtvrtém podlaží ale zatím chybí skříně. Pokud by chtěl někdo v rámci sbírky nabídnout i sektorový nábytek, budeme rádi,“ sdělil Milan Varvařovský, vedoucí Technického úseku TUL.

Technická univerzita v Liberci sčítá také také volná lůžka v areálu harcovských kolejí. Vedení univerzity nedávno pomocí dotazníku zjišťovalo, kolik studentů ubytovaných v Harcově je ochotno uvolnit pokoje nebo přibrat na přistýlku spolubydlícího. „Na výzvu se ozvalo pár studentů a celé buňky se nám uvolnit nepodaří. Volné kapacity máme ale na přistýlkách. Volných postelí a přistýlek je nyní v Harcově mezi třemi a čtyřmi sty,“ řekl kvestor TUL Vladimír Stach.

„Volné kapacity na harcovských kolejích nabídneme přednostně studentům prchajícím z Ukrajiny, kteří u nás nastoupí ke studiu. V další univerzitní budově v libereckém Vesci, která dříve sloužila také k ubytování studentů, máme dvě volná patra a můžeme je tak bez větších úprav nabídnout rodinám našich ukrajinských zaměstnanců nebo i dalším uprchlíkům," uzavřel rektor TUL Miroslav Brzezina.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

DSC05113-2.jpg

Univerzitní merch seženete nově na e-shopu

Chcete dát světu najevo, že patříte k TUL a logo univerzity propojit se svým šatníkem? Objednejte si nejnovější kolekci oblečení, ale také batohů, kšiltovek nebo kulichů Technické univerzity v Liberci! Nově to můžete udělat i pohodlně z domova.

27. 3. 2024 | Univerzita | 258

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 538